eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikazwykły opornik jako grzałkaRe: zwykły opornik jako grzałka [OT]
  • Data: 2021-02-04 10:53:03
    Temat: Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
    Od: Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 02.02.2021 o 11:33, Marcin Debowski pisze:
    > On 2021-02-02, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
    >> W dniu 01.02.2021 o 21:28, Marcin Debowski pisze:
    >>> On 2021-02-01, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
    >>>> W dniu 01.02.2021 o 20:25, Marcin Debowski pisze:
    >>>>> On 2021-02-01, J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
    >>>>>> Użytkownik "Kaczin" napisał w wiadomości grup
    >>>>>> dyskusyjnych:rv7b83$ofl$...@g...aioe.org...
    >>>>>> W dniu 31.01.2021 o 23:21, LordBluzg(R) pisze:
    >>>>>>>> Zapewne skrót myślowy ale przy okazji, zapytaj żony, dlaczego jak
    >>>>>>>> gotuje zupę to pokrywka pokrywa się tłuszczem, a tłuszcz nie paruje
    >>>>>>>> przecież.
    >>>>>>>
    >>>>>>> Trywialne pytania.
    >>>>>>
    >>>>>>> 1. Podczas wrzenia wody tworzy się aereozol porywający ze sobą
    >>>>>>> cząstki tłuszczu.
    >>>>>>
    >>>>>> Nie tylko - przypomnij sobie destylacje z para wodną.
    >>>>>
    >>>>> Raczej pomijalnie o ile w ogóle. To są zbyt duże cząsteczki. Ewentualnie
    >>>>> odrobinka glicerolu może przejść, ale żeby był glicerol to trzeba ten
    >>>>> tłuszcz najpierw rozłożyć w wyższej temperaturze. Ale glicerol miesza
    >>>>> sie (jest rozp.) z wodą, wieć od wody go na pokrywce nie odróżnisz,
    >>>>> więc to nie glicerol.
    >>>>
    >>>> Tłuszcze (triglicerydy) można analizować techniką chromatografii
    >>>> gazowej, ich lotność nie jest więc pomijalna. Analizy takie robi się
    >>>> bardzo rzadko, dają one mało informacji. Standardowo robi się analizy
    >>>> kwasów tłuszczowych w tłuszczach, ale to zupełnie inna bajka.
    >>>
    >>> Daj proszę jakiś link do publikacji nt. tej niepomijalnej lotności.
    >>> Prężności par, te sprawy. Mówimy o syfie co się gromadzi na pokrywce,
    >>> czyli trzeba być w stanie to okiem zauważyć, a nie detektorem
    >>> chromatografu, który łapie na poziomie ppm/ppb.
    >>
    >> Nigdy tego nie robiłem. Jeśli jesteś zainteresowany, najprościej znaleźć
    >> na stronie producenta kolumn chromatograficznych (na przykład Agilent).
    >> Są tam noty aplikacyjne i odnośniki literaturowe. Szukaj krótkich
    >> kolumn, na przykład 5m x .53mm. Słowo kluczowe to oczywiście triglicerydy.
    >> Detektor FID "łapie" na poziomie pikogramów, ale zwróć uwagę na fakt, że
    >> wstrzykujemy 1 mikrolitr raczej rozcieńczonego roztworu (powiedzmy 0.1%)
    >> a na kolumnę wchodzi 1/100 wstrzykniętej próbki. W garnku masz
    >> dziesiątki gramów.
    >
    > Nie chce mi się za głęboko szukać, dlatego pierwsze z brzegu, olej sojowy:
    > https://ars.els-cdn.com/content/image/3-s2.0-B978098
    189360050007X-f02-21-9780981893600.jpg
    >
    > Z obliczeń mi wychodzi, że 1 g tego oleju pójdzie z 20 tonami wody. Przy
    > czym warto zauważyć, że to przy prężności par oleju w 180C. Patrząc po
    > tych krzywych to w 100C będzie raczej 2-3 rzedy wielkości więcej.

    Przeliczyłem, potwierdzam :-)
    A więc jednak aerozol powstały w wyniku porywania tłuszczu przez bąbelki
    pary.

    Pozdrawiam,
    Paweł

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: