eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikazwykły opornik jako grzałkaRe: zwykły opornik jako grzałka [OT]
  • Data: 2021-02-02 10:35:49
    Temat: Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
    Od: Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 01.02.2021 o 21:28, Marcin Debowski pisze:
    > On 2021-02-01, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
    >> W dniu 01.02.2021 o 20:25, Marcin Debowski pisze:
    >>> On 2021-02-01, J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
    >>>> Użytkownik "Kaczin" napisał w wiadomości grup
    >>>> dyskusyjnych:rv7b83$ofl$...@g...aioe.org...
    >>>> W dniu 31.01.2021 o 23:21, LordBluzg(R) pisze:
    >>>>>> Zapewne skrót myślowy ale przy okazji, zapytaj żony, dlaczego jak
    >>>>>> gotuje zupę to pokrywka pokrywa się tłuszczem, a tłuszcz nie paruje
    >>>>>> przecież.
    >>>>>
    >>>>> Trywialne pytania.
    >>>>
    >>>>> 1. Podczas wrzenia wody tworzy się aereozol porywający ze sobą
    >>>>> cząstki tłuszczu.
    >>>>
    >>>> Nie tylko - przypomnij sobie destylacje z para wodną.
    >>>
    >>> Raczej pomijalnie o ile w ogóle. To są zbyt duże cząsteczki. Ewentualnie
    >>> odrobinka glicerolu może przejść, ale żeby był glicerol to trzeba ten
    >>> tłuszcz najpierw rozłożyć w wyższej temperaturze. Ale glicerol miesza
    >>> sie (jest rozp.) z wodą, wieć od wody go na pokrywce nie odróżnisz,
    >>> więc to nie glicerol.
    >>
    >> Tłuszcze (triglicerydy) można analizować techniką chromatografii
    >> gazowej, ich lotność nie jest więc pomijalna. Analizy takie robi się
    >> bardzo rzadko, dają one mało informacji. Standardowo robi się analizy
    >> kwasów tłuszczowych w tłuszczach, ale to zupełnie inna bajka.
    >
    > Daj proszę jakiś link do publikacji nt. tej niepomijalnej lotności.
    > Prężności par, te sprawy. Mówimy o syfie co się gromadzi na pokrywce,
    > czyli trzeba być w stanie to okiem zauważyć, a nie detektorem
    > chromatografu, który łapie na poziomie ppm/ppb.

    Nigdy tego nie robiłem. Jeśli jesteś zainteresowany, najprościej znaleźć
    na stronie producenta kolumn chromatograficznych (na przykład Agilent).
    Są tam noty aplikacyjne i odnośniki literaturowe. Szukaj krótkich
    kolumn, na przykład 5m x .53mm. Słowo kluczowe to oczywiście triglicerydy.
    Detektor FID "łapie" na poziomie pikogramów, ale zwróć uwagę na fakt, że
    wstrzykujemy 1 mikrolitr raczej rozcieńczonego roztworu (powiedzmy 0.1%)
    a na kolumnę wchodzi 1/100 wstrzykniętej próbki. W garnku masz
    dziesiątki gramów.

    P.P.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: