-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder7.news.weretis.net!border2.nntp.ams1.gi
ganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl
!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.elektronika
References: <5e258c11$0$553$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@t...no1>
<5e25a170$0$559$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@t...no1>
<2...@g...com>
<7...@t...no1>
<6...@g...com>
<6...@t...no1>
<5e2d7bd0$0$17361$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5e2eba42$0$17356$65785112@news.neostrada.pl>
<5e2efe42$0$17364$65785112@news.neostrada.pl>
<2500275521$20200127163242@squadack.com>
<5e2f0918$0$17343$65785112@news.neostrada.pl>
<1710149908$20200127225136@squadack.com>
In-Reply-To: <1710149908$20200127225136@squadack.com>
Subject: Re: znalezc klucze
Date: Tue, 28 Jan 2020 10:50:55 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 16.4.3528.331
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V16.4.3528.331
Lines: 49
Message-ID: <5e3004b8$0$17357$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.26.85.56
X-Trace: 1580205240 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 17357 83.26.85.56:51517
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:750180
[ ukryj nagłówki ]Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:1710149908$2...@s...com.
..
Hello Paweł,
>>> Za komuny receptury wędlin były ścisłe a za fałszowanie szło się
>>> siedzieć. Prywatne zakłady konkurowały z państwowymi JAKOŚCIĄ.
>> Teoretycznie. Na przedmiocie "Chemiczne i instrumentalne metody
>> analizy
>> żywności" (nie ja wymyśliłem tą nazwę) robiliśmy wtedy oznaczenia
>> azotynów (dziś azotanów III) w wyrobach mięsnych.
>Przez stulecia peklowało się mięso saletrą bez opamiętania i jakoś
>nie
>wyginęliśmy.
Pawel to chyba bardziej fachowo opisze, ale saletra to azotan V.
On sie czesciowo redukuje do azotanu III, ktory jest bakteriobojczy, i
ludziobojczy zreszta tez.
Teraz nie sypiemy saletry bez opamietania, tylko dajemy od razu
odpowiednia dawke azotynu.
Choc Pawel twierdzi, ze nawet azotynow juz nie.
>Tylko ja piszę o fałszowaniu wodą i żelami a ty o azotynach...
Technologia sie tez zmienila. Dawniej szynke moczono w saletrze, ktora
musiala wniknac gleboko.
Dzis sie nakluwa iglami i sol z azotynem wprowadza od razu do wnetrza.
A przy okazji mozna wode i zel ... i nie wiadomo, co bylo pierwsze :-)
A tu jeszcze widzisz - nawoluja do ograniczenia spozycia miesa.
ja w zasadzie nie mowie nie, jesli szynka sojowa bedzie rownie
smaczna, to chetnie zjem.
Albo mieszanke, takie 30% szynki w szynce :-)
>> A jakbyś popatrzył na wyniki oznaczeń mykotoksyn w keczupie... to
>> dopiero była zabawa (nie odrzucano zgniłych pomidorów). Dziś
>> przekroczenia się nie zdarzają. Znowu nuda.
>Ale pilnuje się lepiej trucizn a nie składu. A ja o składzie teraz
>mówię. Ilości mięsa w mięsie, żelatynie i innych żelach, smarowaniu
>i moczeniu zamiast wędzenia.
malin w soku z malin, malin w herbatce malinowej.
Choc unia pomaga i sok ma byc sokiem ... i wychodzi na to, ze jest.
J.
Następne wpisy z tego wątku
- 28.01.20 10:56 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:17 robot
- 28.01.20 11:18 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:29 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 11:29 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:34 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:50 Queequeg
- 28.01.20 11:52 Queequeg
- 28.01.20 12:14 Michał Jankowski
- 28.01.20 13:26 J.F.
- 28.01.20 13:47 Marek
- 28.01.20 13:46 J.F.
- 28.01.20 14:13 J.F.
- 28.01.20 14:27 Piotr Gałka
- 28.01.20 14:36 viktorius
Najnowsze wątki z tej grupy
- nie naprawiam więcej telewizorów
- Zrobił TV OLED z TV LCD
- Zasilacz USB na ścianę.
- Gniazdo + wtyk
- Aliexpress zaczął oszukiwać na bezczelnego.
- OpenPnP
- taka skrzynka do kablowki
- e-paper
- 60 mA dużo czy spoko?
- Dziwne zachowanie magistrali adresowej w 8085
- Współczesne mierniki zniekształceń nieliniowych THD audio, produkują jakieś?
- Jaki silikon lub może klej?
- Smar do video
- Litowe baterie AA Li/FeS2 a alkaliczne
- "ogrodowa linia napowietrzna"
Najnowsze wątki
- 2025-03-05 Środa Wielkopolska => Konsultant wewnętrzny SAP FI/CO <=
- 2025-03-05 Zielona Góra => Senior Field Sales (system ERP) <=
- 2025-03-05 Warszawa => Data Engineer (Tech Lead) <=
- 2025-03-05 Kraków => Business Development Manager - Network and Network Security
- 2025-03-05 Zaniepokojeni mieszkańcy
- 2025-03-05 Ile pieniędzy ma bank?
- 2025-03-05 Ostrów Świętokrzy => Node.js / Fullstack Developer <=
- 2025-03-05 Białystok => Architekt rozwiązań (doświadczenie w obszarze Java, A
- 2025-03-05 Warszawa => Frontend Developer (Angular13+) <=
- 2025-03-05 Warszawa => Frontend Developer (obszar Angular13+) <=
- 2025-03-05 Chiny-Kraków => Backend Developer (Node + Java) <=
- 2025-03-05 Warszawa => JavaScript / Node / Fullstack Developer <=
- 2025-03-05 China-Kraków => Key Account Manager IT <=
- 2025-03-05 China-Kraków => Senior PHP Symfony Developer <=
- 2025-03-05 Gdańsk => Specjalista ds. Sprzedaży <=