-
Data: 2020-01-28 11:29:22
Temat: Re: znalezc klucze
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc [kropka] pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 2020-01-28 o 10:50, J.F. pisze:
> Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:1710149908$2...@s...com.
..
> Hello Paweł,
>>>> Za komuny receptury wędlin były ścisłe a za fałszowanie szło się
>>>> siedzieć. Prywatne zakłady konkurowały z państwowymi JAKOŚCIĄ.
>>> Teoretycznie. Na przedmiocie "Chemiczne i instrumentalne metody analizy
>>> żywności" (nie ja wymyśliłem tą nazwę) robiliśmy wtedy oznaczenia
>>> azotynów (dziś azotanów III) w wyrobach mięsnych.
>
>> Przez stulecia peklowało się mięso saletrą bez opamiętania i jakoś nie
>> wyginęliśmy.
>
> Pawel to chyba bardziej fachowo opisze, ale saletra to azotan V.
> On sie czesciowo redukuje do azotanu III, ktory jest bakteriobojczy, i
> ludziobojczy zreszta tez.
FDA robiło bardzo szerokie badania na temat toksyczności azotynów.
Przyczyną był bardzo silny nacisk społeczny na zakazanie ich stosowania.
Z drugiej strony azotyny są bardzo skuteczne przeciwko Clostridium
botulinum, obawiali się, że po zakazie sporo ludzi pójdzie do piachu po
zatruciach toksyną botulinową. Wynik w dużym skrócie: są dwa gatunki,
którym azotyny szkodzą relatywnie mało, szczur i człowiek. Ten pierwszy
jest bardziej wrażliwy.
> Teraz nie sypiemy saletry bez opamietania, tylko dajemy od razu
> odpowiednia dawke azotynu.
> Choc Pawel twierdzi, ze nawet azotynow juz nie.
Ależ niczego takiego nie twierdzę. Ściągnij sobie rozporządzenie o
dodatkach do żywności, tam jest opisane, co wolno, do czego i w jakich
ilościach.
Azotynów w czystej postaci się nie stosuje ze względu na ich
toksyczność, ewentualny błąd mógłby mieć fatalne skutki. Dawniej w
warunkach domowych stosowano saletrę potasową, diabli wiedzą dlaczego
potasową. Jony potasu psują smak mięsa, w przemyśle stosowano azotan
sodu. Dziś stosuje się peklosól, czyli azotyn sodu w chlorku sodu.
Azotynu może tam być najwyżej 0.6g w kilogramie. No dobrze, azotanu III.
P.P.
Następne wpisy z tego wątku
- 28.01.20 11:29 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:34 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:50 Queequeg
- 28.01.20 11:52 Queequeg
- 28.01.20 12:14 Michał Jankowski
- 28.01.20 13:26 J.F.
- 28.01.20 13:47 Marek
- 28.01.20 13:46 J.F.
- 28.01.20 14:13 J.F.
- 28.01.20 14:27 Piotr Gałka
- 28.01.20 14:36 viktorius
- 28.01.20 15:30 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 15:33 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 16:00 J.F.
- 28.01.20 17:14 Konopny
Najnowsze wątki z tej grupy
- Jak shakować windę
- Sterowanie bezprzewodowe do wbudowania
- NC vs NO
- Jak dzięki mojemu pomysłowi amerykańce z Google przyspieszyli TV
- Jak dzięki mojemu pomysłowi amerykańce z Google przyspieszyli TV
- Żyrandol w wersji ze ściemnianiem.
- Napięcie w gniazdku na wszystkich żyłach po wyłączeniu bezpieczników - zgłaszać do elektrowni?
- Elektryczna łapka i szerszeń
- moduł dtmf
- 0.5V
- Odbiór SDR na mikrokontrolerach
- Taki uziom....
- Nałożnica?
- ładowanie akku
- Mikrofala
Najnowsze wątki
- 2024-09-14 Canon 550D
- 2024-09-14 Odcinkowy Pomiar Prędkości. NIELEGALNY w Polsce!!! Nie daj SIĘ!
- 2024-09-14 Warszawa => Menadżer Okręgu <=
- 2024-09-14 Łódź => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-09-14 Warszawa => Kierownik Działu Spedycji Międzynarodowej <=
- 2024-09-14 Warszawa => Technical Leader (Java Background) <=
- 2024-09-14 Gdynia => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-09-14 k.o.mendant
- 2024-09-12 Z cyklu POJEBANA UE: samochody elektryczne nie mogą być tanie i dobre
- 2024-09-13 dodanie karty graf zawiesza komp
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-13 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-09-13 Warszawa => Mid Account Manager <=
- 2024-09-13 Warszawa => QA Engineer <=
- 2024-09-13 Białystok => Frontend Developer (Angular area) <=