eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaznalezc kluczeRe: znalezc klucze
  • Data: 2020-01-28 13:26:50
    Temat: Re: znalezc klucze
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:5e300d05$0$501$6...@n...neostrada.
    pl...
    W dniu 2020-01-28 o 10:50, J.F. pisze:
    >> Pawel to chyba bardziej fachowo opisze, ale saletra to azotan V.
    >> On sie czesciowo redukuje do azotanu III, ktory jest
    >> bakteriobojczy, i ludziobojczy zreszta tez.

    >FDA robiło bardzo szerokie badania na temat toksyczności azotynów.
    >Przyczyną był bardzo silny nacisk społeczny na zakazanie ich
    >stosowania. Z drugiej strony azotyny są bardzo skuteczne przeciwko
    >Clostridium botulinum, obawiali się, że po zakazie sporo ludzi
    >pójdzie do piachu po zatruciach toksyną botulinową. Wynik w dużym
    >skrócie: są dwa gatunki, którym azotyny szkodzą relatywnie mało,
    >szczur i człowiek. Ten pierwszy jest bardziej wrażliwy.

    Ja tam pamietam jakis przypadek za PRL gdy w szpitalu otruto pare
    kobiet azotynem sodu.
    Oczywiscie przez pomylke ... ale co to za pomylka musiala byc.


    >> Teraz nie sypiemy saletry bez opamietania, tylko dajemy od razu
    >> odpowiednia dawke azotynu.
    >> Choc Pawel twierdzi, ze nawet azotynow juz nie.

    >Ależ niczego takiego nie twierdzę.

    pisales, ze nudno, bo wynik wychodzi zero.

    >Ściągnij sobie rozporządzenie o dodatkach do żywności, tam jest
    >opisane, co wolno, do czego i w jakich ilościach.
    >Azotynów w czystej postaci się nie stosuje ze względu na ich
    >toksyczność, ewentualny błąd mógłby mieć fatalne skutki.

    To jak uzywaja - w mieszance z NaCl ?

    >Dawniej w warunkach domowych stosowano saletrę potasową, diabli
    >wiedzą dlaczego potasową. Jony potasu psują smak mięsa, w przemyśle
    >stosowano azotan sodu.

    Moze dlatego, ze wystepowala naturalnie ?
    Sodowa co prawda tez wystepuje w Chile, ale moze nie odkryto tego na
    czas.
    A potem weszly syntetyczne ... i mysle, ze zadecydowala nizsza cena
    sodu :-)

    >Dziś stosuje się peklosól, czyli azotyn sodu w chlorku sodu. Azotynu
    >może tam być najwyżej 0.6g w kilogramie. No dobrze, azotanu III.

    I licza na to, ze jak ktos w fabryce sol przedawkuje, to klient tego
    nie zje ?

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: