eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaznalezc kluczeRe: znalezc klucze
  • Data: 2020-01-28 10:50:55
    Temat: Re: znalezc klucze
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:1710149908$2...@s...com.
    ..
    Hello Paweł,
    >>> Za komuny receptury wędlin były ścisłe a za fałszowanie szło się
    >>> siedzieć. Prywatne zakłady konkurowały z państwowymi JAKOŚCIĄ.
    >> Teoretycznie. Na przedmiocie "Chemiczne i instrumentalne metody
    >> analizy
    >> żywności" (nie ja wymyśliłem tą nazwę) robiliśmy wtedy oznaczenia
    >> azotynów (dziś azotanów III) w wyrobach mięsnych.

    >Przez stulecia peklowało się mięso saletrą bez opamiętania i jakoś
    >nie
    >wyginęliśmy.

    Pawel to chyba bardziej fachowo opisze, ale saletra to azotan V.
    On sie czesciowo redukuje do azotanu III, ktory jest bakteriobojczy, i
    ludziobojczy zreszta tez.

    Teraz nie sypiemy saletry bez opamietania, tylko dajemy od razu
    odpowiednia dawke azotynu.
    Choc Pawel twierdzi, ze nawet azotynow juz nie.

    >Tylko ja piszę o fałszowaniu wodą i żelami a ty o azotynach...

    Technologia sie tez zmienila. Dawniej szynke moczono w saletrze, ktora
    musiala wniknac gleboko.
    Dzis sie nakluwa iglami i sol z azotynem wprowadza od razu do wnetrza.

    A przy okazji mozna wode i zel ... i nie wiadomo, co bylo pierwsze :-)

    A tu jeszcze widzisz - nawoluja do ograniczenia spozycia miesa.
    ja w zasadzie nie mowie nie, jesli szynka sojowa bedzie rownie
    smaczna, to chetnie zjem.
    Albo mieszanke, takie 30% szynki w szynce :-)

    >> A jakbyś popatrzył na wyniki oznaczeń mykotoksyn w keczupie... to
    >> dopiero była zabawa (nie odrzucano zgniłych pomidorów). Dziś
    >> przekroczenia się nie zdarzają. Znowu nuda.

    >Ale pilnuje się lepiej trucizn a nie składu. A ja o składzie teraz
    >mówię. Ilości mięsa w mięsie, żelatynie i innych żelach, smarowaniu
    >i moczeniu zamiast wędzenia.

    malin w soku z malin, malin w herbatce malinowej.

    Choc unia pomaga i sok ma byc sokiem ... i wychodzi na to, ze jest.

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: