-
Data: 2020-01-28 10:50:55
Temat: Re: znalezc klucze
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:1710149908$2...@s...com.
..
Hello Paweł,
>>> Za komuny receptury wędlin były ścisłe a za fałszowanie szło się
>>> siedzieć. Prywatne zakłady konkurowały z państwowymi JAKOŚCIĄ.
>> Teoretycznie. Na przedmiocie "Chemiczne i instrumentalne metody
>> analizy
>> żywności" (nie ja wymyśliłem tą nazwę) robiliśmy wtedy oznaczenia
>> azotynów (dziś azotanów III) w wyrobach mięsnych.
>Przez stulecia peklowało się mięso saletrą bez opamiętania i jakoś
>nie
>wyginęliśmy.
Pawel to chyba bardziej fachowo opisze, ale saletra to azotan V.
On sie czesciowo redukuje do azotanu III, ktory jest bakteriobojczy, i
ludziobojczy zreszta tez.
Teraz nie sypiemy saletry bez opamietania, tylko dajemy od razu
odpowiednia dawke azotynu.
Choc Pawel twierdzi, ze nawet azotynow juz nie.
>Tylko ja piszę o fałszowaniu wodą i żelami a ty o azotynach...
Technologia sie tez zmienila. Dawniej szynke moczono w saletrze, ktora
musiala wniknac gleboko.
Dzis sie nakluwa iglami i sol z azotynem wprowadza od razu do wnetrza.
A przy okazji mozna wode i zel ... i nie wiadomo, co bylo pierwsze :-)
A tu jeszcze widzisz - nawoluja do ograniczenia spozycia miesa.
ja w zasadzie nie mowie nie, jesli szynka sojowa bedzie rownie
smaczna, to chetnie zjem.
Albo mieszanke, takie 30% szynki w szynce :-)
>> A jakbyś popatrzył na wyniki oznaczeń mykotoksyn w keczupie... to
>> dopiero była zabawa (nie odrzucano zgniłych pomidorów). Dziś
>> przekroczenia się nie zdarzają. Znowu nuda.
>Ale pilnuje się lepiej trucizn a nie składu. A ja o składzie teraz
>mówię. Ilości mięsa w mięsie, żelatynie i innych żelach, smarowaniu
>i moczeniu zamiast wędzenia.
malin w soku z malin, malin w herbatce malinowej.
Choc unia pomaga i sok ma byc sokiem ... i wychodzi na to, ze jest.
J.
Następne wpisy z tego wątku
- 28.01.20 10:56 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:17 robot
- 28.01.20 11:18 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:29 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 11:29 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:34 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:50 Queequeg
- 28.01.20 11:52 Queequeg
- 28.01.20 12:14 Michał Jankowski
- 28.01.20 13:26 J.F.
- 28.01.20 13:47 Marek
- 28.01.20 13:46 J.F.
- 28.01.20 14:13 J.F.
- 28.01.20 14:27 Piotr Gałka
- 28.01.20 14:36 viktorius
Najnowsze wątki z tej grupy
- Aliexpress zaczął oszukiwać na bezczelnego.
- OpenPnP
- taka skrzynka do kablowki
- e-paper
- 60 mA dużo czy spoko?
- Dziwne zachowanie magistrali adresowej w 8085
- Współczesne mierniki zniekształceń nieliniowych THD audio, produkują jakieś?
- Jaki silikon lub może klej?
- Smar do video
- Litowe baterie AA Li/FeS2 a alkaliczne
- "ogrodowa linia napowietrzna"
- jaki zasilacz laboratoryjny
- jaki zasilacz laboratoryjny
- Puszka w ziemię
- T-1000 was here
Najnowsze wątki
- 2025-02-21 Warszawa => Key Account Manager IT <=
- 2025-02-21 Warszawa => Data Engineer (Tech Lead) <=
- 2025-02-21 Aliexpress zaczął oszukiwać na bezczelnego.
- 2025-02-21 Warszawa => System Architect (Java background) <=
- 2025-02-21 Kula w łeb
- 2025-02-21 Warszawa => System Architect (background deweloperski w Java) <=
- 2025-02-21 Warszawa => Solution Architect (Java background) <=
- 2025-02-21 Lublin => JavaScript / Node / Fullstack Developer <=
- 2025-02-21 Pawel S
- 2025-02-21 Warszawa => Key Account Manager (Usługi HR) <=
- 2025-02-21 Katowice => Senior Field Sales (system ERP) <=
- 2025-02-21 Chrzanów => Programista NodeJS <=
- 2025-02-21 Wrocław => Konsultant wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-02-21 Warszawa => Administrator Systemów Windows IT <=
- 2025-02-21 Wrocław => Specjalista ds. Sprzedaży (transport drogowy) <=