-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!3.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!n
ewsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!new
s.xlned.com!peer03.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 3 Aug 2022 13:19:46 +0200
MIME-Version: 1.0
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.11.0
Subject: Re: ostrzenie noza
Content-Language: pl
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
References: <123vq8ru0h19k$.ezeq2d5ifqgv$.dlg@40tude.net>
<2...@g...com>
<syrfgmf8u8zr$.16dls5egrmbq7$.dlg@40tude.net>
<62ea3344$0$556$65785112@news.neostrada.pl>
<62ea3fcf$0$562$65785112@news.neostrada.pl>
<62ea4823$0$473$65785112@news.neostrada.pl>
<62ea5182$0$480$65785112@news.neostrada.pl>
<tcdkj0$1moo$1@gioia.aioe.org>
From: cef <c...@i...pl>
In-Reply-To: <tcdkj0$1moo$1@gioia.aioe.org>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 71
Message-ID: <62ea59d3$0$448$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 5.173.232.210
X-Trace: 1659525588 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 448 5.173.232.210:49401
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4372
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47952
[ ukryj nagłówki ]W dniu 2022-08-03 o 13:01, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
>> W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
>>> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
>>>
>>>>> Żeby nóż był długo ostry, musi być ze sali węglowej, a nie z
>>>>> "nierdzewki".
>>>>
>>>> Mógłbyś rozwinąć tę teorię?
>>>> Z czego miała by wynikać taka zależność?
>>>
>>> Wynika to z właściwości stali użytej do zrobienia noża, a raczej z
>>> jej ceny. Każde ostrze, żeby zachowało długo ostrość, musi być twarde
>>> - czyli zawierać węgiel. Stąd wynika, że taniej zrobić z popularnej
>>> stali narzędziowej, niż np. z S90V, czy z ZDP-189. Niewielu ludzi
>>> będzie chciało płacić kilka tysięcy złotych za nóż.
>>
>> Niespecjalnie widzę taką zależność.
>> Zakładając, że ostrość jest jakoś tam zdefiniowana pośrednio przez
>> twardość,
>> to przeciętny użytkownik noża kuchennego nie zauważy tych kilku HRC
>> a już zachowanie ostrości, to nie decyduje sam materiał ale bardziej
>> geometria.
>
> Oczywiście, że nie zauważy od razu.
> Ale żadna geometria nie zmieni tego, że po tygodniu używania nóż
> zrobiony ze zwykłej blachy stępi się.
Porównaj podobne gatunki stali, to zobaczysz różnice wynikające z
geometrii ostrza
( a nie noża)
> Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
> Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
> się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
Używam zwykłych noży, w zwykłej kuchni, do zwykłych kuchennych czynności.
Jest to materiał pewnie typu właśnie nierdzewka (typu 4H13, bo magnes to
łapie)
ale nie korodują tak łatwo i raz na dwa, może raz na trzy tygodnie
ostrzę go na zwykłej krążkowej przeciągałce. I robi to czego potrzebuję
i mam go chyba już kilkanaście lat.
Co Wy chcecie tymi nożami robić?
Może ja czegoś nie wiem co taki nóż powinien zrobić?
> Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
> u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
> ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
To mi przypomina reklamę noża, którą kiedyś widziałem, że nasz nóź jest
super
ponieważ wykonany jest ze stali zawierającej węgiel.
Może ustalmy najpierw, że stal to jest stop żelaza z węglem (tak mnie uczyli
klikadziesiąt lat temu i to sie nie zmieniło), więc węgiel jest w stali
zawsze.
Stal węglowa potocznie dla kogoś kto
miał materiałoznawstwo, to będzie właśnie zwykła stal niestopowa.
Więc Wasze relacje są jakby niespójne, bo piszecie "stal węglowa"
a myślicie o jakichś superstopach.
> Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
> brzytwa),
Geometria ostrza czy nawet bardziej mikrogeometria, to
jest zaokrąglenie krawędzi skrawającej i to wpływa na
trwałość ostrza. Jak regulujesz i osiagasz parametry tej mikrogeometrii?
Jakim procesem i jakimi narzędziami?
Następne wpisy z tego wątku
- 03.08.22 14:09 J.F
- 03.08.22 14:12 Akarm
- 03.08.22 14:14 J.F
- 03.08.22 14:16 a a
- 03.08.22 14:19 a a
- 03.08.22 14:31 Akarm
- 03.08.22 14:31 J.F
- 03.08.22 14:36 Akarm
- 03.08.22 15:19 a a
- 03.08.22 15:34 Zenek Kapelinder
- 03.08.22 15:48 a a
- 03.08.22 16:25 J.F
- 03.08.22 18:25 cef
- 03.08.22 18:33 robot
- 03.08.22 18:37 robot
Najnowsze wątki z tej grupy
- Ster w trolejbusie.
- DeepSeek nie lubi gadać o polityce
- pokolenie Z
- huta ruszyla
- piece wodorowe
- Żarówka do lampy z czujnikiem ruchu
- most kilometrowy
- kladka Zagorze
- zapora Zagorze
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
Najnowsze wątki
- 2025-02-10 Spalił się spaliniak
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-02-10 Chrzanów => Programista NodeJS <=
- 2025-02-10 Kraków => DevOps Engineer (Junior or Regular level) <=
- 2025-02-10 Dlaczego takie preferencje banków?
- 2025-02-10 Białystok => iOS Developer (Swift) <=
- 2025-02-10 Mińsk Mazowiecki => Team Lead / Tribe Lead FrontEnd <=
- 2025-02-10 Białystok => System Architect (Java background) <=
- 2025-02-10 Współczesne mierniki zniekształceń nieliniowych THD audio, produkują jakieś?
- 2025-02-10 Szczecin => Senior Field Sales (system ERP) <=
- 2025-02-10 Gliwice => Business Development Manager - Dział Sieci i Bezpieczeńst
- 2025-02-10 Chrzanów => Specjalista ds. public relations <=
- 2025-02-10 Chrzanów => NodeJS Developer <=
- 2025-02-10 Warszawa => JavaScript / Node / Fullstack Developer <=
- 2025-02-10 Gliwice => Ekspert IT (obszar systemów sieciowych) <=