eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynierianapoje gazowaneRe: napoje gazowane
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED.alfa.uwb.edu.pl!not-for-mail
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Subject: Re: napoje gazowane
    Date: Wed, 22 May 2024 20:12:02 +0200
    Organization: : : :
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    References: <oprz4deel26s$.1qtvco2cq0cid.dlg@40tude.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <1jie00cq699u5$.1xdd613a4ru0w.dlg@40tude.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <1d6m12qjbvtpb.1x7dwxvw3t2ut$.dlg@40tude.net>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: news.icm.edu.pl; posting-host="alfa.uwb.edu.pl:212.33.73.136";
    logging-data="2920727"; mail-complaints-to="u...@n...icm.edu.pl"
    User-Agent: slrn/pre1.0.4-9 (Linux)
    Cancel-Lock: sha1:Ur6ktb7TgyQjEGbHHNMxz/nk+qQ=
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:49663
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan J.F napisał:

    >>>>> -można ochłodzić,
    >>>> Zawsze jest to wskazane.
    >>> Ale czy wystarczające?
    >> Wskazane. Jak woda nie jest bardzo zimna, to też przyjmuje gaz.
    >
    > Ale tu bardziej chodzi o to, zeby po paru sekundach można było
    > butelkę otworzyc i zawartość nie "wykipiała".

    W ciepłej wodzie rozpuszcza się mniej gazu niż w zimnej, ale nie widać,
    by to miało jakiś znaczący wpływ na kipienie.

    > Bo trzeba ją odczepic od "stanowiska gazowania" i jakoś zamknąć
    > za chwilę.

    Da się. Przypomniało mi się, że jeden technolog coś mi mówił na temat
    napełniania szklanych butelek "Mazowszanką". Ładowali większe ciśnienie,
    a potem odpuszczali. Bo lepiej jak flachę rozerwie na linii produkcyejnej,
    niż u kogoś w ręce. Ale i tak zdarzały się eksplozje w czasie transportu
    podczas upałów. Butelki często miały porysowane szkło.

    >> Za tegoż PRL-u w Dzieniku Telewizyjnym pokazywali obrazki z różnych
    >> fabryk. Nie zawsze był to spust surówki, choć ten oczywiście był
    >> najwyżej punktowany. Linię z Kryniczanką też widziałem. Dzisiaj
    >> takie rzeczy dość łatwo można znaleźć na YT.
    >
    > Owszem, ale bywa, ze nie pokazują istotnych szczegółów.

    Spisek? Nie sądzę. Po saturacji sodówa nie ma jakichś ekstra wybuchowych
    własności, da się wcisnąć kapsel albo zakręcić zakrętkę.

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: