eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynierianapoje gazowaneRe: napoje gazowane
  • Data: 2024-05-23 08:41:22
    Temat: Re: napoje gazowane
    Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 22.05.2024 o 17:47, J.F pisze:
    > On Wed, 22 May 2024 17:03:39 +0200, Jarosław Sokołowski wrote:
    >> Pan J.F napisał:
    >>>> Mam diwajs, co się nazywa SodaStream, działa tak:
    >>>>
    >>>> https://youtu.be/F48mOARMZ_U?si=cWWnb2_t8U7noqYL&t=1
    30
    >>>
    >>> A ile potem trzeba odczekac przed wyciągnieciem butelki?
    >>> Bo jak tylko kilka sekund ... nadaje się na taśmę.
    >>
    >> Mniej więcej tyle. Czyli woda jest od razu nabąblowana.
    >>
    >>>>> -można ochłodzić,
    >>>> Zawsze jest to wskazane.
    >>> Ale czy wystarczające?
    >>
    >> Wskazane. Jak woda nie jest bardzo zimna, to też przyjmuje gaz.
    >
    > Ale tu bardziej chodzi o to, zeby po paru sekundach można było butelkę
    > otworzyc i zawartość nie "wykipiała".
    > Bo trzeba ją odczepic od "stanowiska gazowania" i jakoś zamknąć za
    > chwilę.
    >
    >>>> "Wytwórnia wód gazowanych" to był jeden z popularniejszych biznesów
    >>>> w PRL. Produkcja oranżady nie mogła być bardzo skomplikowana.
    >>>
    >>> Tylko hm ... ręczna produkcja? A ja pytam o taśmę, 3 tys but na godz,
    >>> czy więcej.
    >>
    >> Za tegoż PRL-u w Dzieniku Telewizyjnym pokazywali obrazki z różnych
    >> fabryk. Nie zawsze był to spust surówki, choć ten oczywiście był
    >> najwyżej punktowany. Linię z Kryniczanką też widziałem. Dzisiaj takie
    >> rzeczy dość łatwo można znaleźć na YT.
    >
    > Owszem, ale bywa, ze nie pokazują istotnych szczegółów.
    >
    >>>> Tak też robiłem -- i działało. Z tym że na początku wrzucony do wody
    >>>> suchy lód obrastał mokrym lodem, co sprawiało, że proces nasycania
    >>>> nie był błyskawiczny.
    >>>
    >>> A moze być bardzo powolny - byle zdążyć zamknąc, potem to juz czasu
    >>> jest bardzo dużo :-)
    >>
    >> Proces nie jest jakoś szczególnie gwałtowny, czasu jest dosyć.
    >>
    >>> Tylko ... suchy lód jednak bąbelkuje, raczej nie widzę szans aby
    >>> obrósł wodnym lodem ...
    >>
    >> Bąbluje dość słabo w sumie. Ja nie miałem wprawy w dozowaniu, gdy
    >> coś zostawało, to obrastało i sporo tego lodu było.
    >
    > No, ja tam kojarze raczej poważne bąblowanie, ale to w "sztucznym
    > dymie", gdy wrzucało się sporo suchego lodu do ciepłej wody.
    > Ambitne ilości "dymu" przy tym powstawały :-)
    >
    > Tak czy inaczej - suchy lód ma -78C, woda/napój na początku +iles, to
    > się nie może zetknąć :-)
    > Dopóki będzie różnica temperatur, będzie gazować, i rozsadzać
    > warstewkę lodu.
    >
    > Ale nie wykluczam, ze jak powstanie troche kryszkałków lodu wodnego,
    > otoczą ten kawałek CO2, zmrozi je do tych -78C, i dalej będzie sobie
    > powolutku bąblowało.
    >
    > W moim pytaniu to jednak bez znaczenia - potrzeba sekundy na
    > zamkniecie butelki/puszki, a dalej to już nieistotne.


    Nawet mniej. 25 puszek/s.


    Robert

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: