-
Data: 2024-05-23 08:41:22
Temat: Re: napoje gazowane
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 22.05.2024 o 17:47, J.F pisze:
> On Wed, 22 May 2024 17:03:39 +0200, Jarosław Sokołowski wrote:
>> Pan J.F napisał:
>>>> Mam diwajs, co się nazywa SodaStream, działa tak:
>>>>
>>>> https://youtu.be/F48mOARMZ_U?si=cWWnb2_t8U7noqYL&t=1
30
>>>
>>> A ile potem trzeba odczekac przed wyciągnieciem butelki?
>>> Bo jak tylko kilka sekund ... nadaje się na taśmę.
>>
>> Mniej więcej tyle. Czyli woda jest od razu nabąblowana.
>>
>>>>> -można ochłodzić,
>>>> Zawsze jest to wskazane.
>>> Ale czy wystarczające?
>>
>> Wskazane. Jak woda nie jest bardzo zimna, to też przyjmuje gaz.
>
> Ale tu bardziej chodzi o to, zeby po paru sekundach można było butelkę
> otworzyc i zawartość nie "wykipiała".
> Bo trzeba ją odczepic od "stanowiska gazowania" i jakoś zamknąć za
> chwilę.
>
>>>> "Wytwórnia wód gazowanych" to był jeden z popularniejszych biznesów
>>>> w PRL. Produkcja oranżady nie mogła być bardzo skomplikowana.
>>>
>>> Tylko hm ... ręczna produkcja? A ja pytam o taśmę, 3 tys but na godz,
>>> czy więcej.
>>
>> Za tegoż PRL-u w Dzieniku Telewizyjnym pokazywali obrazki z różnych
>> fabryk. Nie zawsze był to spust surówki, choć ten oczywiście był
>> najwyżej punktowany. Linię z Kryniczanką też widziałem. Dzisiaj takie
>> rzeczy dość łatwo można znaleźć na YT.
>
> Owszem, ale bywa, ze nie pokazują istotnych szczegółów.
>
>>>> Tak też robiłem -- i działało. Z tym że na początku wrzucony do wody
>>>> suchy lód obrastał mokrym lodem, co sprawiało, że proces nasycania
>>>> nie był błyskawiczny.
>>>
>>> A moze być bardzo powolny - byle zdążyć zamknąc, potem to juz czasu
>>> jest bardzo dużo :-)
>>
>> Proces nie jest jakoś szczególnie gwałtowny, czasu jest dosyć.
>>
>>> Tylko ... suchy lód jednak bąbelkuje, raczej nie widzę szans aby
>>> obrósł wodnym lodem ...
>>
>> Bąbluje dość słabo w sumie. Ja nie miałem wprawy w dozowaniu, gdy
>> coś zostawało, to obrastało i sporo tego lodu było.
>
> No, ja tam kojarze raczej poważne bąblowanie, ale to w "sztucznym
> dymie", gdy wrzucało się sporo suchego lodu do ciepłej wody.
> Ambitne ilości "dymu" przy tym powstawały :-)
>
> Tak czy inaczej - suchy lód ma -78C, woda/napój na początku +iles, to
> się nie może zetknąć :-)
> Dopóki będzie różnica temperatur, będzie gazować, i rozsadzać
> warstewkę lodu.
>
> Ale nie wykluczam, ze jak powstanie troche kryszkałków lodu wodnego,
> otoczą ten kawałek CO2, zmrozi je do tych -78C, i dalej będzie sobie
> powolutku bąblowało.
>
> W moim pytaniu to jednak bez znaczenia - potrzeba sekundy na
> zamkniecie butelki/puszki, a dalej to już nieistotne.
Nawet mniej. 25 puszek/s.
Robert
Następne wpisy z tego wątku
- 23.05.24 11:10 J.F
- 23.05.24 15:59 Robert Wańkowski
- 23.05.24 18:27 J.F
Najnowsze wątki z tej grupy
- Ster w trolejbusie.
- DeepSeek nie lubi gadać o polityce
- pokolenie Z
- huta ruszyla
- piece wodorowe
- Żarówka do lampy z czujnikiem ruchu
- most kilometrowy
- kladka Zagorze
- zapora Zagorze
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
Najnowsze wątki
- 2025-02-21 Warszawa => Key Account Manager IT <=
- 2025-02-21 Warszawa => Data Engineer (Tech Lead) <=
- 2025-02-21 Aliexpress zaczął oszukiwać na bezczelnego.
- 2025-02-21 Warszawa => System Architect (Java background) <=
- 2025-02-21 Kula w łeb
- 2025-02-21 Warszawa => System Architect (background deweloperski w Java) <=
- 2025-02-21 Warszawa => Solution Architect (Java background) <=
- 2025-02-21 Lublin => JavaScript / Node / Fullstack Developer <=
- 2025-02-21 Pawel S
- 2025-02-21 Warszawa => Key Account Manager (Usługi HR) <=
- 2025-02-21 Katowice => Senior Field Sales (system ERP) <=
- 2025-02-21 Chrzanów => Programista NodeJS <=
- 2025-02-21 Wrocław => Konsultant wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-02-21 Warszawa => Administrator Systemów Windows IT <=
- 2025-02-21 Wrocław => Specjalista ds. Sprzedaży (transport drogowy) <=