eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaTermotransfer i "cynowanie" po radzieckuRe: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
  • Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Date: Wed, 13 Jan 2010 19:52:13 +0100
    From: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
    X-Mailer: The Bat! (v1.62r) Personal
    X-Priority: 3 (Normal)
    Message-ID: <9...@p...pl>
    Subject: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    In-Reply-To: <c...@4...com>
    References: <Pine.WNT.4.64.1001122028530.448@quad>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <3...@4...com>
    <hiit1f$b1m$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    <p...@4...com>
    <hij04s$cc6$2@nemesis.news.neostrada.pl> <hij1rd$2dk$1@news.onet.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl> <hijsuv$bm3$1@inews.gazeta.pl>
    <1...@p...pl> <hikakn$1f7$1@inews.gazeta.pl>
    <5...@p...pl>
    <c...@4...com>
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Comment-To: J.F.
    X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
    NNTP-Posting-Host: 87.205.121.39
    X-Trace: news.home.net.pl 1263408725 87.205.121.39 (13 Jan 2010 19:52:05 +0100)
    Organization: home.pl news server
    Lines: 37
    X-Authenticated-User: roman.eskrzynka
    Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:579645
    [ ukryj nagłówki ]

    Hello J,

    Wednesday, January 13, 2010, 7:16:41 PM, you wrote:

    >>A Ty potrafisz czytać? To przeczytaj uważnie:
    >>"Kiszenie, pot. kwaszenie ? jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji)
    >>żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający
    >>się na procesie ___fermentacji___ ___mlekowej___"
    >>I trafiamy do: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa a tam
    >>jak wół, również w pierwszym zdaniu:
    >>"Fermentacja mlekowa - fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego
    >>odbywająca się pod wpływem działania ___bakterii___ ___mlekowych___."
    > Tak po prawdzie to z tego wprost nie wynika ze jedynie te bakterie
    > potrafia to zrobic, a nie np same ogorki.

    Zaraz wezmę coś cięższego i rzucę na ten Wrocław...

    > Co prawda ponizej jest inny tekst
    > Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym
    > -w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty)
    > Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?

    Bakterie mleczne są wszędzie. Poczynając od jamy gębowej a na drugim
    końcu przewodu pokarmowego kończąc. Są odpowiedzialne za kiśnięcie
    kapusty i ogórków, próchnicę zębów, zapalenie migdałkw i mięśnia
    sercowego, choroby reumatyczne, chronią przewód pokarmowy przed
    niestrawnością a pochwę przed grzybicą. Oczywiście są to różne
    szczepy. To tyle, jeśli chodzi o człowieka.

    Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
    najbardziej rozpowszechnione bakterie.

    --
    Best regards,
    RoMan mailto:r...@p...pl
    Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: