-
X-Received: by 2002:a05:6214:27e4:b0:462:2055:c3cd with SMTP id
jt4-20020a05621427e400b004622055c3cdmr40446260qvb.31.1653993822077; Tue,
31 May 2022 03:43:42 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a05:6214:27e4:b0:462:2055:c3cd with SMTP id
jt4-20020a05621427e400b004622055c3cdmr40446260qvb.31.1653993822077; Tue,
31 May 2022 03:43:42 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!news.ripco.com!usenet.blueworldhosting
.com!feed1.usenet.blueworldhosting.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!n
ews.highwinds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com
!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
Date: Tue, 31 May 2022 03:43:41 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <t74as0$s3r$1@gioia.aioe.org>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.182.209;
posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
NNTP-Posting-Host: 46.134.182.209
References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
<t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
<a...@g...com>
<t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
<r82619k66tr4$.teioihc359h.dlg@40tude.net>
<c...@g...com>
<1p9r2q5erxd3f$.udawf8b0yzwk.dlg@40tude.net>
<I7blK.36573$e21.29290@fx10.ams1>
<e...@g...com>
<t74as0$s3r$1@gioia.aioe.org>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <3...@g...com>
Subject: Re: Ostrzenie noża
From: a a <m...@g...com>
Injection-Date: Tue, 31 May 2022 10:43:42 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 5514
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47424
[ ukryj nagłówki ]On Tuesday, 31 May 2022 at 07:59:31 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> On 5/31/22 12:08 AM, a a wrote:
> > On Tuesday, 31 May 2022 at 00:00:10 UTC+2, Marcin Debowski wrote:
> >> On 2022-05-30, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
> >>> On Mon, 30 May 2022 07:51:03 -0700 (PDT), ptoki wrote:
> >>>> poniedziałek, 30 maja 2022 o 02:34:45 UTC-5 J.F napisał(a):
> >>>
> >>>>> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
> >>>>> noza.
> >>>>>
> >>>>> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
> >>>>> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
> >>>>> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
> >>>>>
> >>>>
> >>>> Starczy kamien z castoramy. Taki dwustronny.
> >>>> Noz trzymac rowno, starczy doslownie 20-30 pociagniec per strona noza per
strona kamienia (ma dwie strony, jedna ostra, druga drobna).
> >>>
> >>> w ktorą strone przesuwac, bo juz zglupialem,
> >>>
> >>>> Kat nie jest specjalnie istotny. Dla noza kuchennego nie trzeba zadnej
filozofii.
> >>>
> >>> IMO - kąt jest o tyle istotny, ze powinien byc taki sam w każdym
> >>> pociągnieciu.
> >>> A "w rękach" to trudno utrzymac :-)
> >>>
> >>>> Kamien trzeba miec mokry. Oplukac po ostrzeniu.
> >>>> Mozna poprawic na papierze sciernym 800-1500-2200 - tez na mokro. Choc nie
widze sensu.
> >>>>
> >>>> Ludzie kombinuja i cuduja z ostrzeniem i rzeczywiscie uzyskuja dobre
> >>>> rezultaty (ciecie gazety w gore) ale juz nie chwala sie jak dlugo
> >>>> takie ostrze sie utrzyma w kuchni.
> >>>
> >>> Nie wazne jak dlugo, wazne, ze jak tak nie robi
> >>>
> >>> https://youtu.be/0fxL8v2dMho?t=402
> >>>
> >>> to nie jest ostry :-)
> >>>
> >>> P.S. sa nawet przyrzady do mierzenia ostrosci
> >>> https://www.youtube.com/watch?v=4irTV1xZ-EM
> >>>
> >>> ale to chyba bardziej do brzytwy :-)
> >>>
> >>>>> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
> >>>>> z takiego białego materialu ...
> >>>>>
> >>>> Tych to nie ma jak w domu ostrzyc. Ostrze jest zbyt kruche.
> >>>> Wyrzucic, nie kupowac nowego. A jak sie ma to obchodzic sie jak z
> >>>> nadtluczonym jajkiem.
> >>>
> >>> Jakos tak.
> >>> Ale moze jednak dają sie naostrzyc, tylko nie umiemy :-)
> >> https://cutlery.kyocera.com/sharpening-service Diamentowe ostrzałki są
> >> widzę nawet przystępnych cenach, ale ponieważ żadej nie używałem, więc
> >> możesz gugląć sam :)
> >>
> >> --
> >> Marcin
> > Gdy duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej, z drewniana rączka kosztuja 5zł
> > to nikt nie będzie wydawał 10 zł na ostrzałkę, bo za to kupi 2 dodatkowe,
fabrycznie naostrzone noże i mu wystarczą na caly rok
> Takim nożem za 5 zł to można się po plecach podrapać :)
Używam od lat
poszukałem calówki
Długość ostrza to 20 cm, szerokość ostrza to 3,5 cm,
długośc rączki drewnianej to 12 cm, szerokośc 3,5 cm z wyżłobieniami na palce
No i rączka twarda, bukowa, wcięta na 7,5 cm na wprowadzenie ostrza i ostrze
zanitowane 3 nitami,
czyli nic się nie telepie
Ostrze błyszczy blaskiem lustrzanym i ma wyciśnięty symbol głowy byka
Trzeba kupić całe pudełko, chyba 6 albo 12 sztuk i były też krótsze.
Rewelka, ale skoro mówisz, że to rzadkośc i niemożliwe to następnym razem kupię całe
pudełko na zapas,
skoro twierdzisz, że cena symboliczna.
Następne wpisy z tego wątku
- 31.05.22 13:32 J.F
- 31.05.22 14:50 a a
- 31.05.22 16:08 cef
- 31.05.22 18:28 trybun
- 31.05.22 18:54 Wiesiaczek
- 31.05.22 20:03 Zenek Kapelinder
- 01.06.22 16:37 Adam
- 01.06.22 17:04 Akarm
- 01.06.22 17:24 Akarm
- 01.06.22 17:50 a a
- 01.06.22 17:57 Akarm
- 01.06.22 18:46 Wiesiaczek
- 01.06.22 21:44 a a
- 02.06.22 10:03 Akarm
- 02.06.22 10:13 Wiesiaczek
Najnowsze wątki z tej grupy
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
- zapora Stronie Slaskie
- powodz
- Nie atom tylko fotowoltanika i elektroliza
- Test samoodkręcania nakrętek
- Budowlańcy pomóżcie
- wyciskanie/odlewanie hdpe. Co ma sens?
Najnowsze wątki
- 2024-12-20 Gdańsk => Inżynier bezpieczeństwa aplikacji <=
- 2024-12-20 czyste powietrze
- 2024-12-20 Katowice => Analyst in the Trade Development department (experience wi
- 2024-12-20 Opole => Inżynier Serwisu Sprzętu Medycznego <=
- 2024-12-20 Katowice => Regionalny Kierownik Sprzedaży (OZE) <=
- 2024-12-20 Rzeszów => International Freight Forwarder <=
- 2024-12-20 Katowice => Key Account Manager (ERP) <=
- 2024-12-20 Ekstradycja
- 2024-12-20 Mikroskop 3D
- 2024-12-20 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-12-20 Warszawa => Analityk w dziale Trade Development (doświadczenie z Powe
- 2024-12-20 Warszawa => Full Stack .Net Engineer <=
- 2024-12-20 Warszawa => Programista Full Stack .Net <=
- 2024-12-19 Kamerka sam. na tył
- 2024-12-20 Jak być bezpiecznym z Li-Ion?