eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • X-Received: by 2002:a05:6214:27e4:b0:462:2055:c3cd with SMTP id
    jt4-20020a05621427e400b004622055c3cdmr40446260qvb.31.1653993822077; Tue,
    31 May 2022 03:43:42 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a05:6214:27e4:b0:462:2055:c3cd with SMTP id
    jt4-20020a05621427e400b004622055c3cdmr40446260qvb.31.1653993822077; Tue,
    31 May 2022 03:43:42 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.pionier.net
    .pl!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!news.ripco.com!usenet.blueworldhosting
    .com!feed1.usenet.blueworldhosting.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!n
    ews.highwinds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com
    !google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Date: Tue, 31 May 2022 03:43:41 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <t74as0$s3r$1@gioia.aioe.org>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.182.209;
    posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
    NNTP-Posting-Host: 46.134.182.209
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <r82619k66tr4$.teioihc359h.dlg@40tude.net>
    <c...@g...com>
    <1p9r2q5erxd3f$.udawf8b0yzwk.dlg@40tude.net>
    <I7blK.36573$e21.29290@fx10.ams1>
    <e...@g...com>
    <t74as0$s3r$1@gioia.aioe.org>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <3...@g...com>
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    From: a a <m...@g...com>
    Injection-Date: Tue, 31 May 2022 10:43:42 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 5514
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47424
    [ ukryj nagłówki ]

    On Tuesday, 31 May 2022 at 07:59:31 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
    > On 5/31/22 12:08 AM, a a wrote:
    > > On Tuesday, 31 May 2022 at 00:00:10 UTC+2, Marcin Debowski wrote:
    > >> On 2022-05-30, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
    > >>> On Mon, 30 May 2022 07:51:03 -0700 (PDT), ptoki wrote:
    > >>>> poniedziałek, 30 maja 2022 o 02:34:45 UTC-5 J.F napisał(a):
    > >>>
    > >>>>> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
    > >>>>> noza.
    > >>>>>
    > >>>>> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
    > >>>>> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
    > >>>>> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
    > >>>>>
    > >>>>
    > >>>> Starczy kamien z castoramy. Taki dwustronny.
    > >>>> Noz trzymac rowno, starczy doslownie 20-30 pociagniec per strona noza per
    strona kamienia (ma dwie strony, jedna ostra, druga drobna).
    > >>>
    > >>> w ktorą strone przesuwac, bo juz zglupialem,
    > >>>
    > >>>> Kat nie jest specjalnie istotny. Dla noza kuchennego nie trzeba zadnej
    filozofii.
    > >>>
    > >>> IMO - kąt jest o tyle istotny, ze powinien byc taki sam w każdym
    > >>> pociągnieciu.
    > >>> A "w rękach" to trudno utrzymac :-)
    > >>>
    > >>>> Kamien trzeba miec mokry. Oplukac po ostrzeniu.
    > >>>> Mozna poprawic na papierze sciernym 800-1500-2200 - tez na mokro. Choc nie
    widze sensu.
    > >>>>
    > >>>> Ludzie kombinuja i cuduja z ostrzeniem i rzeczywiscie uzyskuja dobre
    > >>>> rezultaty (ciecie gazety w gore) ale juz nie chwala sie jak dlugo
    > >>>> takie ostrze sie utrzyma w kuchni.
    > >>>
    > >>> Nie wazne jak dlugo, wazne, ze jak tak nie robi
    > >>>
    > >>> https://youtu.be/0fxL8v2dMho?t=402
    > >>>
    > >>> to nie jest ostry :-)
    > >>>
    > >>> P.S. sa nawet przyrzady do mierzenia ostrosci
    > >>> https://www.youtube.com/watch?v=4irTV1xZ-EM
    > >>>
    > >>> ale to chyba bardziej do brzytwy :-)
    > >>>
    > >>>>> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
    > >>>>> z takiego białego materialu ...
    > >>>>>
    > >>>> Tych to nie ma jak w domu ostrzyc. Ostrze jest zbyt kruche.
    > >>>> Wyrzucic, nie kupowac nowego. A jak sie ma to obchodzic sie jak z
    > >>>> nadtluczonym jajkiem.
    > >>>
    > >>> Jakos tak.
    > >>> Ale moze jednak dają sie naostrzyc, tylko nie umiemy :-)
    > >> https://cutlery.kyocera.com/sharpening-service Diamentowe ostrzałki są
    > >> widzę nawet przystępnych cenach, ale ponieważ żadej nie używałem, więc
    > >> możesz gugląć sam :)
    > >>
    > >> --
    > >> Marcin
    > > Gdy duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej, z drewniana rączka kosztuja 5zł
    > > to nikt nie będzie wydawał 10 zł na ostrzałkę, bo za to kupi 2 dodatkowe,
    fabrycznie naostrzone noże i mu wystarczą na caly rok
    > Takim nożem za 5 zł to można się po plecach podrapać :)

    Używam od lat
    poszukałem calówki
    Długość ostrza to 20 cm, szerokość ostrza to 3,5 cm,
    długośc rączki drewnianej to 12 cm, szerokośc 3,5 cm z wyżłobieniami na palce
    No i rączka twarda, bukowa, wcięta na 7,5 cm na wprowadzenie ostrza i ostrze
    zanitowane 3 nitami,
    czyli nic się nie telepie

    Ostrze błyszczy blaskiem lustrzanym i ma wyciśnięty symbol głowy byka

    Trzeba kupić całe pudełko, chyba 6 albo 12 sztuk i były też krótsze.

    Rewelka, ale skoro mówisz, że to rzadkośc i niemożliwe to następnym razem kupię całe
    pudełko na zapas,
    skoro twierdzisz, że cena symboliczna.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: