eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!news.uzoreto.com!aioe.org!
    fZ4xN5j1HEjYKpiLLETBSg.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
    From: Wiesiaczek <c...@v...pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    Date: Tue, 31 May 2022 08:18:14 +0200
    Organization: Aioe.org NNTP Server
    Message-ID: <t74bv7$1ag5$1@gioia.aioe.org>
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <r82619k66tr4$.teioihc359h.dlg@40tude.net>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="43525";
    posting-host="fZ4xN5j1HEjYKpiLLETBSg.user.gioia.aioe.org";
    mail-complaints-to="a...@a...org";
    User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:60.0) Gecko/20100101 Thunderbird/60.0
    Content-Language: en-US
    X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47419
    [ ukryj nagłówki ]

    On 5/30/22 9:34 AM, J.F wrote:
    > On Sun, 29 May 2022 01:04:23 GMT, Marcin Debowski wrote:
    >
    >> On 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
    >>> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
    >>>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
    >>>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
    >>>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
    >>>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
    >>>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
    >>>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
    >>>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
    >>>>>>>
    >>>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
    >>>>>> + trochę zręczności w palcach :)
    >>>>>>
    >>>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
    >>>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
    skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
    Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
    jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
    >>>
    >>> No fakt.. Muszę  kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
    >>> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
    >>> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
    >>> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
    >>
    >> No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
    >> nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
    >> lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.
    >>
    >> Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
    >> może też w kwestii skóry i marmurku.
    >
    > Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
    > noza.
    >
    > Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
    > "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
    > Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
    >
    > A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
    > z takiego białego materialu ...
    >
    > J.
    >

    Powtórzę mój post z pl.rec.kuchnia:

    Tarcza polerska to tarcza zszyta z wielu warstw materiału (bawełna?) o
    średnicy 20-50 cm zakłądana na wał szlifierki lub innego sporego silnika.
    Przed polerowaniem naciera się ją właśnie pastą polerską (na obrotach) i
    dalej już prosto. Używa się jak zwykłej ostrzałki tarczowej. Dla noża
    proponuję podłożyć płasko kawałek metalowej płytki wystającej poza
    krawędź ostrza po to, zeby nie zaokrąglić samej krawędzi ostrza.

    Trochę to enigmatycznie brzmi, ale w rzeczywistości jest proste:)

    Sądzę, że takie ostzenie nie ma sobie równych.

    Uwaga, zielona (chromowa) pasta polerska pomimo, że nie zostawia rys,
    całkiem sprawnie zbiera materiał i trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć

    Dodam,że tarcze kamienne, papiery ścierne etc. owszem naostrzą ale na
    krótko. Dwa powody to pozostawione rysy i rozhartowanie samego brzegu
    ostrza.
    Ostrzenie na schodach, jak niektórzy sugerują, jest tym samym, co moja
    babcia robiłą na glinianym garnku lub pocieranie jednego noża o drugi:)


    Profesjonalnie użyłbym tzw. magnesówki z chłodzeniem dla prostego
    ostrza. Pozwala to na zachowanie jednakowego kąta i niewielkie
    nagrzewanie w trakcie pracy (możliwość zbierania minimalnej grubości).
    Niestety, z ostrzem zakrzywionym już nie jest tak prosto.

    Dlatego szlifowanie tarczą polerską uważam za metodę najbardziej
    dostępną w warunkach amatorskich.


    --
    Wiesiaczek (dziś z DC)
    "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
    Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
    Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: