-
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.e-wro.pl!not-for-mail
From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
Subject: Re: Ekspres do kawy
Date: Sun, 7 Oct 2012 13:05:36 +0200
Organization: Miejskie Sieci Informatyczne e-wro
Lines: 38
Message-ID: <1...@4...net>
References: <5051d23e$0$1294$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<9...@4...net>
<k2tsa2$nqm$1@mx1.internetia.pl>
<50536332$1$1223$65785112@news.neostrada.pl>
<k301d9$2o3$1@mx1.internetia.pl>
<163q9o7fzkkct$.1crv05igm35b8$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: h82-143-187-50-static.e-wro.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atena.e-wro.net 1349607906 5993 82.143.187.50 (7 Oct 2012 11:05:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@e...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 7 Oct 2012 11:05:06 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:31557
[ ukryj nagłówki ]Dnia Thu, 4 Oct 2012 22:33:10 +0200, Bruno napisał(a):
> Dnia Fri, 14 Sep 2012 21:39:06 +0200, Padre napisał(a):
>>> Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
>>> Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
>>>
>> No chyba nie psuje tylko zmienia ja też najbardziej lubię z
>> ciśnieniowego i najmniej mam po niej dolegliwości serca i żołądka, ma
>> najwyraźniejszy smak a najmniej kofeiny. Tyle ze ja piję dwie kawy na
>> tydzień, nałogowcy muszą zalać dwie łyżeczki wrzątkiem albo korzystają z
>> kawiarki stawianej na gazie żeby uraczyć się w efekcie kofeiną a smakuje
>> im pewnie tak jak palaczom papierosy, mózg daje pozytywne odczucie smaku
>> bo czeka na porcję narkotyku.
Kawiarka to w sumie to samo co ekspres cisnieniowy - styk wody z kawa jest
krotki.
Hm, a moze sie myle ? Wszak zagotowanie wody chwile trwa, cisnienie rosnie
powoli i poczatkowo mamy pare minut ekstrakcji zimna woda.
> Espresso na jednostkę objętości zawiera więcej kofeiny niż inne kawy (z
> wyłączeniem wersji turecko-arabskiej, ale to już prawdziwy hardcore) .
> Typowa filiżanka (ok 30ml) zawiera od 40 do 70 mg kofeiny, czyli 1,3÷1,8
> mg/ml. Kubek kawy (średnio 250ml)z ekspresu przelewowego to 90÷200 mg,
> czyli 0,4÷0,8 mg/ml. Po prostu zamiast pić lurę, delektujesz się
> kondensatem;)
Tylko ja nadal nie rozumiem.
To w koncu ekspres cisnieniowy ekstrahuje _wiecej_ kofeiny z powodu
_krotszego_ czasu procesu ?
Czy jednak ekstrahuje mniej - na cala porcje napoju, a pierwsze krople z
przelewowego tez sa bogate w kofeine ?
Czy tak jak wiki podpowiada - do espresso potrzebna jest kawa bardzo drobno
zmielona, wtedy ekstrakcja jest szybsza, ale przesaczanie trwa dlugo, wiec
trzeba cisnienia.
J.
Następne wpisy z tego wątku
- 08.10.12 18:41 Bruno
Najnowsze wątki z tej grupy
- huta ruszyla
- piece wodorowe
- Żarówka do lampy z czujnikiem ruchu
- most kilometrowy
- kladka Zagorze
- zapora Zagorze
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
Najnowsze wątki
- 2025-01-20 huta ruszyla
- 2025-01-20 piece wodorowe
- 2025-01-20 Lublin => Programista Delphi <=
- 2025-01-20 Warszawa => Architekt rozwiązań (doświadczenie w obszarze Java, AWS
- 2025-01-20 Mińsk Mazowiecki => Area Sales Manager OZE <=
- 2025-01-20 Bieruń => Spedytor Międzynarodowy (handel ładunkami/prowadzenie flo
- 2025-01-19 Test - nie czytać
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-19 Nowa ładowarka Moya a Twizy -)
- 2025-01-18 Power BANK z ładowaniem przelotowym robi PRZERWY
- 2025-01-18 Pomoc dla Filipa ;)
- 2025-01-18 znowu kradno i sie nie dzielo
- 2025-01-18 Zieloni oszuchiści
- 2025-01-18 Zielonka => Specjalista ds. public relations <=