-
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.e-wro.pl!not-for-mail
From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
Subject: Re: Ekspres do kawy
Date: Sun, 7 Oct 2012 13:05:36 +0200
Organization: Miejskie Sieci Informatyczne e-wro
Lines: 38
Message-ID: <1...@4...net>
References: <5051d23e$0$1294$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<9...@4...net>
<k2tsa2$nqm$1@mx1.internetia.pl>
<50536332$1$1223$65785112@news.neostrada.pl>
<k301d9$2o3$1@mx1.internetia.pl>
<163q9o7fzkkct$.1crv05igm35b8$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: h82-143-187-50-static.e-wro.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atena.e-wro.net 1349607906 5993 82.143.187.50 (7 Oct 2012 11:05:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@e...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 7 Oct 2012 11:05:06 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:31557
[ ukryj nagłówki ]Dnia Thu, 4 Oct 2012 22:33:10 +0200, Bruno napisał(a):
> Dnia Fri, 14 Sep 2012 21:39:06 +0200, Padre napisał(a):
>>> Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
>>> Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
>>>
>> No chyba nie psuje tylko zmienia ja też najbardziej lubię z
>> ciśnieniowego i najmniej mam po niej dolegliwości serca i żołądka, ma
>> najwyraźniejszy smak a najmniej kofeiny. Tyle ze ja piję dwie kawy na
>> tydzień, nałogowcy muszą zalać dwie łyżeczki wrzątkiem albo korzystają z
>> kawiarki stawianej na gazie żeby uraczyć się w efekcie kofeiną a smakuje
>> im pewnie tak jak palaczom papierosy, mózg daje pozytywne odczucie smaku
>> bo czeka na porcję narkotyku.
Kawiarka to w sumie to samo co ekspres cisnieniowy - styk wody z kawa jest
krotki.
Hm, a moze sie myle ? Wszak zagotowanie wody chwile trwa, cisnienie rosnie
powoli i poczatkowo mamy pare minut ekstrakcji zimna woda.
> Espresso na jednostkę objętości zawiera więcej kofeiny niż inne kawy (z
> wyłączeniem wersji turecko-arabskiej, ale to już prawdziwy hardcore) .
> Typowa filiżanka (ok 30ml) zawiera od 40 do 70 mg kofeiny, czyli 1,3÷1,8
> mg/ml. Kubek kawy (średnio 250ml)z ekspresu przelewowego to 90÷200 mg,
> czyli 0,4÷0,8 mg/ml. Po prostu zamiast pić lurę, delektujesz się
> kondensatem;)
Tylko ja nadal nie rozumiem.
To w koncu ekspres cisnieniowy ekstrahuje _wiecej_ kofeiny z powodu
_krotszego_ czasu procesu ?
Czy jednak ekstrahuje mniej - na cala porcje napoju, a pierwsze krople z
przelewowego tez sa bogate w kofeine ?
Czy tak jak wiki podpowiada - do espresso potrzebna jest kawa bardzo drobno
zmielona, wtedy ekstrakcja jest szybsza, ale przesaczanie trwa dlugo, wiec
trzeba cisnienia.
J.
Następne wpisy z tego wątku
- 08.10.12 18:41 Bruno
Najnowsze wątki z tej grupy
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
- zapora Stronie Slaskie
- powodz
- Nie atom tylko fotowoltanika i elektroliza
- Test samoodkręcania nakrętek
- Budowlańcy pomóżcie
- wyciskanie/odlewanie hdpe. Co ma sens?
- Pomysł na czujnik przeciążenia siłownika.
- dokładne poziomowanie
- Kije trekkingowe tuning
- Tokarze CNC czyli ciężkie życie prototypiarza
- Stojak do wiertarki
- Działanie naczynia wyrównawczego
- Przenośny zbiornik ciśnieniowy
Najnowsze wątki
- 2024-09-30 Rozprawa zdalna brak komputera
- 2024-09-30 Zielona Góra => Spedytor międzynarodowy <=
- 2024-09-30 Hackowanie SS7
- 2024-09-30 Seba strikes back
- 2024-09-30 MĂźnchen => DevOps Engineeer (Azure) <=
- 2024-09-30 MĂźnchen => DevOps Engineer (Azure) <=
- 2024-09-30 Gdańsk => Frontend Developer (Angular area) <=
- 2024-09-30 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-09-30 Marki => Senior PHP Symfony Developer <=
- 2024-09-30 Warszawa => Technical Leader (Java Background) <=
- 2024-09-30 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-09-30 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-09-30 Białystok => Full Stack .Net Engineer <=
- 2024-09-30 Kraków => Ruby Backend Developer <=
- 2024-09-30 dziki wschod