-
51. Data: 2017-09-23 18:54:00
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:ag3jl0rntsbf$.1puxcx9ifdudd.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 23 Sep 2017 11:36:54 -0500, Pszemol napisał(a):
>> "JaNus" <bez@adresu> wrote in message
>>>> A znalazłbyś pewnie coś taniej bez elementów niepotrzebnych, jak
>>>> zbędny jonizator czy inne filtry węglowe już po osmozie
>>>>
>>> Wskazany filtr jest "producentem" wody na-mineralizowanej, zaś woda
>>> miękka to taka, co nie zawiera "soli twardości", ale i pozostałe
>>> minerały są w niej zbędne. Widziałem takie filtry, i one kosztowały
>>> ponad 2 kafle...
>>
>> Namineralizowanej?? Czy to jakaś pomyłka? :-)
>>
>> Filtr odwróconej osmozy usuwa około 90-99% wszystkiego co
>> w tej wodzie jest - woda z odwróconej osmozy podobna jest
>> do wody destylowanej.
>
> A poniewaz taka woda jest niezdrowa, to w zestawie znajdziesz
> jonizator/mineralizator.
To już zależy jakiego maga słuchasz - są tacy przekonywacze
co to sprzedają destylatory, i wtedy stają na głowie aby obrzydzić
Ci wodę wodociągową, rzeczną czy z jezior i wmówić że aby
być zdrowy, młody i piękny musisz pić tylko wodę destylowaną.
Inni znowu będą się zapierać nogami i rękami że woda destylowana
wyrzre Ci dziury w żołądku bo jest pozbawiona minerałów, i że
pijąc taką wodę rozpuścisz sobie kości i wypłuczesz z nich "wapno" :-)
-
52. Data: 2017-09-23 18:55:07
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:5vf5vagvrzb.7ulejxk3bqt7$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 23 Sep 2017 17:58:43 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
>>>> Dużo, dużo tańsze są, nie opowiadaj banialuków...
>>>> http://allegro.pl/filtr-wody-osmoza-ro7-helix-pro-10
0gpd-gratis-07-i6945170997.html
>>>>
>>
>> A filtr z linku powinien Ci się podobać:
>> "Główne właściwości promieni FIR:
>> aktywacja cząsteczek wody znajdujących się w organizmie ludzkim
>> usuwanie tłuszczów, substancji chemicznych i toksyn z krwioobiegu
>> poprawa działania układu nerwowego
>> obniżanie kwasowości organizmu
>> podnoszenie poziomu tlenu
>> oczyszczanie organizmu"
>>
>> Out-fucking-standing!
>
> Ale gdzie te promienie FIR tam sa i o to jest ?
>
> Bo w rehabilitacji stosuje sie IR, czasem laserowe ... i chyba jakos
> podobnie pisza :-)
W rehabilitacji chodzi o miejscowe podgrzewanie, bo przecież
IR to ciepło... ale IR/FIR/LASER to takie bardziej naukowo brzmiące
i można od razu więcej skasować biedaka w potrzebie.
-
53. Data: 2017-09-23 18:57:12
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Sat, 23 Sep 2017 11:51:13 -0500, Pszemol napisał(a):
> "JaNus" <bez@adresu> wrote in message
>> Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej gazy,
>
> Traci je już w czasie gotowania dużo wcześniej...
> Woda o 40C ma dużo mniej gazów niż woda o temperaturze 20C.
Nie wiem o co chodzi, ale intensywne szumienie w czajniku jest pod
koniec gotowania, wiec raczej 80-90 C.
J.
-
54. Data: 2017-09-23 18:58:05
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 23.09.2017 o 18:43, Pszemol pisze:
[...]
> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
> bardziej brązowym kolorze.
> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
> kolorze.
pH i twardość to różne pojęcia.
Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych, ale nie
czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
>>> i moze cukru.
>>>
>> Prawdziwy herbaciarz na tych, co słodzą cesarski napój - patrzy z
>> pogardą.
"Ale uchroń nas od pogardy
i od nienawiści, Panie"
P.P.
-
55. Data: 2017-09-23 19:05:01
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 23.09.2017 o 18:46, Pszemol pisze:
> "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
> news:59c68266$0$642$65785112@news.neostrada.pl...
>> Długotrwałe parzenie powoduje ekstrakcję garbników. Czy to jest
>> korzystne, czy nie? To zależy, w nadmiarze tak. Jak wszystko.
>
> Lubię tą gorzkość i cierpkość garbników w mocnej herbacie :-))
I masz do tego święte prawo :-)
>> Przy długim parzeniu zachodzą reakcje kluczowe do rozwinięcia
>> "tureckiego" aromatu. Jeszcze raz zachęcam do spróbowania :-)
>
> Co to za reakcje? Napiszesz więcej?
Hasło brzmi: reakcja Maillarda, generalnie jest to reakcja związków
aminowych, na przykład aminokwasów, z cukrami. Następująca w kolejnych
etapach degradacja produktów prowadzi do powstania związków zapachowych.
Ale o tym parę grubych książek jest...
P.P.
-
56. Data: 2017-09-23 19:06:42
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 23.09.2017 o 18:55, Pszemol pisze:
{...]
> W rehabilitacji chodzi o miejscowe podgrzewanie, bo przecież
> IR to ciepło... ale IR/FIR/LASER to takie bardziej naukowo brzmiące
> i można od razu więcej skasować biedaka w potrzebie.
Proponuję dodatkowo użyć słowa "kwantowe" ;-)
P.P.
-
57. Data: 2017-09-23 19:18:39
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Sat, 23 Sep 2017 19:06:42 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
> W dniu 23.09.2017 o 18:55, Pszemol pisze:
> {...]
>> W rehabilitacji chodzi o miejscowe podgrzewanie, bo przecież
>> IR to ciepło... ale IR/FIR/LASER to takie bardziej naukowo brzmiące
>> i można od razu więcej skasować biedaka w potrzebie.
>
> Proponuję dodatkowo użyć słowa "kwantowe" ;-)
Biorac pod uwage ze laser ... bardzo na miejscu :-)
Ale naprawde sie uzywa. Poobnie jak magnetyzerow (nie takich do wody)
J.
-
58. Data: 2017-09-23 19:32:13
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:1r6iss6o03mji$.1hx63w4ff1msc$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 23 Sep 2017 19:06:42 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
>> W dniu 23.09.2017 o 18:55, Pszemol pisze:
>> {...]
>>> W rehabilitacji chodzi o miejscowe podgrzewanie, bo przecież
>>> IR to ciepło... ale IR/FIR/LASER to takie bardziej naukowo brzmiące
>>> i można od razu więcej skasować biedaka w potrzebie.
>>
>> Proponuję dodatkowo użyć słowa "kwantowe" ;-)
>
> Biorac pod uwage ze laser ... bardzo na miejscu :-)
>
> Ale naprawde sie uzywa.
> Poobnie jak magnetyzerow (nie takich do wody)
My wierzymy że się używa. Przecież chiropraktor to oszołom.
-
59. Data: 2017-09-23 19:36:26
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 23.09.2017 o 18:43, Pszemol pisze:
> [...]
>> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
>> bardziej brązowym kolorze.
>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
>> kolorze.
>
> pH i twardość to różne pojęcia.
> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
wysokim poziomie 8 i więcej. Woda destylowana bez rozpuszczonego
CO2 będzie mieć pH 7 ale w praktyce, z dostępem do powietrza
i zawartego w powietrzu CO2 będzie mieć ph niższe, może 6,5, może 6.
Barwniki herbaty, tak jak papierek lakmusowy, reagują na pH:
w niskim pH będą jasno czerwone, w wysokim pH będą buro brązowe.
To samo barwniki czerwonej kapusty lub buraków. Reagują na pH.
Dlatego wkrapiasz do zmielonych buraczków trochę soku z cytryny
aby rozjaśnić je i zrobić bardziej czerwone.
-
60. Data: 2017-09-23 19:37:30
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c6943c$0$15203$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 23.09.2017 o 18:46, Pszemol pisze:
>> "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
>> news:59c68266$0$642$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Długotrwałe parzenie powoduje ekstrakcję garbników. Czy to jest
>>> korzystne, czy nie? To zależy, w nadmiarze tak. Jak wszystko.
>>
>> Lubię tą gorzkość i cierpkość garbników w mocnej herbacie :-))
>
> I masz do tego święte prawo :-)
:-)))
>>> Przy długim parzeniu zachodzą reakcje kluczowe do rozwinięcia
>>> "tureckiego" aromatu. Jeszcze raz zachęcam do spróbowania :-)
>>
>> Co to za reakcje? Napiszesz więcej?
>
> Hasło brzmi: reakcja Maillarda, generalnie jest to reakcja związków
> aminowych, na przykład aminokwasów, z cukrami. Następująca w kolejnych
> etapach degradacja produktów prowadzi do powstania związków zapachowych.
> Ale o tym parę grubych książek jest...
Przy parzeniu herbaty mamy to samo co przy pieczeniu chleba
i smażeniu naleśników??