-
111. Data: 2017-09-24 23:04:21
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "HF5BS" <h...@...pl>
Użytkownik "JaNus" <bez@adresu> napisał w wiadomości
news:59c79c9d$0$659$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2017-09-24 o 10:50, Paweł Pawłowicz pisze:
>> jeśli chcesz zmniejszyć goryczkę kawy bez dodawania cukru,
>>
> Wypraktykowałem, że jeśli jednak z cukrem, to warto go wsypać (razem z
> kawą) już do ekspresu. Smak wychodzi zauważalnie bardziej "jedwabisty".
Zgadza się, przeciwnie do herbaty, smak kawy zaparzanej na słodko wychodzi
bogatszy, jakby lepiej naciągała. Natomiast herbata wydaje mi się naciagać
gorzej i nie wychodzi cały smak. Przynajmniej tak było, jak próbowałem.
--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.
-
112. Data: 2017-09-24 23:08:51
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "HF5BS" <h...@...pl>
Użytkownik "jacek" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:oq8un6$1st$1$jacekrut@news.chmurka.net...
> W upały na budowie własnego domu podczas zalewania fundamentów
> wypiłem w ok 3 godziny 3 butelki 1,5l gazowanego Żywca tzn. wody
> mineralnej Żywiec i nie odczułem żadnych dolegliwości poza
> zmęczeniem z powodu wysiłku. Zdarza mi się nieraz w lato
> wypić całą butelkę 1,5l na raz wody i też nic nie odczuwam...
> Dziwne dla mnie to osłabienie jeśli to była zwykła nie demineralizowana
> czy destylowana woda.
Dlatego mimo prób, mie mogę podjąć ciągłego picia nawet minerałki, bez
dodatków. A jak czegoś dodam, jest dobrze, choćby to właśnie był napar
herbaciany.
Po czystej minerałce, to mnie przede wszystkim suszy prawie jak po alkoholu.
Choc jedną butelkę jak opieprzę, to jeszcze jest OK.
Ta źródlana, co wspominałem, mogła być rzeczywiście, bardzo czysta, choć
żadnych zastrzeżeń nie było. Jeszcze jakiś czas ją widywałem w sprzedaży.
Nie pamiętam producenta.
--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.
-
113. Data: 2017-09-25 00:31:21
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:7p58injy880h$.1g8xvlo8zyjh$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 24 Sep 2017 00:33:27 -0500, Pszemol napisał(a):
>> "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
>>>>> Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.
>>>>
>>>> Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?
>>>
>>> Przyczyna jest odpowiedni sklad.
>>> Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.
>>>
>>> Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.
>>
>> ???
>
> Wysokie pH wymaga "mocnych kationow" i "slabych anionow", lub w ogole
> zasadowych skladnikow.
> Twardosc wymaga Ca++ i Mg++.
Ze składu wody twardej wynika jej pH.
>>>>> CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
>>>>> zasadowym.
>>>>
>>>> Ale nie interesuje nas to czy CO2 się lepiej czy gorzej rozpuszcza
>>>> a raczej to jak wpływa na pH wody.
>>>
>>> Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
>>> Rozpuszcznie CO obniza pH.
>>
>> No właśnie nie zawsze obniża...
>
>
> IMO obniza, tylko czasem bardzo nieznacznie, bo faktycznie sklad moze
> byc buforowy.
Czyli nie zawsze obniża :-) Bo właśnie właściwości buforujące
polegają z definicji na przeciwdziałaniu zmiany pH...
>>>> Twarda woda z kranu ma węglany i siarczany wapnia i magnezu.
>>>
>>> Wapn i magnez, bo inaczej nie jest twarda.
>>> Siarczany i weglany to juz niekoniecznie, a tylko zazwyczaj.
>>>
>>>> Podobnie jak woda morska, nota bene o pH 8.3 właśnie z tego
>>>> powodu :-)
>>>
>>> weglanow i siaczanow wapnia i magnezu ?
>>> W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.
>>
>> Na Cl nic nie zmienia, ani przy buforowaniu CO2 ani przy pH.
>
> Wydaje mi sie, ze troche zmienia, bo w takiej zupie jonowej wiecej
> rownowag do ustalenia.
Jako akwarysta morski powiem Ci, że zawartość Na Cl w praktyce
nic nie zmienia ani jeśli chodzi o pH ani jeśli chodzi o jego buforowanie...
Istotne są te jony które przypadkiem odpowiadają za twardość.
>>> No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja :-)
>> Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.
>
> Ta "reszta tluszczowa" jest przerobiona, ale na co ma sie rozlozyc Na+
> czy Cl-
Na nic - takie dodatki w niczym nie przeszkadzają oceanowi...
>>>>> Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
>>>> Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
>>>> obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
>>>> z omawianego kontekstu?
>>>
>>> No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.
>>
>> Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
>> Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
>> co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie pomyliłem.
>
> Zgadza sie, tylko nie wiedzialem czy w tym kontekscie pisales.
Dobre. Myślałeś że pisząc o pH i wodzie twardej mam na myśli
bufory transmisji szeregowej w komputerach? Jaja...
-
114. Data: 2017-09-25 00:41:24
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "HF5BS" <h...@...pl>
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnosg58o.61h.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>> Jak zwykle, reklamy naciągają, jak wszystko niemal. Skoro zasoby nie są
>> takie stare, a woda nie znalazła się tam w oligocenie - to fizycznie
>> widać, że to raczej zwykła głębinówka, a żze się przez coś przesączyła...
>
> "Wiesz Moryc, gdybym nie wiedziała, że to "verre d'eau", mogłabym
> przysiąc,
> że to zwykła woda!" -- taka stara anegdotka mi się przypomniała, o wizycie
> we francuskiej restauracji.
No, coś plus minus.
>
>> Nic wiecznego nie ma, skoro w jaskiniach są stalaktyty, stalagmity i
>> stalagnaty, to mnie to brzmi jako to, że woda w końcu wypłucze (po ilu
>> milionach lat?) cały materiał i góra nad jaskinią zrobi sru, bo nie
>> będzie już miało jej co trzymać, no, puści się jak stara klapzdra.
>
> To się nazywa "lej krasowy". Tak jak wyżej opisano, tworzy się on nagle.
Ano, w tym sęk. Musiałby geolog mieć szczęście, aby swym geofonem, czy innym
magicznym aparatem, trafić na tworzący się takowy i zawczasu ostrzec
potencjalnie zainteresowanych, że "polecicie, jeśli nie spier...icie
Hipolicie stąd".
> Bywa, że akurat komuś pod chałupą, wtedy nieszczęśnik leci wraz z łóżkiem
> kilkanaście metrów w dół (o takim przypadku przeczytałem niedawno w
> prasie).
Kilka tego w telewizorni już pokazywali. W sztucznej wersji przy powodzi w
rejonie (w .pl też bywało), że woda podmywa (bo to nie ulica ma się
podmywać) ulicę od spodu i zaparkowane auta zostają ładnie (albo brzydko,
jeśli z błotem, to przeważnie) umyte w utworzonym dole. Najgorsze, zże mocno
niedelikatnie i jeśli skończy się na zalaniu i zadrapaniach karoserii, to
wystarczy umyć, wysuszyć, niektóre mechanizmy rozebrać i usunąć wodę, po
wysuszeniu złożyć do kupy i pomalować, gdy potrzeba, auto jeździ... to taki
pechowiec-posiadacz, ma wyjątkowe szczęście.
--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.
-
115. Data: 2017-09-25 01:47:09
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Sun, 24 Sep 2017 17:31:21 -0500, Pszemol napisał(a):
> "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
>>>>> Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?
>>>>
>>>> Przyczyna jest odpowiedni sklad.
>>>> Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.
>>>>
>>>> Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.
>>>
>> Wysokie pH wymaga "mocnych kationow" i "slabych anionow", lub w ogole
>> zasadowych skladnikow.
>> Twardosc wymaga Ca++ i Mg++.
>
> Ze składu wody twardej wynika jej pH.
Ale masz na mysli Ca++ i Mg++ czy takze aniony ?
Czy jakis "typowy sklad twardej wody" ?
>>>> Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
>>>> Rozpuszcznie CO obniza pH.
>>>
>>> No właśnie nie zawsze obniża...
>>
>> IMO obniza, tylko czasem bardzo nieznacznie, bo faktycznie sklad moze
>> byc buforowy.
>
> Czyli nie zawsze obniża :-) Bo właśnie właściwości buforujące
> polegają z definicji na przeciwdziałaniu zmiany pH...
znikome obnizenie to ciagle obnizenie :-)
>>>> W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.
>>>
>>> Na Cl nic nie zmienia, ani przy buforowaniu CO2 ani przy pH.
>>
>> Wydaje mi sie, ze troche zmienia, bo w takiej zupie jonowej wiecej
>> rownowag do ustalenia.
>
> Jako akwarysta morski powiem Ci, że zawartość Na Cl w praktyce
> nic nie zmienia ani jeśli chodzi o pH ani jeśli chodzi o jego buforowanie...
> Istotne są te jony które przypadkiem odpowiadają za twardość.
Znow chyba za duzy skrot myslowy.
Jak juz sobie mieszasz skladniki aby wytworzyc poządaną wode, to pH
mozesz podniesc dodajac NaOH, KOH, Na2CO3 - za zasadowe pH odpowiadaja
jony OH-, ewentualnie slabe aniony.
>>>> No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja :-)
>>> Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.
>>
>> Ta "reszta tluszczowa" jest przerobiona, ale na co ma sie rozlozyc Na+
>> czy Cl-
>
> Na nic - takie dodatki w niczym nie przeszkadzają oceanowi...
Oceanowi w niczym, skoro jest ich w nim pelno.
Ale jesli po drodze jest czerpnia wody do picia, to potem plyna w
kranie. A poniewaz pochodza z rożnych zrodel, to ilosci wcale nie
musza byc rowne - i pH moga zmienic.
>>>>>> Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
>>>>> Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
>>>>> obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
>>>>> z omawianego kontekstu?
>>>>
>>>> No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.
>>>
>>> Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
>>> Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
>>> co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie pomyliłem.
>>
>> Zgadza sie, tylko nie wiedzialem czy w tym kontekscie pisales.
>
> Dobre. Myślałeś że pisząc o pH i wodzie twardej mam na myśli
> bufory transmisji szeregowej w komputerach? Jaja...
Pisales o zawartosci CO2, to myslalem tez o wplywie pH na
rozpuszczanie CO2.
J.
-
116. Data: 2017-09-25 05:45:36
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:a6klhsecdrrn$.scyhlwqmre6o$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 24 Sep 2017 17:31:21 -0500, Pszemol napisał(a):
>> "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
>>>>>> Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś
>>>>>> mylę?
>>>>>
>>>>> Przyczyna jest odpowiedni sklad.
>>>>> Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.
>>>>>
>>>>> Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.
>>>>
>>> Wysokie pH wymaga "mocnych kationow" i "slabych anionow", lub w ogole
>>> zasadowych skladnikow.
>>> Twardosc wymaga Ca++ i Mg++.
>>
>> Ze składu wody twardej wynika jej pH.
>
> Ale masz na mysli Ca++ i Mg++ czy takze aniony ?
> Czy jakis "typowy sklad twardej wody" ?
Mam na myśli kationy i aniony tworzące typowy skład twardej wody
stającej się buforem zapobiegającym obniżaniu się jej względnie
wysokiego pH pod wpływem rozpuszczania się CO2 z powietrza.
>>>>> Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
>>>>> Rozpuszcznie CO obniza pH.
>>>>
>>>> No właśnie nie zawsze obniża...
>>>
>>> IMO obniza, tylko czasem bardzo nieznacznie, bo faktycznie sklad moze
>>> byc buforowy.
>>
>> Czyli nie zawsze obniża :-) Bo właśnie właściwości buforujące
>> polegają z definicji na przeciwdziałaniu zmiany pH...
>
> znikome obnizenie to ciagle obnizenie :-)
Dzielisz włos na czworo...
Twarda woda, żeby nie wiem ile stała otwarta, z dostępem do CO2,
będzie mieć pH zabarwiające herbatę na brązowo...
Woda destylowana, wystarczy że otworzysz butelkę, a CO2 się
w niej rozpuści i będzie zabarwiać herbatę na jasno czerwono.
>>>>> W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.
>>>>
>>>> Na Cl nic nie zmienia, ani przy buforowaniu CO2 ani przy pH.
>>>
>>> Wydaje mi sie, ze troche zmienia, bo w takiej zupie jonowej wiecej
>>> rownowag do ustalenia.
>>
>> Jako akwarysta morski powiem Ci, że zawartość Na Cl w praktyce
>> nic nie zmienia ani jeśli chodzi o pH ani jeśli chodzi o jego
>> buforowanie...
>> Istotne są te jony które przypadkiem odpowiadają za twardość.
>
> Znow chyba za duzy skrot myslowy.
> Jak juz sobie mieszasz skladniki aby wytworzyc poządaną wode, to pH
> mozesz podniesc dodajac NaOH, KOH, Na2CO3 - za zasadowe pH
> odpowiadaja jony OH-, ewentualnie slabe aniony.
Nie trzeba podnosić pH dodatkiem zasad, ługów.
Obojętne sole wapnia i magnezu podbijają pH powyżej 8.
Idealne pH wody morskiej to jakieś 8.3 :-)
>>>>> No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja :-)
>>>> Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.
>>>
>>> Ta "reszta tluszczowa" jest przerobiona, ale na co ma sie rozlozyc Na+
>>> czy Cl-
>>
>> Na nic - takie dodatki w niczym nie przeszkadzają oceanowi...
>
> Oceanowi w niczym, skoro jest ich w nim pelno.
> Ale jesli po drodze jest czerpnia wody do picia, to potem plyna w
> kranie. A poniewaz pochodza z rożnych zrodel, to ilosci wcale nie
> musza byc rowne - i pH moga zmienic.
Bardziej bym się przejmował zawartością estrogenów w wodzie
pitnej wysikanych przez kobiety łykające pigułki antykoncepcyjne :-)
>>>>>>> Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
>>>>>> Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
>>>>>> obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
>>>>>> z omawianego kontekstu?
>>>>>
>>>>> No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.
>>>>
>>>> Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
>>>> Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
>>>> co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie pomyliłem.
>>>
>>> Zgadza sie, tylko nie wiedzialem czy w tym kontekscie pisales.
>>
>> Dobre. Myślałeś że pisząc o pH i wodzie twardej mam na myśli
>> bufory transmisji szeregowej w komputerach? Jaja...
>
> Pisales o zawartosci CO2, to myslalem tez o wplywie pH na
> rozpuszczanie CO2.
Mówiliśmy raczej o wpływie pH na kolor i smak herbaty.
-
117. Data: 2017-09-25 08:11:08
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Cezary Grądys <c...@w...onet.pl>
W dniu 22.09.2017 o 16:02, JaNus pisze:
> A za nim - ja też :)
> Polega ona na tym, że miota się pomiędzy dwoma wskazaniami, a różnica
> jest większa, niż dopuszczalny (przez producenta) błąd, bo sięga 1,6
> stopnia: raz pokazuje 20?, a po jakichś 2,5 sek. - 18,4? które znów
> wyświetla te niespełna 3 sek. i wraca do 20-tu...
> Regulator jest chiński, o taki
> http://allegro.pl/termostat-stc1000-regulator-temper
atury-220v-nowy-i6893601297.html
>
>
> Zasilany jest z sieci, no i pierwsze co mi przyszło do głowy, to upewnić
> się, czy owa "frustracja" nie jest przypadkiem spowodowana jakimiś
> skokami napięcia. Aha, dodam jeszcze, że jednak *najczęściej* wskazuje
> stabilnie, "migotanie zastawek" to jedynie ostatnia cyfra, raz o 1 w
> górę, po czym znów w dół. Czyli jednak *może* on wyświetlać "po bożemu".
>
> Sprawdzenie hipotezy z zasilaniem jako przyczyną polegało na podłączeniu
> go do regulowanego autotransformatora, i próbie uzyskania wahania
> wskazań, przy zmianie napięcia zasilania: bezskutecznie! Tzn. mogłem dać
> mu 250V, i zmniejszać nawet do 100, i żadnego "migotania zastawek" nie
> wywołałem tym.
>
> No ale może przyczyną są jakieś zakłócenia, typu jakichś pików
> napięciowych, w pojedynczych połówkach sinusoidy? A może ktoś zna jakieś
> inne jeszcze powody? Przy czym interesują mnie tylko takie, które by
> dało się wyeliminować ;-)
> Np przez owinięcie diwajsu w folię aluminiową, i podłączenie jej do
> uziemienia (?)
>
Niepewność ostatniej cyfry jest przypadłością układów cyfrowych, jeśli
wachanie o 1 to może tak być.
-
118. Data: 2017-09-25 09:08:30
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Nie moze tak byc. To nie jakis dziadowski portal tylko grupy dyskusyjne. Tutaj jesli
sa jakies wahania to przez "h". Skasuj i napisz jeszcze raz.
-
119. Data: 2017-09-25 09:09:59
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: robot <a...@o...pl>
W dniu 2017-09-23 o 09:32, JaNus pisze:
>>
> Prawdziwy herbaciarz na tych, co słodzą cesarski napój - patrzy z
> pogardą. Słodzić ją można jedynie wtedy, gdy podaje się ze śmietanką,
> czy zagęszczonym mlekiem (bawarka).
>
Prawdziwy żre same liście, żeby nie zepsuć wodą.
-
120. Data: 2017-09-25 09:13:53
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: robot <a...@o...pl>
W dniu 2017-09-23 o 16:54, JaNus pisze:
> W dniu 2017-09-23 o 09:42, J.F. pisze:
>>> Jak nie ma tej pianki, to znaczy, że użyto wody zbyt gorącej, "zgotowanej".
>> O wlasnie, pianka ... ja jej nie lubie :-)
>>
> Obecność pianki wskazuje, że zachowane zostały związki lotne,
> najważniejsze składniki aromatu! Gdy pianki niet, to aromat jest pusty...
>
>> wode mam jaką mam.
>>
> Możesz sobie sprawić (za jakieś kilka tysiaczków) filtr z "odwróconą
> osmozą", który daje wodę zmiękczoną.
>
>> Twarda woda daje taka blonke, ktora osiada na kubkach.
>>
> To pestka, owo osiadanie. Gdy woda twarda, to z listków ekstrakcja
> najważniejszych substancji zachodzi znacznie gorzej, niż przy wodzie
> miękkiej. Aby temu zaradzić, to trzeba sypać więcej listków "na
> szklankę", czasem nawet 2,5 łyżeczki! A i tak nie uzyskasz dobrego
> *aromatu*! Jedynie "moc", kolor będzie zbliżony. Zamiast tak szastać
> surowcem (listkami) lepiej już się szarpnąć na ten filtr z odwróconą osmozą.
>
A nie da się jakoś taniej tej wody zmiekczyć?