eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!news.eternal-september
    .org!.POSTED!not-for-mail
    From: "Pszemol" <P...@P...com>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Subject: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Date: Sun, 24 Sep 2017 22:45:36 -0500
    Organization: A noiseless patient Spider
    Lines: 1
    Message-ID: <oq9u4r$2om$1@dont-email.me>
    References: <59c517e0$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
    <g496jk5kw02v$.ekfccslrtuq9$.dlg@40tude.net>
    <59c55d46$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
    <b...@g...com>
    <59c6068b$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
    <v9ulaw0g83t9$.1tveg19as1esi.dlg@40tude.net>
    <59c60e2a$0$649$65785112@news.neostrada.pl> <oq62v4$8jh$1@dont-email.me>
    <59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl> <oq662o$vji$2@dont-email.me>
    <59c6b71d$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
    <oq6dnr$mho$1@dont-email.me>
    <1qcd7rd5x4q7g.1348xqa828fcr$.dlg@40tude.net>
    <oq6l1v$97d$1@dont-email.me>
    <1r8ueef9dp934$.1j0izbesmbjjw.dlg@40tude.net>
    <oq7g34$er9$1@dont-email.me> <7p58injy880h$.1g8xvlo8zyjh$.dlg@40tude.net>
    <oq9bnk$c06$1@dont-email.me> <a6klhsecdrrn$.scyhlwqmre6o$.dlg@40tude.net>
    Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Date: Mon, 25 Sep 2017 03:45:31 -0000 (UTC)
    Injection-Info: reader02.eternal-september.org;
    posting-host="c58ee41a6115e5cff7758a9605a1e445"; logging-data="2838";
    mail-complaints-to="a...@e...org";
    posting-account="U2FsdGVkX18GSruRtnH1Aw+QHtMrcnAk"
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
    In-Reply-To: <a6klhsecdrrn$.scyhlwqmre6o$.dlg@40tude.net>
    X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
    Importance: Normal
    Cancel-Lock: sha1:1sNGqMg65eKZl8iDNckcUll/qGA=
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:724029
    [ ukryj nagłówki ]

    "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    news:a6klhsecdrrn$.scyhlwqmre6o$.dlg@40tude.net...
    > Dnia Sun, 24 Sep 2017 17:31:21 -0500, Pszemol napisał(a):
    >> "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    >>>>>> Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś
    >>>>>> mylę?
    >>>>>
    >>>>> Przyczyna jest odpowiedni sklad.
    >>>>> Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.
    >>>>>
    >>>>> Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.
    >>>>
    >>> Wysokie pH wymaga "mocnych kationow" i "slabych anionow", lub w ogole
    >>> zasadowych skladnikow.
    >>> Twardosc wymaga Ca++ i Mg++.
    >>
    >> Ze składu wody twardej wynika jej pH.
    >
    > Ale masz na mysli Ca++ i Mg++ czy takze aniony ?
    > Czy jakis "typowy sklad twardej wody" ?

    Mam na myśli kationy i aniony tworzące typowy skład twardej wody
    stającej się buforem zapobiegającym obniżaniu się jej względnie
    wysokiego pH pod wpływem rozpuszczania się CO2 z powietrza.

    >>>>> Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
    >>>>> Rozpuszcznie CO obniza pH.
    >>>>
    >>>> No właśnie nie zawsze obniża...
    >>>
    >>> IMO obniza, tylko czasem bardzo nieznacznie, bo faktycznie sklad moze
    >>> byc buforowy.
    >>
    >> Czyli nie zawsze obniża :-) Bo właśnie właściwości buforujące
    >> polegają z definicji na przeciwdziałaniu zmiany pH...
    >
    > znikome obnizenie to ciagle obnizenie :-)

    Dzielisz włos na czworo...
    Twarda woda, żeby nie wiem ile stała otwarta, z dostępem do CO2,
    będzie mieć pH zabarwiające herbatę na brązowo...
    Woda destylowana, wystarczy że otworzysz butelkę, a CO2 się
    w niej rozpuści i będzie zabarwiać herbatę na jasno czerwono.

    >>>>> W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.
    >>>>
    >>>> Na Cl nic nie zmienia, ani przy buforowaniu CO2 ani przy pH.
    >>>
    >>> Wydaje mi sie, ze troche zmienia, bo w takiej zupie jonowej wiecej
    >>> rownowag do ustalenia.
    >>
    >> Jako akwarysta morski powiem Ci, że zawartość Na Cl w praktyce
    >> nic nie zmienia ani jeśli chodzi o pH ani jeśli chodzi o jego
    >> buforowanie...
    >> Istotne są te jony które przypadkiem odpowiadają za twardość.
    >
    > Znow chyba za duzy skrot myslowy.
    > Jak juz sobie mieszasz skladniki aby wytworzyc poządaną wode, to pH
    > mozesz podniesc dodajac NaOH, KOH, Na2CO3 - za zasadowe pH
    > odpowiadaja jony OH-, ewentualnie slabe aniony.

    Nie trzeba podnosić pH dodatkiem zasad, ługów.
    Obojętne sole wapnia i magnezu podbijają pH powyżej 8.
    Idealne pH wody morskiej to jakieś 8.3 :-)

    >>>>> No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja :-)
    >>>> Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.
    >>>
    >>> Ta "reszta tluszczowa" jest przerobiona, ale na co ma sie rozlozyc Na+
    >>> czy Cl-
    >>
    >> Na nic - takie dodatki w niczym nie przeszkadzają oceanowi...
    >
    > Oceanowi w niczym, skoro jest ich w nim pelno.
    > Ale jesli po drodze jest czerpnia wody do picia, to potem plyna w
    > kranie. A poniewaz pochodza z rożnych zrodel, to ilosci wcale nie
    > musza byc rowne - i pH moga zmienic.

    Bardziej bym się przejmował zawartością estrogenów w wodzie
    pitnej wysikanych przez kobiety łykające pigułki antykoncepcyjne :-)

    >>>>>>> Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
    >>>>>> Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
    >>>>>> obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
    >>>>>> z omawianego kontekstu?
    >>>>>
    >>>>> No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.
    >>>>
    >>>> Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
    >>>> Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
    >>>> co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie pomyliłem.
    >>>
    >>> Zgadza sie, tylko nie wiedzialem czy w tym kontekscie pisales.
    >>
    >> Dobre. Myślałeś że pisząc o pH i wodzie twardej mam na myśli
    >> bufory transmisji szeregowej w komputerach? Jaja...
    >
    > Pisales o zawartosci CO2, to myslalem tez o wplywie pH na
    > rozpuszczanie CO2.

    Mówiliśmy raczej o wpływie pH na kolor i smak herbaty.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: