-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news.unit0.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.gigane
ws.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neo
strada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Reply-To: p...@w...up.wroc [kropka] pl
Subject: Re: znalezc klucze
Newsgroups: pl.misc.elektronika
References: <5e258c11$0$553$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@t...no1>
<5e25a170$0$559$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@t...no1>
<2...@g...com>
<7...@t...no1>
<6...@g...com>
<6...@t...no1>
<5e2d7bd0$0$17361$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5e2eba42$0$17356$65785112@news.neostrada.pl>
<5e2efe42$0$17364$65785112@news.neostrada.pl>
<2500275521$20200127163242@squadack.com>
<5e2f0918$0$17343$65785112@news.neostrada.pl>
<1710149908$20200127225136@squadack.com>
<5e3004b8$0$17357$65785112@news.neostrada.pl>
From: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc [kropka] pl>
Organization: Uniwersytet Przyrodniczy
Date: Tue, 28 Jan 2020 11:29:22 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.9.1
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5e3004b8$0$17357$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Language: pl
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 40
Message-ID: <5e300d05$0$501$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 156.17.185.79
X-Trace: 1580207365 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 501 156.17.185.79:2195
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:750185
[ ukryj nagłówki ]W dniu 2020-01-28 o 10:50, J.F. pisze:
> Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:1710149908$2...@s...com.
..
> Hello Paweł,
>>>> Za komuny receptury wędlin były ścisłe a za fałszowanie szło się
>>>> siedzieć. Prywatne zakłady konkurowały z państwowymi JAKOŚCIĄ.
>>> Teoretycznie. Na przedmiocie "Chemiczne i instrumentalne metody analizy
>>> żywności" (nie ja wymyśliłem tą nazwę) robiliśmy wtedy oznaczenia
>>> azotynów (dziś azotanów III) w wyrobach mięsnych.
>
>> Przez stulecia peklowało się mięso saletrą bez opamiętania i jakoś nie
>> wyginęliśmy.
>
> Pawel to chyba bardziej fachowo opisze, ale saletra to azotan V.
> On sie czesciowo redukuje do azotanu III, ktory jest bakteriobojczy, i
> ludziobojczy zreszta tez.
FDA robiło bardzo szerokie badania na temat toksyczności azotynów.
Przyczyną był bardzo silny nacisk społeczny na zakazanie ich stosowania.
Z drugiej strony azotyny są bardzo skuteczne przeciwko Clostridium
botulinum, obawiali się, że po zakazie sporo ludzi pójdzie do piachu po
zatruciach toksyną botulinową. Wynik w dużym skrócie: są dwa gatunki,
którym azotyny szkodzą relatywnie mało, szczur i człowiek. Ten pierwszy
jest bardziej wrażliwy.
> Teraz nie sypiemy saletry bez opamietania, tylko dajemy od razu
> odpowiednia dawke azotynu.
> Choc Pawel twierdzi, ze nawet azotynow juz nie.
Ależ niczego takiego nie twierdzę. Ściągnij sobie rozporządzenie o
dodatkach do żywności, tam jest opisane, co wolno, do czego i w jakich
ilościach.
Azotynów w czystej postaci się nie stosuje ze względu na ich
toksyczność, ewentualny błąd mógłby mieć fatalne skutki. Dawniej w
warunkach domowych stosowano saletrę potasową, diabli wiedzą dlaczego
potasową. Jony potasu psują smak mięsa, w przemyśle stosowano azotan
sodu. Dziś stosuje się peklosól, czyli azotyn sodu w chlorku sodu.
Azotynu może tam być najwyżej 0.6g w kilogramie. No dobrze, azotanu III.
P.P.
Następne wpisy z tego wątku
- 28.01.20 11:29 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:34 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:50 Queequeg
- 28.01.20 11:52 Queequeg
- 28.01.20 12:14 Michał Jankowski
- 28.01.20 13:26 J.F.
- 28.01.20 13:47 Marek
- 28.01.20 13:46 J.F.
- 28.01.20 14:13 J.F.
- 28.01.20 14:27 Piotr Gałka
- 28.01.20 14:36 viktorius
- 28.01.20 15:30 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 15:33 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 16:00 J.F.
- 28.01.20 17:14 Konopny
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pytanie o transformator do dzwonka
- międzymordzie USB 3.2 jako 2.0
- elektronicy powinni pomysleć o karierze elektryka
- jak szybko plynie prad
- Płytki Milkv-Duo
- Światłowód między budynkami
- POtrzebny bufor 3.3<>5V, jedonkieruowy, trójstanowy, wąski
- retro
- Bezprzewodowe polączenie Windows z projektorem
- rozklejanie obudowy
- Prośba o identyfikację komponentu
- Smart gniazdko straciło na zasięgu wifi?
- Smart gniazdko straciło zasięg wifi?
- nurtuje mnie
- dziwna sprawa...
Najnowsze wątki
- 2024-11-08 Belka
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-11-09 Warszawa => Sales Executive <=
- 2024-11-09 Wrocław => SAP BTP Consultant (mid/senior) <=
- 2024-11-09 Warszawa => ECM Specialist / Consultant <=
- 2024-11-09 Warszawa => Senior Frontend Developer (React + React Native) <=
- 2024-11-10 TVN donosi: Obywatelskie zatrzymanie policjanta (nie na służbie)
- 2024-11-08 Warszawa => Head of International Freight Forwarding Department <=
- 2024-11-08 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-11-08 Szczecin => Key Account Manager (ERP) <=
- 2024-11-08 Białystok => Full Stack web developer (obszar .Net Core, Angular6+) <
- 2024-11-08 Wrocław => Senior PHP Symfony Developer <=
- 2024-11-08 Warszawa => QA Engineer <=
- 2024-11-08 Warszawa => QA Inżynier <=
- 2024-11-08 Warszawa => Key Account Manager <=