eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-25 01:47:09
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Sun, 24 Sep 2017 17:31:21 -0500, Pszemol napisał(a):
    > "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    >>>>> Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?
    >>>>
    >>>> Przyczyna jest odpowiedni sklad.
    >>>> Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.
    >>>>
    >>>> Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.
    >>>
    >> Wysokie pH wymaga "mocnych kationow" i "slabych anionow", lub w ogole
    >> zasadowych skladnikow.
    >> Twardosc wymaga Ca++ i Mg++.
    >
    > Ze składu wody twardej wynika jej pH.

    Ale masz na mysli Ca++ i Mg++ czy takze aniony ?
    Czy jakis "typowy sklad twardej wody" ?

    >>>> Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
    >>>> Rozpuszcznie CO obniza pH.
    >>>
    >>> No właśnie nie zawsze obniża...
    >>
    >> IMO obniza, tylko czasem bardzo nieznacznie, bo faktycznie sklad moze
    >> byc buforowy.
    >
    > Czyli nie zawsze obniża :-) Bo właśnie właściwości buforujące
    > polegają z definicji na przeciwdziałaniu zmiany pH...

    znikome obnizenie to ciagle obnizenie :-)

    >>>> W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.
    >>>
    >>> Na Cl nic nie zmienia, ani przy buforowaniu CO2 ani przy pH.
    >>
    >> Wydaje mi sie, ze troche zmienia, bo w takiej zupie jonowej wiecej
    >> rownowag do ustalenia.
    >
    > Jako akwarysta morski powiem Ci, że zawartość Na Cl w praktyce
    > nic nie zmienia ani jeśli chodzi o pH ani jeśli chodzi o jego buforowanie...
    > Istotne są te jony które przypadkiem odpowiadają za twardość.

    Znow chyba za duzy skrot myslowy.
    Jak juz sobie mieszasz skladniki aby wytworzyc poządaną wode, to pH
    mozesz podniesc dodajac NaOH, KOH, Na2CO3 - za zasadowe pH odpowiadaja
    jony OH-, ewentualnie slabe aniony.

    >>>> No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja :-)
    >>> Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.
    >>
    >> Ta "reszta tluszczowa" jest przerobiona, ale na co ma sie rozlozyc Na+
    >> czy Cl-
    >
    > Na nic - takie dodatki w niczym nie przeszkadzają oceanowi...

    Oceanowi w niczym, skoro jest ich w nim pelno.
    Ale jesli po drodze jest czerpnia wody do picia, to potem plyna w
    kranie. A poniewaz pochodza z rożnych zrodel, to ilosci wcale nie
    musza byc rowne - i pH moga zmienic.

    >>>>>> Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
    >>>>> Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
    >>>>> obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
    >>>>> z omawianego kontekstu?
    >>>>
    >>>> No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.
    >>>
    >>> Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
    >>> Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
    >>> co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie pomyliłem.
    >>
    >> Zgadza sie, tylko nie wiedzialem czy w tym kontekscie pisales.
    >
    > Dobre. Myślałeś że pisząc o pH i wodzie twardej mam na myśli
    > bufory transmisji szeregowej w komputerach? Jaja...

    Pisales o zawartosci CO2, to myslalem tez o wplywie pH na
    rozpuszczanie CO2.

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: