eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-25 14:19:20
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Pszemol <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
    > Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
    > dyskusyjnych:oq9u4r$2om$...@d...me...
    > "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    >>>>> Wysokie pH wymaga "mocnych kationow" i "slabych anionow", lub w
    >>>>> ogole
    >>>>> zasadowych skladnikow.
    >>>>> Twardosc wymaga Ca++ i Mg++.
    >>>
    >>>> Ze składu wody twardej wynika jej pH.
    >>
    >>> Ale masz na mysli Ca++ i Mg++ czy takze aniony ?
    >>> Czy jakis "typowy sklad twardej wody" ?
    >
    >> Mam na myśli kationy i aniony tworzące typowy skład twardej wody
    >> stającej się buforem zapobiegającym obniżaniu się jej względnie
    >> wysokiego pH pod wpływem rozpuszczania się CO2 z powietrza.
    >
    > skoro mowimy o twardej, to kationy mamy ustalone,
    > ale aniony ... chyba nie.
    > Typowo bedzie duzo weglanowych, ale czy mozemy uogolniac na wszystkie
    > twarde wody ?

    Weglanowe, siarczanowe - nieważne w omawianym przypadku.

    >>>>>>> Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
    >>>>>>> Rozpuszcznie CO obniza pH.
    >>>>>
    >>>>>> No właśnie nie zawsze obniża...
    >>>>
    >>>>> IMO obniza, tylko czasem bardzo nieznacznie, bo faktycznie sklad
    >>>>> moze
    >>>>> byc buforowy.
    >>>
    >>>> Czyli nie zawsze obniża :-) Bo właśnie właściwości buforujące
    >>>> polegają z definicji na przeciwdziałaniu zmiany pH...
    >>
    >>> znikome obnizenie to ciagle obnizenie :-)
    >
    >> Dzielisz włos na czworo...
    >> Twarda woda, żeby nie wiem ile stała otwarta, z dostępem do CO2,
    >> będzie mieć pH zabarwiające herbatę na brązowo...
    >> Woda destylowana, wystarczy że otworzysz butelkę, a CO2 się
    >> w niej rozpuści i będzie zabarwiać herbatę na jasno czerwono.
    >
    > Wsypie do tej destylowanej troche NaOH, postawie otwarta butelke -
    > nadal bedzie zasadowe, a pH spadlo mocno, bo je CO2 obnizylo :-)

    Jak do destylowanej wrzucisz odrobinke NaOH to pH wyświruje bardzo wysoko,
    w okolice 11, o możesz wtedy CO2 dmuchac do takiej wody ile tylko chcesz,
    ale pH 6 nie uzyskasz nigdy.

    >>>> Jako akwarysta morski powiem Ci, że zawartość Na Cl w praktyce
    >>>> nic nie zmienia ani jeśli chodzi o pH ani jeśli chodzi o jego
    >>>> buforowanie...
    >>>> Istotne są te jony które przypadkiem odpowiadają za twardość.
    >>
    >>> Znow chyba za duzy skrot myslowy.
    >>> Jak juz sobie mieszasz skladniki aby wytworzyc poządaną wode, to pH
    >>> mozesz podniesc dodajac NaOH, KOH, Na2CO3 - za zasadowe pH
    >>> odpowiadaja jony OH-, ewentualnie slabe aniony.
    >
    >> Nie trzeba podnosić pH dodatkiem zasad, ługów.
    >> Obojętne sole wapnia i magnezu podbijają pH powyżej 8.
    >> Idealne pH wody morskiej to jakieś 8.3 :-)
    >
    > I to jest wlasnie kwestia skrotow myslowych - Ty, nie bez racji,
    > uwazasz, ze w slonej wodzie zrobionej z twardej kranowki za odczyn
    > odpowiadaja jony "twardosciowe", ja sie zgodzic nie moge, ze tylko one
    > maja wplyw na pH, bo cala inna masa jonow ma wplyw na pH.
    > Ale ja sie nie ograniczam do solenia "typowej kranówy" na "morska
    > wode" :-)

    Przywołujesz sztuczne przypadki, gdy ktos wrzuca NaOH do rozmowy o wodzie z
    kranu. Nie wiem po co to robisz.

    >>>>>>> No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja :-)
    >>>>>> Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.
    >>>>
    >>>>> Ta "reszta tluszczowa" jest przerobiona, ale na co ma sie
    >>>>> rozlozyc Na+
    >>>>> czy Cl-
    >>>
    >>>> Na nic - takie dodatki w niczym nie przeszkadzają oceanowi...
    >>
    >>> Oceanowi w niczym, skoro jest ich w nim pelno.
    >>> Ale jesli po drodze jest czerpnia wody do picia, to potem plyna w
    >>> kranie. A poniewaz pochodza z rożnych zrodel, to ilosci wcale nie
    >>> musza byc rowne - i pH moga zmienic.
    >
    >> Bardziej bym się przejmował zawartością estrogenów w wodzie
    >> pitnej wysikanych przez kobiety łykające pigułki antykoncepcyjne :-)
    >
    > Cos to pewnie rozklada po drodze.
    > A mnie chodzi o to, ze sklad "typowej kranowy" juz sie zmienia :-)
    >
    > http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne
    /parametry-wody/
    >
    > siarczany, chlorki ... a o weglanach wprost nie pisza.
    >
    > Ale skad im sie wzielo 266mg CaCO3 skoro podaja 85mg wapnia ?

    Oprocz atomu wapnia masz jeszcze wegiel i trzy tleny...

    > Chyba, ze to jakas "twardosc przeliczeniowa", 85mg wapnia, 13mg Mg ...
    > i z tego cos wyliczaja ?
    > Chlorkow i siarczanow duzo, to ciekaw jestem jak to z "buforowaniem
    > pH".

    No jest tak jak to opisalem.

    > A oni maja dla herbaty wode okropna
    > http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne
    /parametry-wody/
    > ... a nie potrafie sie dopatrzec czemu :-)
    >
    > Okropnosc polega na tym, ze w filizance osiada duza ilosc brazowego
    > osadu na sciankach, wrecz widac taka błonkę na powierzchni herbaty ..

    Rob herbate z destylowanej :-) Albo zaloz sobie do kuchni filtr RO.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: