eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer03.fr7!futter-mich.hig
    hwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news
    .neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-m
    ail
    Subject: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    References: <59c517e0$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
    <g496jk5kw02v$.ekfccslrtuq9$.dlg@40tude.net>
    <59c55d46$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
    <b...@g...com>
    <59c6068b$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
    <v9ulaw0g83t9$.1tveg19as1esi.dlg@40tude.net>
    <59c60e2a$0$649$65785112@news.neostrada.pl> <oq62v4$8jh$1@dont-email.me>
    <59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl> <oq662o$vji$2@dont-email.me>
    From: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
    Date: Sat, 23 Sep 2017 21:33:50 +0200
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/52.3.0
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <oq662o$vji$2@dont-email.me>
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Language: pl
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 40
    Message-ID: <59c6b71d$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.26.251.236
    X-Trace: 1506195229 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15202 83.26.251.236:15670
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 3093
    X-Received-Body-CRC: 2275655281
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:723962
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 23.09.2017 o 19:36, Pszemol pisze:
    > "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    > news:59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl...
    >> W dniu 23.09.2017 o 18:43, Pszemol pisze:
    >> [...]
    >>> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
    >>> bardziej brązowym kolorze.
    >>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >>> kolorze.
    >>
    >> pH i twardość to różne pojęcia.
    >> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    >> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
    >
    > Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.

    Nie wynika, ale związek jest.

    > Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    > wysokim poziomie 8 i więcej.

    Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody. Umożliwia to rozpuszczanie
    węglanu magnezu i węglanu wapnia przez ich przemianę do rozpuszczalnych
    wodorowęglanów. Było tu o wodzie oligoceńskiej, jej twardość to twardość
    węglanowa, po podniesieniu pH wypadają węglany i woda "mięknie".
    Podwyższanie pH stosuje się w technologicznym zmiękczaniu wody (metoda
    wapienno-sodowa).

    > Woda destylowana bez rozpuszczonego
    > CO2 będzie mieć pH 7 ale w praktyce, z dostępem do powietrza
    > i zawartego w powietrzu CO2 będzie mieć ph niższe, może 6,5, może 6.
    > Barwniki herbaty, tak jak papierek lakmusowy, reagują na pH:
    > w niskim pH będą jasno czerwone, w wysokim pH będą buro brązowe.
    > To samo barwniki czerwonej kapusty lub buraków. Reagują na pH.
    > Dlatego wkrapiasz do zmielonych buraczków trochę soku z cytryny
    > aby rozjaśnić je i zrobić bardziej czerwone.

    Tu pełna zgoda :-)

    P.P.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: