eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-23 21:53:52
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    "JaNus" <bez@adresu> wrote in message
    news:59c6ae96$0$15193$65785112@news.neostrada.pl...
    > W dniu 2017-09-23 o 19:44, Pszemol pisze:
    >> "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    >> news:se2987c8wjgm$.14ahiyasnsrdz.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Sat, 23 Sep 2017 11:51:13 -0500, Pszemol napisał(a):
    >>>> "JaNus" <bez@adresu> wrote in message
    >>>>> Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej
    >>>>> gazy,
    >>>>
    >>>> Traci je już w czasie gotowania dużo wcześniej... Woda o 40C ma
    >>>> dużo mniej gazów niż woda o temperaturze 20C.
    >>>
    >>> Nie wiem o co chodzi, ale intensywne szumienie w czajniku jest pod
    >>> koniec gotowania, wiec raczej 80-90 C.
    >>
    >> Intensywne szumienie bierze się zapewne stąd, że woda ulega
    >> zagotowaniu miejscowemu, tuż przy grzejniku, który sprawia że
    >> przecież reszta objętości wody się z tego miejsca nagrzewa.
    >>
    > Nie, nie, nie! To szumienie nie ma nic wspólnego z zagotowywaniem, to
    > jest (tak jak "J.F." napisał) intensywne odgazowywanie wody,
    > "granulacja", czyli wielkość bąbelków, jest bardzo drobna, przeciwnie
    > niż przy jej zagotowaniu, gdzie bąble szybko się łączą, i małych nieomal
    > nie widać. Ewidentnie to są *różne* zjawiska.

    Nie jest to ani ewidentne ani oczywiste :-)

    Ulatnianie się gazów miałeś na wykresie którego nie skomentowałeś.

    A granulacja bierze się stąd, że wrzeniu ulega cieniutka warstewka
    wody tuż przy gorącym grzejniku.
    W przypadku gdy cała objętość wody osiągnie temperaturę wody
    to wtedy bąble łączą się w duże - niestety to jest to samo zjawisko.

    >> Ja mam czajnik z płaskim denkiem, ale jak woda osiąga dużą
    >> temperaturę to można obejrzeć właśnie spiralę grzejną pod denkiem bo
    >> się formują bąble wrzenia w formie spirali na dnie - to samo dotyczy
    >> formowania się kamienia kotłowego najbardziej w miejscach gdzie jest
    >> grzałka i kamień wydziela się z gotującej wody.
    >>
    > Ale gdy powierzchnia jest ogrzewana bardziej równomiernie, to faza
    > "białego szumu" wyraźnie da się odróżnić od gotowania. Dzieli je zresztą
    > niemal 10 stopni!

    Zmierz temperaturę na granicy wody i grzejnika :-))
    Transfer ciepła tworzy gradient temperatury - powierzchnia grzejnika
    będzie gorętsza, dużo gorętsza niż te Twoje pomiary z objętości wody.
    Tam przy grzejniku jest już wrzenie podczas gdy reszta wody jeszcze
    ma te 10 stopni do zawrzenia.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: