eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-23 21:48:56
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    news:59c6b833$0$15188$65785112@news.neostrada.pl...
    > W dniu 23.09.2017 o 19:37, Pszemol pisze:
    > [...]
    >>> Hasło brzmi: reakcja Maillarda, generalnie jest to reakcja związków
    >>> aminowych, na przykład aminokwasów, z cukrami. Następująca w kolejnych
    >>> etapach degradacja produktów prowadzi do powstania związków zapachowych.
    >>> Ale o tym parę grubych książek jest...
    >>
    >> Przy parzeniu herbaty mamy to samo co przy pieczeniu chleba
    >> i smażeniu naleśników??
    >
    > Analogia dość daleka, ale reakcja ta sama :-)

    No dlatego na to zwróciłem uwagę, bo nigdy nie skojarzyłbym
    herbaty ani jej zmaku ze smakiem przypalonej skórki chleba :-)

    > Także przy pieczeniu mięsa. Niektórzy smarują kurczaka czy karkówkę
    > roztworem cukru albo miodem, właśnie dla ułatwienia reakcji Maillarda. Nie
    > po to, aby mięso było słodkie, ale aby nabrało aromatu.

    Dokładnie.
    Przybrązowienie posypanego mąką kotleta czy "bitki" wołowej - to samo.
    Mniam, mniam - zrobiłem się głodny :-)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: