eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
    media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
    ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Subject: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    References: <59c517e0$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
    <g496jk5kw02v$.ekfccslrtuq9$.dlg@40tude.net>
    <59c55d46$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
    <b...@g...com>
    <59c6068b$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
    <v9ulaw0g83t9$.1tveg19as1esi.dlg@40tude.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <59c6779b$0$15206$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: : : :
    Date: Sat, 23 Sep 2017 21:06:50 +0200
    User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Lines: 35
    NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
    X-Trace: 1506193675 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5153 77.253.217.116:47888
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Body-CRC: 1258974417
    X-Received-Bytes: 2943
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:723960
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan JaNus napisał:

    >> Dla kawy długoletnie badania naukwe wykazały, że optymalną temperaturą
    >> jest 82°C.
    >
    > Hm, ja nie kawiarz, jam herbatnik, ale kawosze przecież bardzo sobie
    > cenią swój napój zaparzany z ekspresów ciśnieniowych, a tam wszak temp.
    > jest zauważalnie wyższa niż te sto...

    Tuaregowie kawę gotują. Mają do tego specjalne mosiężne tygielki.
    Nie jeden, a cały komplet, szereg zmiejszających się rozmiarów.
    Zaczynają od największego, a gdy część wody odparuje, przelewają
    do mniejszego. I przelewają to do kolejnego, aż gęsty napar zmieści
    się w najmniejszym. Ta ich kawa *też* jest dobra. To co pisałem
    wcześniej, to było o frakcji kawiarzy zimnowodnych.

    >> przeważnie chodzi o wodę przegotowaną i studzoną
    >
    > Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej gazy, i ma
    > inny smak, niż "niedogotowana", i o tę "inność" chodzi. Najlepsza jest z
    > szybkopłynących, wysokogórskich strumieni, i oczywiście "niedogotowana".
    > Ale nie uświadczysz takiej nawet w "specjalizowanych", herbacianych
    > sklepach. Zaś tacy, co to parzą ją z użyciem wody oligoceńskiej, są w
    > "mylnym błędzie": oligocenka jest wielokroć bardziej twarda, niż
    > najgorsza nawet kranówa, wysysana przez wodociągi z wody rzecznej.

    Najlepszą wodę typu herbacianego mają w schronisku na Kondratowej.
    Nie badałem składu inaczej niż organoleptycznie w zaparzonej herbacie,
    za to wieloktotnie przez dziesięciolecia. Herbata może tam długo
    wygrzewać się w czajniku stojącym na brzegu blachy kuchennej. A więc
    parzenie typu tureckiego, czy maratońskiego. Mnie smakuje. Jednak
    rozumiem, że ktoś może woleć herbatę ekspresową po sprintersku.

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: