eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynierianapoje gazowaneRe: napoje gazowane
  • Data: 2024-05-22 17:47:48
    Temat: Re: napoje gazowane
    Od: "J.F" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Wed, 22 May 2024 17:03:39 +0200, Jarosław Sokołowski wrote:
    > Pan J.F napisał:
    >>> Mam diwajs, co się nazywa SodaStream, działa tak:
    >>>
    >>> https://youtu.be/F48mOARMZ_U?si=cWWnb2_t8U7noqYL&t=1
    30
    >>
    >> A ile potem trzeba odczekac przed wyciągnieciem butelki?
    >> Bo jak tylko kilka sekund ... nadaje się na taśmę.
    >
    > Mniej więcej tyle. Czyli woda jest od razu nabąblowana.
    >
    >>>> -można ochłodzić,
    >>> Zawsze jest to wskazane.
    >> Ale czy wystarczające?
    >
    > Wskazane. Jak woda nie jest bardzo zimna, to też przyjmuje gaz.

    Ale tu bardziej chodzi o to, zeby po paru sekundach można było butelkę
    otworzyc i zawartość nie "wykipiała".
    Bo trzeba ją odczepic od "stanowiska gazowania" i jakoś zamknąć za
    chwilę.

    >>> "Wytwórnia wód gazowanych" to był jeden z popularniejszych biznesów
    >>> w PRL. Produkcja oranżady nie mogła być bardzo skomplikowana.
    >>
    >> Tylko hm ... ręczna produkcja? A ja pytam o taśmę, 3 tys but na godz,
    >> czy więcej.
    >
    > Za tegoż PRL-u w Dzieniku Telewizyjnym pokazywali obrazki z różnych
    > fabryk. Nie zawsze był to spust surówki, choć ten oczywiście był
    > najwyżej punktowany. Linię z Kryniczanką też widziałem. Dzisiaj takie
    > rzeczy dość łatwo można znaleźć na YT.

    Owszem, ale bywa, ze nie pokazują istotnych szczegółów.

    >>> Tak też robiłem -- i działało. Z tym że na początku wrzucony do wody
    >>> suchy lód obrastał mokrym lodem, co sprawiało, że proces nasycania
    >>> nie był błyskawiczny.
    >>
    >> A moze być bardzo powolny - byle zdążyć zamknąc, potem to juz czasu
    >> jest bardzo dużo :-)
    >
    > Proces nie jest jakoś szczególnie gwałtowny, czasu jest dosyć.
    >
    >> Tylko ... suchy lód jednak bąbelkuje, raczej nie widzę szans aby
    >> obrósł wodnym lodem ...
    >
    > Bąbluje dość słabo w sumie. Ja nie miałem wprawy w dozowaniu, gdy
    > coś zostawało, to obrastało i sporo tego lodu było.

    No, ja tam kojarze raczej poważne bąblowanie, ale to w "sztucznym
    dymie", gdy wrzucało się sporo suchego lodu do ciepłej wody.
    Ambitne ilości "dymu" przy tym powstawały :-)

    Tak czy inaczej - suchy lód ma -78C, woda/napój na początku +iles, to
    się nie może zetknąć :-)
    Dopóki będzie różnica temperatur, będzie gazować, i rozsadzać
    warstewkę lodu.

    Ale nie wykluczam, ze jak powstanie troche kryszkałków lodu wodnego,
    otoczą ten kawałek CO2, zmrozi je do tych -78C, i dalej będzie sobie
    powolutku bąblowało.

    W moim pytaniu to jednak bez znaczenia - potrzeba sekundy na
    zamkniecie butelki/puszki, a dalej to już nieistotne.

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: