eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikakty81-250Re: kty81-250
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!op
    al.futuro.pl!szmaragd.futuro.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada
    .pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Date: Fri, 16 Nov 2012 00:01:25 +0100
    From: Mario <M...@...pl>
    User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Subject: Re: kty81-250
    References: <k80pfq$799$1@node1.news.atman.pl>
    <19i1zh5mw7sqe$.12yhmpsnnjuzp.dlg@40tude.net>
    <k80q95$82s$1@node1.news.atman.pl> <k80qb3$84l$1@node1.news.atman.pl>
    <50a41ac8$0$26685$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a50e31$0$1302$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a53aa8$0$1312$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a546b8$0$1307$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a55dac$0$1297$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a563bc$0$1217$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a5676c$0$1311$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a569bb$0$1313$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a56be0$0$1221$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a56d96$0$26696$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a5700b$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
    In-Reply-To: <50a5700b$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Antivirus: avast! (VPS 121115-0, 2012-11-15), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Lines: 64
    Message-ID: <50a5744c$0$26699$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 159-205-105-217.adsl.inetia.pl
    X-Trace: 1353020492 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26699 159.205.105.217:2814
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:638153
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2012-11-15 23:43, Paweł Pawłowicz pisze:
    > W dniu 2012-11-15 23:32, Mario pisze:
    >> W dniu 2012-11-15 23:25, Paweł Pawłowicz pisze:
    >>> W dniu 2012-11-15 23:16, Mario pisze:
    >>>> W dniu 2012-11-15 23:06, Paweł Pawłowicz pisze:
    >>>>> W dniu 2012-11-15 22:50, Plumpi pisze:
    >>>>>> Użytkownik "Mario" <M...@...pl> napisał w wiadomości
    >>>>>> news:50a55dac$0$1297$65785112@news.neostrada.pl...
    >>>>>>> W dniu 2012-11-15 20:47, Paweł Pawłowicz pisze:
    >>>>>>
    >>>>>>>> Przyzwoity wzorzec można zrobić w oparciu o punkt potrójny wody,
    >>>>>>>> i to
    >>>>>>>> nawet metodami "kuchennymi".
    >>>>>>
    >>>>>> Akurat jeżeli chodzi o punkt potrójny to w domowych warunkach raczej
    >>>>>> nie
    >>>>>> jest osiągalny.
    >>>>>> Kolega Paweł chciał zabłysnąć, tylko pomylił punkt potrójny z punktem
    >>>>>> topnienia lodu.
    >>>>>
    >>>>> Kolego anonimie, poszukaj sobie w starych numerach Świata Nauki. Kiedy
    >>>>> jeszcze była rubryka Naukowiec Amator.
    >>>>> Roman miał rację o kulturze zapomnij.
    >>>>> A przy okazji: co to jest "punkt topnienia lodu"?
    >>>>> Kolega anonim widział wykres fazowy? To linia, nie punkt.
    >>>>
    >>>> A po co się czepiasz tego, że pisze anonimowo? Taki jego wybór. Nie
    >>>> wykorzystuje tego żeby komuś ubliżać.
    >>>
    >>> A co oznacza tekst: "Kolega Paweł chciał zabłysnąć, tylko pomylił punkt
    >>> potrójny z punktem topnienia lodu"?
    >>
    >> Nie jest to jednak ubliżanie.
    >
    > Ale kulturalne to też nie jest.

    Inni na tej grupie w mniej wyszukany sposób potrafią wytknąć błąd :)

    >> A co do punktu potrójnego to chyba miał rację:
    >> "Woda w stanie ciekłym, lód i para wodna są w równowadze (punkt
    >> potrójny) w temperaturze 0,01°C (273,16 K) i ciśnieniu 611,73 Pa."
    >
    > Czy napisałem coś innego?
    > Polemizowałem ze sformułowaniem "punkt topnienia lodu".

    A on polemizował ze sformułowaniem punkt potrójny.

    > Spróbujmy podsumować: wzorzec na punkt potrójny da się zrobić w
    > warunkach domowych. Oczywiście, za precyzyjne urządzenie trzeba zapłacić
    > sporo, ale nie oznacza to nieosiągalnośći prostej konstrukcji metodą
    > kuchenną.

    611 Pa nie jest łatwo osiągnąć metodą kuchenną.

    > Osiągnięcie dokładności lepszej niż 1K jest realne, ale nie znaczy to,
    > że jest "bardzo proste".

    Tak samo z wrzeniem. Wystarczy owinąć czajnik izolacją, zmniejszyć moc
    grzałki i będzie lepiej niż 1K. Oczywiście pilnując ciśnienia.


    --
    pozdrawiam
    MD

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: