-
Data: 2012-11-16 18:56:58
Temat: Re: kty81-250
Od: "Plumpi" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Użytkownik "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc[kropka]pl> napisał w
wiadomości news:50a6765a$0$1213$65785112@news.neostrada.pl...
>> Kolego, aby uzyskać punkt potrójny muszą być spełnione dodatkowe
>> wymagania, które nie są osiągalne bez komórki punktu potrójnego. Tymi
>> wymaganiami są jednocześnie występujące trzy stany skupienia oraz
>> odpowiednie ciśnienie.
>> Te komórki pomimo, że są banalnie proste w budowie, są okropnie drogie,
>> ponieważ ich budowa wymaga wyjątkowej czystości wody oraz odpowiedniego
>> składu izotopowego wody. Wymaga także odpowiedniego szkła oraz
>> wyjątkowych metod hermetycznego zamykania tej komórki.
>> Tak jak napisałem wcześniej porządna komórka to równowartość kilku
>> nowych samochodów.
>> To co jest opisane w tym artykule to nic innego jak termostat punktu
>> topnienia lodu, ponieważ w tym przypadku nie ma trzeciego stanu
>> skupienia tj. pary. Autor tego artykułu pisze o uzsykaniu wysokiej
>> stabilizacji bliskiej punktu potrójnego i nikt tego nie neguje, wręcz
>> przeciwnie, sam nawet pisałem, że te metody są używane w laboratoriach.
>> Tyle, że nie jest to "punkt potrójny wody" i nigdy nie uzyska parametrów
>> porządnej komórki punktu potrójnego.
>
> Kolego, nieuważnie przeczytałeś artykuł. W tej zabawce są trzy stany
> skupienia wody, a więc jest to wzorzec wykorzystujący punkt potrójny. A
> ciśnienie w punkcie potrójnym, a więc przy równowadze trzech faz ustala
> się samo. Nie ma więc sensu stawianie dodatkowego wymogu dotyczącego
> ciśnienia.
Faktycznie masz rację, że pomysłodawca uzyskał punkt potrójny dzięki
odgazowaniu wody oraz zastąpieniu powietrza parą wodną w szczelnie
zamkniętej kolbie, na skutek gotowania w niej wody. Zmylił mnie pierwszy
rysunek z opisem mieszaniny pokruszonego lodu i wody.
Niestety nawet i przy takiej komórce punktu potrójnego jest sporo zabawy, a
i dostęp do ciekłego azotu, którego użycie sugeruje pomysłodawca czy nawet
suchego lodu, także nie każdy ma. Nie wspominając już, że zdobycie
odpowiednich naczyń i korków także wymaga trochę wysiłku.
Natomiast zwykły termos znajdzie się chyba w kazdym domu. Lód z zakupionej w
sklepie wody destylowanej także w domowych warunkach da się wytworzyć w
zamrazarce. Po skruszeniu tego lodu, napełnieniu termosu i wymieszaniu z
wodą można uzyskać punkt topnienia lodu, który dla amatora jest
wystarczająco dokładny.
Następne wpisy z tego wątku
- 16.11.12 20:26 badworm
- 17.11.12 19:43 John Smith
Najnowsze wątki z tej grupy
- karta parkingowa
- Wl/Wyl (On/Off) bialy/niebieski
- I3C
- Pytanie o transformator do dzwonka
- międzymordzie USB 3.2 jako 2.0
- elektronicy powinni pomysleć o karierze elektryka
- jak szybko plynie prad
- Płytki Milkv-Duo
- Światłowód między budynkami
- POtrzebny bufor 3.3<>5V, jedonkieruowy, trójstanowy, wąski
- retro
- Bezprzewodowe polączenie Windows z projektorem
- rozklejanie obudowy
- Prośba o identyfikację komponentu
- Smart gniazdko straciło na zasięgu wifi?
Najnowsze wątki
- 2024-11-14 Dobra zmiana
- 2024-11-14 Czy prezydent może ułaskawić od zadośćuczynienia? [A. Lepper odszkodowania]
- 2024-11-14 Gliwice => Network Systems Administrator (IT Expert) <=
- 2024-11-14 Gliwice => Administrator Systemów Sieciowych (Ekspert IT) <=
- 2024-11-13 Filtr do pompy ruskiej
- 2024-11-12 Gdzie kosz?
- 2024-11-13 elektrycznie
- 2024-11-12 Jebane kurwa, kurwy.
- 2024-11-13 karta parkingowa
- 2024-11-13 Wl/Wyl (On/Off) bialy/niebieski
- 2024-11-12 I3C
- 2024-11-13 Kraków => DevOps Engineer (Junior or Regular level) <=
- 2024-11-13 Łódź => Senior SAP HANA Developer <=
- 2024-11-13 Zabrze => Senior PHP Symfony Developer <=
- 2024-11-13 Karlino => Konsultant wewnętrzny SAP (FI/CO) <=