eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikakty81-250Re: kty81-250
  • Data: 2012-11-16 18:56:58
    Temat: Re: kty81-250
    Od: "Plumpi" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc[kropka]pl> napisał w
    wiadomości news:50a6765a$0$1213$65785112@news.neostrada.pl...

    >> Kolego, aby uzyskać punkt potrójny muszą być spełnione dodatkowe
    >> wymagania, które nie są osiągalne bez komórki punktu potrójnego. Tymi
    >> wymaganiami są jednocześnie występujące trzy stany skupienia oraz
    >> odpowiednie ciśnienie.
    >> Te komórki pomimo, że są banalnie proste w budowie, są okropnie drogie,
    >> ponieważ ich budowa wymaga wyjątkowej czystości wody oraz odpowiedniego
    >> składu izotopowego wody. Wymaga także odpowiedniego szkła oraz
    >> wyjątkowych metod hermetycznego zamykania tej komórki.
    >> Tak jak napisałem wcześniej porządna komórka to równowartość kilku
    >> nowych samochodów.
    >> To co jest opisane w tym artykule to nic innego jak termostat punktu
    >> topnienia lodu, ponieważ w tym przypadku nie ma trzeciego stanu
    >> skupienia tj. pary. Autor tego artykułu pisze o uzsykaniu wysokiej
    >> stabilizacji bliskiej punktu potrójnego i nikt tego nie neguje, wręcz
    >> przeciwnie, sam nawet pisałem, że te metody są używane w laboratoriach.
    >> Tyle, że nie jest to "punkt potrójny wody" i nigdy nie uzyska parametrów
    >> porządnej komórki punktu potrójnego.
    >
    > Kolego, nieuważnie przeczytałeś artykuł. W tej zabawce są trzy stany
    > skupienia wody, a więc jest to wzorzec wykorzystujący punkt potrójny. A
    > ciśnienie w punkcie potrójnym, a więc przy równowadze trzech faz ustala
    > się samo. Nie ma więc sensu stawianie dodatkowego wymogu dotyczącego
    > ciśnienia.

    Faktycznie masz rację, że pomysłodawca uzyskał punkt potrójny dzięki
    odgazowaniu wody oraz zastąpieniu powietrza parą wodną w szczelnie
    zamkniętej kolbie, na skutek gotowania w niej wody. Zmylił mnie pierwszy
    rysunek z opisem mieszaniny pokruszonego lodu i wody.

    Niestety nawet i przy takiej komórce punktu potrójnego jest sporo zabawy, a
    i dostęp do ciekłego azotu, którego użycie sugeruje pomysłodawca czy nawet
    suchego lodu, także nie każdy ma. Nie wspominając już, że zdobycie
    odpowiednich naczyń i korków także wymaga trochę wysiłku.
    Natomiast zwykły termos znajdzie się chyba w kazdym domu. Lód z zakupionej w
    sklepie wody destylowanej także w domowych warunkach da się wytworzyć w
    zamrazarce. Po skruszeniu tego lodu, napełnieniu termosu i wymieszaniu z
    wodą można uzyskać punkt topnienia lodu, który dla amatora jest
    wystarczająco dokładny.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: