eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikakty81-250 › Re: kty81-250
  • Data: 2012-11-16 17:23:30
    Temat: Re: kty81-250
    Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc[kropka]pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2012-11-16 17:12, Mario pisze:
    > W dniu 2012-11-16 16:39, Paweł Pawłowicz pisze:
    >> W dniu 2012-11-16 00:01, Mario pisze:
    >>
    >>>>>>>>>>> Przyzwoity wzorzec można zrobić w oparciu o punkt potrójny wody,
    >>>>>>>>>>> i to
    >>>>>>>>>>> nawet metodami "kuchennymi".
    >>>>>>>>>
    >>>>>>>>> Akurat jeżeli chodzi o punkt potrójny to w domowych warunkach
    >>>>>>>>> raczej
    >>>>>>>>> nie
    >>>>>>>>> jest osiągalny.
    >>>>>>>>> Kolega Paweł chciał zabłysnąć, tylko pomylił punkt potrójny z
    >>>>>>>>> punktem
    >>>>>>>>> topnienia lodu.
    >>>>>>>>
    >>>>>>>> Kolego anonimie, poszukaj sobie w starych numerach Świata Nauki.
    >>>>>>>> Kiedy
    >>>>>>>> jeszcze była rubryka Naukowiec Amator.
    >>>>>>>> Roman miał rację o kulturze zapomnij.
    >>>>>>>> A przy okazji: co to jest "punkt topnienia lodu"?
    >>>>>>>> Kolega anonim widział wykres fazowy? To linia, nie punkt.
    >>>>>>>
    >>>>>>> A po co się czepiasz tego, że pisze anonimowo? Taki jego wybór. Nie
    >>>>>>> wykorzystuje tego żeby komuś ubliżać.
    >>>>>>
    >>>>>> A co oznacza tekst: "Kolega Paweł chciał zabłysnąć, tylko pomylił
    >>>>>> punkt
    >>>>>> potrójny z punktem topnienia lodu"?
    >>>>>
    >>>>> Nie jest to jednak ubliżanie.
    >>>>
    >>>> Ale kulturalne to też nie jest.
    >>>
    >>> Inni na tej grupie w mniej wyszukany sposób potrafią wytknąć błąd :)
    >>
    >> O jakim błędzie piszesz? Zacytuj moją błędną wypowiedź. Tym razem
    >> konkretnie!
    >
    > "Przyzwoity wzorzec można zrobić w oparciu o punkt potrójny wody, i to
    > nawet metodami "kuchennymi"." Napisz jak metodami kuchennymi zrobić 611
    > Pa, to uznam, że w tym zdaniu nie ma błędu.

    Metoda jest niezmiernie prosta: do kolbki albo słoika nalewasz wodę,
    zamykasz czymś, co ma mały otwór i grzejesz do wrzenia. Grzejesz tak
    długo, aż para wodna wygoni całe powietrze z naczynia. Zamykasz otwór i
    studzisz. Para skrapla się i ciśnienie spada. Szczegółowo jest to
    opisane w linku który podałem a także w Świecie Nauki z kwietnia 1999 na
    stronie 84, co właśnie mam przed nosem.
    Jak widzisz, spełniłem Twoje życzenie.

    PP

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: