-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc[kropka]pl>
Newsgroups: pl.misc.elektronika
Subject: Re: Termopara - jak to używać
Date: Thu, 12 Dec 2013 11:18:21 +0100
Organization: Uniwersytet Przyrodniczy
Lines: 56
Message-ID: <l8c2hi$gj8$1@news.task.gda.pl>
References: <a...@n...neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<a...@n...neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<52a9588e$0$2136$65785112@news.neostrada.pl>
<a...@n...neostrada.pl>
<52a988c0$0$2354$65785112@news.neostrada.pl>
Reply-To: p...@w...up.wroc[kropka]pl
NNTP-Posting-Host: ggl95.up.wroc.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.task.gda.pl 1386843506 17000 156.17.185.95 (12 Dec 2013 10:18:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Dec 2013 10:18:26 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.2.0
In-Reply-To: <52a988c0$0$2354$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:656645
[ ukryj nagłówki ]W dniu 2013-12-12 10:58, uzytkownik pisze:
> Najbardziej wiarygodnej "kalibracji" można dokonać umieszczając zimne
> końce w termostatcie tzw. "komórce punktu potrójnego wody"
> http://www.podlaskie.strefabiznesu.pl/galeria/plum-w
-ignatkach-firma-ktora-przyspieszyla-dzieki-dotacjom
-zdjecie-5
>
> w którym jednoczesnie mogą wystąpić 3 stany skupienia wody: lód, para i
> ciecz.
> Niestety ten kawałek szkła i niewielka ilość wody, hermetycznie
> zamkniętej w tym szkle kosztuje tyle co niejeden nowy samochód.
Wersję "homemade" można zrobić technikami dostępnymi w każdej kuchni.
Była już na tej grupie dyskusja na ten temat. Możesz liczyć na +-0.01
stopnia.
W podanym linku nieźle przesadzili z tą milionową częścią stopnia
Celsjusza :-)
> Jednak do wielu celów przemysłowych wystarcza zwykły termostat wykonany
> ze zwykłego termosu wypełnionego mieszaniną dobrze pokruszonego lodu z
> wodą. Do wytworzenia lodu oraz polania należy użyć wody destylowanej.
> Wytworzony w zwykłym zamrażalniku lód, kruszy się młotkiem, wsypuje do
> termosu "do pełna", umieszczając w nim dokałdnioe po środku zamkniętą od
> dołu rurkę szklaną lub metalową. Lód polewa się wodą o temperaturze
> zbliżonej do zera stopni Celsjusza. Tworzy się półpłynna mieszanina lodu
> z wodą, podobnie jak podczas odtajania lodu na drodze.
> Do rurki wkłada się zimne końce termopary oraz podłączone do nich
> zwykłe, miedziane przewody. Odczekuje się godzinę lub dwie w celu
> ustabilizowania temperatury.
> Taki termostat utrzymuje stabilnie temperaturę z dokładnością większą
> jak 0,1 stopnia Celsjusza przez kilka godzin.
Jesteś niepoprawnym optymistą ;-)
> Temperatura ta jest zależna od ciśnienia atmosferycznego i wynosi
> dokładnie zero stopni przy ciśnieniu atmosferycznym 101,325 kPa.
Z uwzględnianiem zmian ciśnienia to gruba przesada. Inne czynniki
spowodują dużo większe błędy.
> W laboratoriach dla uzyskania wysokiej dokładności, rzędu setnych
> stopnia Celsjusza, uwzględnia się takze ciśnienie atmosferyczne.
Uzyskanie dokładności 0.01 C to już duża sztuka.
> Są jednak w handlu urządzenia, które wytwarzają nieszninę lodu z wodą w
> sposób automatyczny. Zawane są zerostatami:
> http://www.thermolab.hg.pl/produkcja_zerostat.htm
> Włącza się do prądu, robi pstryk i po ok 30 minutach mamy stabilną
> temperaturę bliską zera z dokładnością do 0,1 stopnia Celsjusza.
Tu zgoda. Ale nie jest to termos z dziurą na termoparę. I kosztuje też
nieco więcej.
Pozdrawiam,
Paweł
Następne wpisy z tego wątku
- 12.12.13 12:11 Piotr Gałka
- 12.12.13 12:15 Mario
- 12.12.13 12:32 k...@g...com
- 12.12.13 12:28 k...@g...com
- 12.12.13 12:40 J.F
- 12.12.13 12:37 Piotr Gałka
- 12.12.13 13:10 Jacek Maciejewski
- 12.12.13 13:20 Mario
- 12.12.13 13:38 J.F
- 12.12.13 14:05 Jarosław Sokołowski
- 12.12.13 14:08 Jarosław Sokołowski
- 12.12.13 15:39 J.F
- 12.12.13 17:22 uzytkownik
- 12.12.13 17:23 k...@g...com
- 12.12.13 17:34 Paweł Pawłowicz
Najnowsze wątki z tej grupy
- Generowanie sumy kontrolnej z fragmentu pliku bin
- Re: Mala autonomiczna kamera monitoringu
- HDMI
- Re: Mala autonomiczna kamera monitoringu
- Kamera monitoringu z kartą SIM
- Re: Kamera monitoringu z kartą SIM
- Re: Kamera monitoringu z kartą SIM
- skąd my to znamy
- Re: Kamera monitoringu z kartą SIM
- Re: Kamera monitoringu z kartą SIM
- Re: Kamera monitoringu z kartą SIM
- antena gsm
- bezpiecznik DC
- zasilanie fleksy z samochodu
- Dlaczego w Polsce sie nic nie udaje, na przykładzie niebieskiego lasera a teraz perskowitów
Najnowsze wątki
- 2024-06-25 Baterie litowe, takie bezpieczne :(
- 2024-06-25 Generowanie sumy kontrolnej z fragmentu pliku bin
- 2024-06-25 Tani laptop z Carrefoura
- 2024-06-25 Warszawa => International freight forwarder <=
- 2024-06-25 Warszawa => Starszy Programista C <=
- 2024-06-25 Zielona Góra => Inżynier R&D Energoelektronik <=
- 2024-06-25 Białystok => Starszy inżynier Cloud DevOps (Azure) <=
- 2024-06-25 Białystok => Starszy inżynier oprogramowania (Rust) <=
- 2024-06-25 I znowu prokuratura szuka paragrafu
- 2024-06-25 zalanie mieszkania jakie kwoty?
- 2024-06-25 Re: USA/Chicago: 2 lata za "usługi prawne" po 54 latach jako radny
- 2024-06-25 Re: USA/Chicago: 2 lata za "usługi prawne" po 54 latach jako radny
- 2024-06-24 Przenośny zbiornik ciśnieniowy
- 2024-06-23 ładny dzień na cabrio
- 2024-06-24 Re: Mala autonomiczna kamera monitoringu