eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaTermopara - jak to używać › Re: Termopara - jak to używać
  • Data: 2013-12-12 11:18:21
    Temat: Re: Termopara - jak to używać
    Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc[kropka]pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2013-12-12 10:58, uzytkownik pisze:

    > Najbardziej wiarygodnej "kalibracji" można dokonać umieszczając zimne
    > końce w termostatcie tzw. "komórce punktu potrójnego wody"
    > http://www.podlaskie.strefabiznesu.pl/galeria/plum-w
    -ignatkach-firma-ktora-przyspieszyla-dzieki-dotacjom
    -zdjecie-5
    >
    > w którym jednoczesnie mogą wystąpić 3 stany skupienia wody: lód, para i
    > ciecz.
    > Niestety ten kawałek szkła i niewielka ilość wody, hermetycznie
    > zamkniętej w tym szkle kosztuje tyle co niejeden nowy samochód.

    Wersję "homemade" można zrobić technikami dostępnymi w każdej kuchni.
    Była już na tej grupie dyskusja na ten temat. Możesz liczyć na +-0.01
    stopnia.
    W podanym linku nieźle przesadzili z tą milionową częścią stopnia
    Celsjusza :-)

    > Jednak do wielu celów przemysłowych wystarcza zwykły termostat wykonany
    > ze zwykłego termosu wypełnionego mieszaniną dobrze pokruszonego lodu z
    > wodą. Do wytworzenia lodu oraz polania należy użyć wody destylowanej.
    > Wytworzony w zwykłym zamrażalniku lód, kruszy się młotkiem, wsypuje do
    > termosu "do pełna", umieszczając w nim dokałdnioe po środku zamkniętą od
    > dołu rurkę szklaną lub metalową. Lód polewa się wodą o temperaturze
    > zbliżonej do zera stopni Celsjusza. Tworzy się półpłynna mieszanina lodu
    > z wodą, podobnie jak podczas odtajania lodu na drodze.
    > Do rurki wkłada się zimne końce termopary oraz podłączone do nich
    > zwykłe, miedziane przewody. Odczekuje się godzinę lub dwie w celu
    > ustabilizowania temperatury.
    > Taki termostat utrzymuje stabilnie temperaturę z dokładnością większą
    > jak 0,1 stopnia Celsjusza przez kilka godzin.

    Jesteś niepoprawnym optymistą ;-)

    > Temperatura ta jest zależna od ciśnienia atmosferycznego i wynosi
    > dokładnie zero stopni przy ciśnieniu atmosferycznym 101,325 kPa.

    Z uwzględnianiem zmian ciśnienia to gruba przesada. Inne czynniki
    spowodują dużo większe błędy.

    > W laboratoriach dla uzyskania wysokiej dokładności, rzędu setnych
    > stopnia Celsjusza, uwzględnia się takze ciśnienie atmosferyczne.

    Uzyskanie dokładności 0.01 C to już duża sztuka.

    > Są jednak w handlu urządzenia, które wytwarzają nieszninę lodu z wodą w
    > sposób automatyczny. Zawane są zerostatami:
    > http://www.thermolab.hg.pl/produkcja_zerostat.htm
    > Włącza się do prądu, robi pstryk i po ok 30 minutach mamy stabilną
    > temperaturę bliską zera z dokładnością do 0,1 stopnia Celsjusza.

    Tu zgoda. Ale nie jest to termos z dziurą na termoparę. I kosztuje też
    nieco więcej.

    Pozdrawiam,
    Paweł

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: