-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.elektronika
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Przyciski dotykowe
References: <5858f1bf$0$15198$65785112@news.neostrada.pl>
<o3c4h2$g9s$1@dont-email.me>
<585a3205$0$15196$65785112@news.neostrada.pl>
<o3epmc$ikt$1@dont-email.me> <kTd4up8eI3dbNv8%gof@news.chmurka.net>
<o3s7qu$clq$1@dont-email.me> <nTd5455bI3dbNv8%gof@news.chmurka.net>
<o41pdh$jg7$1@dont-email.me> <oTd55ecvI3dbNv8%gof@news.chmurka.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5864f0c1$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5864faa6$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5865063f$0$15192$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Thu, 29 Dec 2016 14:07:38 +0100
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 64
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1483016858 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15204 77.253.217.116:59478
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 875107826
X-Received-Bytes: 3793
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:710162
[ ukryj nagłówki ]Pan J.F. napisał:
>>> Tak by wychodzilo, ale jesli jednak parowanie jest mniejsze,
>>> wszak grzejemy na lazni wodnej, to moze nie wypierac.
>>> Wyleci tylko nadmiar powietrza z tytulu wzrostu temperatury,
>>> czyli jakies 1/4.
>> Pogląd, że w temperaturze niższej od temperatury wrzenia woda
>> nie paruje, jest poglądem błędnym.
>
> Parowac paruje, ale czy to bedzie na tyle istotne, zeby wypchnac
> powietrze przez gumke ?
Doświadczenie nabyte w czasie próby wyciągania zassanej gumki
podpowiada, że tak.
>>> A w powidlach duzo cukrow, to parowanie moze byc mniejsze.
>>> Że cukier w parowaniu przeszkadza -- też.
>
> Ale chyba podnosi temperature wrzenia. I w efekcie mamy cos
> jakby wekowanie czystej wody w temperaturze np 80 C
Dodanie cukru nie zmienia własności samej wody. Ona też mocno
paruje, mimo że bąblowania nie widać. Poniekąd na tym zasadza
się proces destylacji. Nie będziemy przecież godzić w podstawy
bimbrownictwa.
> A jesli dziala w 80, to powinno i w 50 dzialac, a nawet i w 30
> - byle wiecej od otoczenia :-)
Działa. Da się zamknąć słoik bez grzania na łaźni wodnej. Nawet
jeśli wlejemy gorącą herbatę do twista i zakręcimy, to słoik się
zassie.
> zaraz .. a czemu wiecej ?
Bo jak tyle samo, to obiekt jest zrównowżony. Na zewnątrz też
coś paruje, może nawet bardziej, choćby gorąca zupa.
>>>>> Jeśli kto przedkłada empirię nad modele teoretyczne, może taki
>>>>> słoik próbować otworzyć pod wodą (dbając, by mu w czasie tej
>>>>> operacji dekiel całkiem nie odwalił). Zobaczy wtedy ile wolnej
>>>>> przestrzeni zostanie po wtargnięciu wody do środka.
>>> Jest to jakis pomysl - jak znajde gumke to moze sprawdze.
>>> Mozna jeszcze sprobowac sile trzymajaca wieczko zmierzyc.
>> Siła jest sakramencka. Ile to czasem trzeba było się na szarpać,
>> by gumkę z weka wyciągnąć.
>
> ale 0.3 atm razy 100cm^2 tez jest spora sila.
Intuicja mi podpowiada, że w tych moich słoikach magdeburskich
różnica ciśnień sięgała wyższych wartości.
>>> Bo dziurki w pokrywce zrobic, zeby jakis zaworek wmontowac,
>>> to chyba sie nie uda.
>
>> Ten gościu na filmie coś tam przecież montował do słoika.
>
> Oceniam swoje mozliwosci warsztatowe.
> Hm, a gdyby tak twista zamiast wecka ?
Spokojnie można jakiś wentyl w pokrywkę wkręcić.
--
Jarek
Następne wpisy z tego wątku
- 29.12.16 16:12 J.F.
- 29.12.16 16:44 Jarosław Sokołowski
- 29.12.16 17:29 J.F.
- 29.12.16 18:43 Jarosław Sokołowski
- 30.12.16 15:17 Adam Wysocki
- 30.12.16 15:18 Adam Wysocki
- 30.12.16 15:20 AlexY
- 30.12.16 15:49 Jarosław Sokołowski
- 30.12.16 20:38 HF5BS
- 30.12.16 20:50 HF5BS
- 30.12.16 20:52 HF5BS
- 31.12.16 13:51 Robert Wańkowski
- 31.12.16 15:57 HF5BS
- 01.01.17 22:08 Janusz_k
- 05.01.17 12:35 Adam Wysocki
Najnowsze wątki z tej grupy
- pozew za naprawę sprzętu na youtube
- gasik
- Zbieranie danych przez www
- reverse engineering i dodawanie elementów do istniejących zamkniętych produktów- legalne?
- Problem z odczytem karty CF
- 74F vs 74HCT
- Newag ciąg dalszy
- Digikey, SN74CBT3253CD, FST3253, ktoś ma?
- Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- kabelek - kynar ?
- Podnieść masę o 0.6V
- Moduł BT BLE 5.0
- Pomiar amplitudy w zegarku mechanicznym
- ale zawziętość i cierpliwość
- Chiński elektrolizer tester wody
Najnowsze wątki
- 2025-01-08 Gliwice => Business Development Manager - Network and Network Security
- 2025-01-08 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2025-01-07 Aero2
- 2025-01-06 odbiornik GPS z kablem USB
- 2025-01-07 Oszczędzanie nie jest łatwe
- 2025-01-07 Warszawa => Java Developer <=
- 2025-01-07 Warszawa => IT Recruiter <=
- 2025-01-07 Katowice => Administrator IT - Wirtualizacja i Konteneryzacja <=
- 2025-01-07 Żerniki => Specjalista ds. Employer Brandingu <=
- 2025-01-06 Jeździ, skręca, hamuje
- 2025-01-06 Białystok => System Architect (Java background) <=
- 2025-01-06 Gliwice => Specjalista ds. public relations <=
- 2025-01-06 Białystok => Solution Architect (Java background) <=
- 2025-01-06 Zielona GĂłra => Konsultant WdroĹźeniowy Comarch XL/Optima (KsiÄgowoĹ
- 2025-01-06 Popr. 14. Nauka i Praca Programisty C++ w III Rzeczy (pospolitej)