eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaPojemność akumulatora w voltach :))))Re: Pojemność akumulatora w voltach :))))
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for-mail
    From: "d530" <d...@p...com>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Subject: Re: Pojemność akumulatora w voltach :))))
    Date: Sat, 22 Oct 2011 17:09:26 +0200
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 45
    Message-ID: <j7umbh$dqf$1@news.onet.pl>
    References: <j7sjij$j9t$1@news.onet.pl> <j7snrm$g0a$1@node2.news.atman.pl>
    <4ea1edd7$0$2183$65785112@news.neostrada.pl>
    <4ea21a1a$0$8453$65785112@news.neostrada.pl>
    <j7t8gr$8tf$1@inews.gazeta.pl> <j7u1dh$c6t$1@news.onet.pl>
    <4ea2905b$1@news.home.net.pl> <j7u4o6$mk7$1@news.onet.pl>
    <j7u9f5$4ku$1@news.onet.pl> <4ea2b467$0$8444$65785112@news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: 89-78-127-99.dynamic.chello.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: news.onet.pl 1319296177 14159 89.78.127.99 (22 Oct 2011 15:09:37 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Oct 2011 15:09:37 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6109
    X-Antivirus: avast! (VPS 111022-0, 2011-10-22), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:619306
    [ ukryj nagłówki ]


    "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wrocDOTpl> wrote in message
    news:4ea2b467$0$8444$65785112@news.neostrada.pl...
    >
    > W sumie tak, ale to tylko dyskusja o słowa. Kwas askorbinowy jest
    > przeciwutleniaczem, skutecznym na przykład przeciwko brązowieniu
    > żywności. A więc jednak ją konserwuje, czyli jest konserwantem. A że
    > urzędnicy zaliczyli go do innej grupy, trochę jak ślimaka do ryb a
    > marchewkę do owoców...
    >

    Zdecydowanie zapobiega utlenianiu. Dlatego należy do przeciwutleniaczy.

    Natomiast konserwanty (preservatives) mają chronić przed rozwojem drobnoustrojów w
    produktach spożywczych, czego oczywiście kwas askorbinowy nie czyni.


    Całe rozporządzenie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?ur
    i=CONSLEG:2008R1333:20100720:EN:PDF

    Kryteria podziału dodatków do żywności w aneksie I na stronie 21.


    Masz rację, że wiele określeń jest umownych. Ale to nie my się umawiamy jak ma być.

    Wyobraź sobie sytuację, w której producent żywności zamówił dużą partię opakowań z
    błędem polegającym na podaniu jako składnika "E-300, kwas askorbinowy, konserwant".

    Instytucja mająca nadzór nad oznakowaniem żywności "z urzędu" wyda decyzję o
    wycofaniu z obrotu żywności w tych opakowaniach (tu nie ma zmiłuj).

    Brak szczegółowej wiedzy jak widać w tym przypadku byłby kosztowny, bo oznaczałby
    straty związane z niepotrzebnymi opakowaniami, ale przede wszystkim straty związane z
    obligatoryjnym wycofaniem produktu z obrotu, bądź poprawieniem oznakowania poprzez
    doklejenie poprawnej etykiety.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: