eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.185.152.121.24
    6!not-for-mail
    From: Adam <a...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    Date: Mon, 30 May 2022 14:13:54 +0200
    Organization: news.chmurka.net
    Message-ID: <1aplnzf015d7q.zq0kfbgp8fa2$.dlg@40tude.net>
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <r82619k66tr4$.teioihc359h.dlg@40tude.net>
    <7judf9wuik4v$.mkmd6aybd4p5$.dlg@40tude.net>
    <1j5koa8jpbdka$.kg1o6ilvfjgp$.dlg@40tude.net>
    NNTP-Posting-Host: 185.152.121.246
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Adam";
    posting-host="185.152.121.246"; logging-data="3605";
    mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47408
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Mon, 30 May 2022 12:10:14 +0200, J.F napisał(a):

    > On Mon, 30 May 2022 11:59:35 +0200, Adam wrote:
    >> Dnia Mon, 30 May 2022 09:34:43 +0200, J.F napisał(a):
    >>> (...)
    >>> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
    >>> noza.
    >>>
    >>> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
    >>
    >> Szlifierka zawija krawędź???
    >> Zby zawinęła krawędź, to musiała by być na tyle duża siła przyłożenia, aby
    >> wpierw przegrzać tę krawędź. To jest mało możliwe.
    >
    > Sila mala, ale obroty duze, to moze i przegrzewa.

    Ważne nie tyle obroty, co prędkość liniowa.

    > Sie szlifuje, to iskry lecą, tak ma przeciez byc :-)
    >

    Przyszła mi jeszcze do głowy jedna myśl - przypomniałem sobie kogoś, kto
    ostrzył móż "do góry nogami" - czyli tarcza atakowała od strony
    płaszczyzny, a wychodziła od strony ostrza. Dziwił się, że nie może
    skutecznie naostrzyć noża. Może Ty też tak robisz?

    >> Musiałbyć ewentualnie do twardej stali używać twardego kamienia. Ale zwykłe
    >> noże raczej nie są z twardej stali.
    >
    > Kamien jest jaki jest. Jeden chropowaty, a drugi "gładki" :-)
    >

    Mówisz o gradacji. Ale ważne jeszcze spoiwo. Standardowo kamienie miały
    kolory, m.in. białe, niebieskie, szare, czerwone, czarne. Oznaczało to
    twardość spoiwa. Ogólna zasada: do twardej stali miękkie spowo, do miękkiej
    stali twarde.

    > A nóz tez jest jaki jest - stal odpowiednia, dosc twarda, sprezysta.
    >

    No, w kuchennym to raczej nie masz stali 440. Chyba, że rzeczywiście
    kupiłeś coś porządnego.

    >>> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
    >>> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
    >>
    >> W szkole na praktykach ostrzyło się trudniejsze rzeczy: noże tokarskie i
    >> wiertła, zarówno do stali jak i do drewna.
    >
    > Eee tam trudniejsze. Przykladasz i sie naostrzy.
    > Najwyzej kąt bedzie inny niz sobie inzynier zalozył, ale chwile
    > skrawac bedzie.

    Już wystarczająco dużo widziałem wierteł z ujemnym kątem. Albo w drugą
    stronę: zbyt duży kąt przyłożenia i po pierwszym otworze znów tępe.

    >
    > A nóz kuchenny ma kąt przekroju bardzo mały. A samo ostrze jeszcze
    > inny.
    > Zle przyłożysz, to zeszlifujesz nie to co trzeba, albo jeszcze
    > stępisz.
    >
    >> Czasem frezy palcowe, tarczowe
    >> itp. To wszystko z ręki, bez przyrządów. A tam kąty są znacznie ważniejsze,
    >> niż w domowym nożu.
    >
    > Za frezy to doceniam, bo tam powinny byc wymiary poszczególnych ostrzy
    > zgodne.

    Szlifuje się kąt natarcia, a nie kąt przyłożenia. Ciężko się pomylić.
    Natomiast trudniej szlifuje się noże do heblarki bądź grubościówki - tam
    już ostrze ma kilkadziesiąt centymetrów a tolerancja powinna być ok. 0,1
    mm. Ostrze musi być prowadzone w przyrządzie.

    >
    >>> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
    >>> z takiego białego materialu ...
    >>>
    >> Tutaj nie wiem. Typowe materiały korundowe to raczej nie.
    >> Z zasad ogólnych to bym stawiał raczej na pył diamentowy i raczej niższe
    >> obroty. Ziarnistość to chyba co najmniej 800 - oczywiście zależnie od
    >> stopnia zużycia noża.
    >> Ważny jest i materiał ściernicy, i posuw, i prędkość tarczy, i nacisk, i
    >> chłodzenie. Ja bym poczytał i zrobił testy.
    >
    > Ale jaki posuw - noz ma ksztalt nieregularny.
    >

    Ostrze ząbkowane?


    --
    Pozdrawiam.

    Adam

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: