-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.185.152.121.24
6!not-for-mail
From: Adam <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
Subject: Re: Ostrzenie noża
Date: Mon, 30 May 2022 14:13:54 +0200
Organization: news.chmurka.net
Message-ID: <1aplnzf015d7q.zq0kfbgp8fa2$.dlg@40tude.net>
References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
<t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
<a...@g...com>
<t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
<r82619k66tr4$.teioihc359h.dlg@40tude.net>
<7judf9wuik4v$.mkmd6aybd4p5$.dlg@40tude.net>
<1j5koa8jpbdka$.kg1o6ilvfjgp$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 185.152.121.246
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Adam";
posting-host="185.152.121.246"; logging-data="3605";
mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47408
[ ukryj nagłówki ]Dnia Mon, 30 May 2022 12:10:14 +0200, J.F napisał(a):
> On Mon, 30 May 2022 11:59:35 +0200, Adam wrote:
>> Dnia Mon, 30 May 2022 09:34:43 +0200, J.F napisał(a):
>>> (...)
>>> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
>>> noza.
>>>
>>> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
>>
>> Szlifierka zawija krawędź???
>> Zby zawinęła krawędź, to musiała by być na tyle duża siła przyłożenia, aby
>> wpierw przegrzać tę krawędź. To jest mało możliwe.
>
> Sila mala, ale obroty duze, to moze i przegrzewa.
Ważne nie tyle obroty, co prędkość liniowa.
> Sie szlifuje, to iskry lecą, tak ma przeciez byc :-)
>
Przyszła mi jeszcze do głowy jedna myśl - przypomniałem sobie kogoś, kto
ostrzył móż "do góry nogami" - czyli tarcza atakowała od strony
płaszczyzny, a wychodziła od strony ostrza. Dziwił się, że nie może
skutecznie naostrzyć noża. Może Ty też tak robisz?
>> Musiałbyć ewentualnie do twardej stali używać twardego kamienia. Ale zwykłe
>> noże raczej nie są z twardej stali.
>
> Kamien jest jaki jest. Jeden chropowaty, a drugi "gładki" :-)
>
Mówisz o gradacji. Ale ważne jeszcze spoiwo. Standardowo kamienie miały
kolory, m.in. białe, niebieskie, szare, czerwone, czarne. Oznaczało to
twardość spoiwa. Ogólna zasada: do twardej stali miękkie spowo, do miękkiej
stali twarde.
> A nóz tez jest jaki jest - stal odpowiednia, dosc twarda, sprezysta.
>
No, w kuchennym to raczej nie masz stali 440. Chyba, że rzeczywiście
kupiłeś coś porządnego.
>>> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
>>> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
>>
>> W szkole na praktykach ostrzyło się trudniejsze rzeczy: noże tokarskie i
>> wiertła, zarówno do stali jak i do drewna.
>
> Eee tam trudniejsze. Przykladasz i sie naostrzy.
> Najwyzej kąt bedzie inny niz sobie inzynier zalozył, ale chwile
> skrawac bedzie.
Już wystarczająco dużo widziałem wierteł z ujemnym kątem. Albo w drugą
stronę: zbyt duży kąt przyłożenia i po pierwszym otworze znów tępe.
>
> A nóz kuchenny ma kąt przekroju bardzo mały. A samo ostrze jeszcze
> inny.
> Zle przyłożysz, to zeszlifujesz nie to co trzeba, albo jeszcze
> stępisz.
>
>> Czasem frezy palcowe, tarczowe
>> itp. To wszystko z ręki, bez przyrządów. A tam kąty są znacznie ważniejsze,
>> niż w domowym nożu.
>
> Za frezy to doceniam, bo tam powinny byc wymiary poszczególnych ostrzy
> zgodne.
Szlifuje się kąt natarcia, a nie kąt przyłożenia. Ciężko się pomylić.
Natomiast trudniej szlifuje się noże do heblarki bądź grubościówki - tam
już ostrze ma kilkadziesiąt centymetrów a tolerancja powinna być ok. 0,1
mm. Ostrze musi być prowadzone w przyrządzie.
>
>>> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
>>> z takiego białego materialu ...
>>>
>> Tutaj nie wiem. Typowe materiały korundowe to raczej nie.
>> Z zasad ogólnych to bym stawiał raczej na pył diamentowy i raczej niższe
>> obroty. Ziarnistość to chyba co najmniej 800 - oczywiście zależnie od
>> stopnia zużycia noża.
>> Ważny jest i materiał ściernicy, i posuw, i prędkość tarczy, i nacisk, i
>> chłodzenie. Ja bym poczytał i zrobił testy.
>
> Ale jaki posuw - noz ma ksztalt nieregularny.
>
Ostrze ząbkowane?
--
Pozdrawiam.
Adam
Następne wpisy z tego wątku
- 30.05.22 15:15 J.F
- 30.05.22 16:51 ptoki
- 30.05.22 17:40 J.F
- 30.05.22 18:02 ptoki
- 31.05.22 00:00 Marcin Debowski
- 31.05.22 00:08 a a
- 31.05.22 07:59 Wiesiaczek
- 31.05.22 08:18 Wiesiaczek
- 31.05.22 12:43 a a
- 31.05.22 13:32 J.F
- 31.05.22 14:50 a a
- 31.05.22 16:08 cef
- 31.05.22 18:28 trybun
- 31.05.22 18:54 Wiesiaczek
- 31.05.22 20:03 Zenek Kapelinder
Najnowsze wątki z tej grupy
- Ster w trolejbusie.
- DeepSeek nie lubi gadać o polityce
- pokolenie Z
- huta ruszyla
- piece wodorowe
- Żarówka do lampy z czujnikiem ruchu
- most kilometrowy
- kladka Zagorze
- zapora Zagorze
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
Najnowsze wątki
- 2025-02-15 Łódź => NodeJS Developer <=
- 2025-02-15 Dęblin => Node.js / Fullstack Developer <=
- 2025-02-15 Warszawa => Developer .NET (mid) <=
- 2025-02-15 Wrocław => Senior SAP Support Consultant (SD) <=
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-14 Warszawa => Kierownik ds. kluczowych Klientów <=
- 2025-02-14 Częstochowa => Product Manager - Systemy infrastruktury teleinformaty
- 2025-02-14 Warszawa => Senior Frontend Developer (React + React Native) <=
- 2025-02-14 Warszawa => Data Engineer (Tech Leader) <=
- 2025-02-14 Czy ma sens grupa news:pl.soc.polityka-prawna ? :-)
- 2025-02-14 e-paper
- 2025-02-14 Gliwice => Business Development Manager - Network and Network Security
- 2025-02-14 Warszawa => System Architect (Java background) <=
- 2025-02-14 Katowice => Senior Field Sales (system ERP) <=
- 2025-02-14 Wrocław => Specjalista ds. Sprzedaży (transport drogowy) <=