eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-05-30 09:34:43
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: "J.F" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Sun, 29 May 2022 01:04:23 GMT, Marcin Debowski wrote:

    > On 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
    >> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
    >>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
    >>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
    >>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
    >>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
    >>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
    >>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
    >>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
    >>>>>>
    >>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
    >>>>> + trochę zręczności w palcach :)
    >>>>>
    >>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
    >>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
    skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
    Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
    jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
    >>
    >> No fakt.. Muszę  kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
    >> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
    >> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
    >> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
    >
    > No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
    > nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
    > lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.
    >
    > Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
    > może też w kwestii skóry i marmurku.

    Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
    noza.

    Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
    "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
    Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?

    A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
    z takiego białego materialu ...

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: