-
X-Received: by 10.50.25.167 with SMTP id d7mr20709igg.7.1457293613187; Sun, 06 Mar
2016 11:46:53 -0800 (PST)
X-Received: by 10.50.25.167 with SMTP id d7mr20709igg.7.1457293613187; Sun, 06 Mar
2016 11:46:53 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!news.mi.ras.r
u!spln!extra.newsguy.com!peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.co
m!feed-me.highwinds-media.com!ok5no6369567igc.0!news-out.google.com!pn7ni2174ig
b.0!nntp.google.com!hb3no11960494igb.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.go
oglegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.elektronika
Date: Sun, 6 Mar 2016 11:46:52 -0800 (PST)
In-Reply-To: <56dc86f4$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=83.25.111.107;
posting-account=1bgw0AkAAADRxmlN2IUfiLukBBJOTwBY
NNTP-Posting-Host: 83.25.111.107
References: <3...@g...com>
<nbhfc0$m1h$1@dont-email.me>
<c...@g...com>
<56dc6767$0$683$65785112@news.neostrada.pl>
<56dc827b$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<56dc86f4$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <4...@g...com>
Subject: Re: Marketowe a firmowe
From: Kris <k...@g...com>
Injection-Date: Sun, 06 Mar 2016 19:46:53 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 3464
X-Received-Body-CRC: 2795896633
Lines: 53
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:695465
[ ukryj nagłówki ]W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:37:26 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
> W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
> > W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:
> >>
> >>
> >> Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
> >> wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
> >> warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].
> >>
> >
> > Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
> > chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
> > damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
> > w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
> > Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
> > różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
> > rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
> > wałkowane, i znów, i znów...
>
> W ziarnach są dwa białka, gliadyna i gluteina, z nich powstaje gluten
> podczas wyrabiania ciasta. Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb),
> trzeba użyć mąki bogatej w te białka (tzw. twardej) i długo wyrabiać
> ciasto w temperaturze około 28 C. Jeśli chcesz, aby było go mało,
> wyrabiasz ciasto krótko i w niskiej temperaturze. Otłuszczenie ziaren
> mąki przed dodaniem wody skutecznie hamuje powstawanie glutenu, dlatego
> mąkę na ciasto kruche najpierw wyrabia się z tłuszczem bez wody ( w domu
> na przykład tasakiem), a dopiero później dodaje zimnej wody i krótko
> wyrabia, czasem z przerwami w czasie których wkłada się ciasto do lodówki.
> Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten, prowadzi
> to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego się, jakby
> zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to jego święte prawo!
>
Dowcipny jesteś;)
Następne wpisy z tego wątku
- 06.03.16 20:54 Paweł Pawłowicz
- 06.03.16 21:23 Kris
- 07.03.16 02:50 Pszemol
- 07.03.16 02:52 Pszemol
- 07.03.16 07:37 Kris
- 07.03.16 10:24 BaSk
- 07.03.16 11:44 Kris
- 07.03.16 20:54 __Maciek
- 07.03.16 21:01 PeJot
- 08.03.16 01:19 Pszemol
- 09.03.16 10:10 Kris
- 09.03.16 13:03 Pszemol
- 09.03.16 13:19 J.F.
- 06.03.16 21:35 Kamil
- 09.03.16 13:32 Kris
Najnowsze wątki z tej grupy
- Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- kabelek - kynar ?
- Podnieść masę o 0.6V
- Moduł BT BLE 5.0
- Pomiar amplitudy w zegarku mechanicznym
- ale zawziętość i cierpliwość
- Chiński elektrolizer tester wody
- Dzisiaj Bentlejem czyli przybieżeli sześciu Króli do Rysia na kasie
- ciekawy układ magnetofonu
- Mikroskop 3D
- Jak być bezpiecznym z Li-Ion?
- Szukam monitora HDMI ok. 4"
- Obcinaczki z łapaczem
- termostat do lodowki
- SEP 1 kV E
Najnowsze wątki
- 2024-12-31 Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- 2024-12-31 Warszawa => Solution Architect (Java background) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Starszy Konsultant AWS <=
- 2024-12-31 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2024-12-31 Odpowiedzialność w spółce z oo
- 2024-12-31 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-12-31 Błonie => Analityk Systemów Informatycznych (TMS SPEED) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Specjalista ds. bezpieczeństwa informacji i ciągłości
- 2024-12-31 8%
- 2024-12-31 Błonie => Administrator systemów <=
- 2024-12-31 Błonie => IT System Administrator <=
- 2024-12-31 Mińsk Mazowiecki => Area Sales Manager OZE <=
- 2024-12-31 Wrocław => Specjalista ds. Sprzedaży (transport drogowy) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Helpdesk - I linia wsparcia <=
- 2024-12-31 kabelek - kynar ?