eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaMarketowe a firmowe › Re: Marketowe a firmowe
  • X-Received: by 10.50.25.167 with SMTP id d7mr20709igg.7.1457293613187; Sun, 06 Mar
    2016 11:46:53 -0800 (PST)
    X-Received: by 10.50.25.167 with SMTP id d7mr20709igg.7.1457293613187; Sun, 06 Mar
    2016 11:46:53 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!news.mi.ras.r
    u!spln!extra.newsguy.com!peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.co
    m!feed-me.highwinds-media.com!ok5no6369567igc.0!news-out.google.com!pn7ni2174ig
    b.0!nntp.google.com!hb3no11960494igb.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.go
    oglegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Date: Sun, 6 Mar 2016 11:46:52 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <56dc86f4$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=83.25.111.107;
    posting-account=1bgw0AkAAADRxmlN2IUfiLukBBJOTwBY
    NNTP-Posting-Host: 83.25.111.107
    References: <3...@g...com>
    <nbhfc0$m1h$1@dont-email.me>
    <c...@g...com>
    <56dc6767$0$683$65785112@news.neostrada.pl>
    <56dc827b$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
    <56dc86f4$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <4...@g...com>
    Subject: Re: Marketowe a firmowe
    From: Kris <k...@g...com>
    Injection-Date: Sun, 06 Mar 2016 19:46:53 +0000
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 3464
    X-Received-Body-CRC: 2795896633
    Lines: 53
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:695465
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:37:26 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
    > W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
    > > W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:
    > >>
    > >>
    > >> Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
    > >> wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
    > >> warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].
    > >>
    > >
    > > Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
    > > chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
    > > damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
    > > w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
    > > Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
    > > różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
    > > rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
    > > wałkowane, i znów, i znów...
    >
    > W ziarnach są dwa białka, gliadyna i gluteina, z nich powstaje gluten
    > podczas wyrabiania ciasta. Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb),
    > trzeba użyć mąki bogatej w te białka (tzw. twardej) i długo wyrabiać
    > ciasto w temperaturze około 28 C. Jeśli chcesz, aby było go mało,
    > wyrabiasz ciasto krótko i w niskiej temperaturze. Otłuszczenie ziaren
    > mąki przed dodaniem wody skutecznie hamuje powstawanie glutenu, dlatego
    > mąkę na ciasto kruche najpierw wyrabia się z tłuszczem bez wody ( w domu
    > na przykład tasakiem), a dopiero później dodaje zimnej wody i krótko
    > wyrabia, czasem z przerwami w czasie których wkłada się ciasto do lodówki.
    > Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten, prowadzi
    > to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego się, jakby
    > zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to jego święte prawo!
    >
    Dowcipny jesteś;)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: