-
Data: 2016-03-06 20:46:52
Temat: Re: Marketowe a firmowe
Od: Kris <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:37:26 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
> W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
> > W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:
> >>
> >>
> >> Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
> >> wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
> >> warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].
> >>
> >
> > Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
> > chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
> > damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
> > w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
> > Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
> > różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
> > rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
> > wałkowane, i znów, i znów...
>
> W ziarnach są dwa białka, gliadyna i gluteina, z nich powstaje gluten
> podczas wyrabiania ciasta. Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb),
> trzeba użyć mąki bogatej w te białka (tzw. twardej) i długo wyrabiać
> ciasto w temperaturze około 28 C. Jeśli chcesz, aby było go mało,
> wyrabiasz ciasto krótko i w niskiej temperaturze. Otłuszczenie ziaren
> mąki przed dodaniem wody skutecznie hamuje powstawanie glutenu, dlatego
> mąkę na ciasto kruche najpierw wyrabia się z tłuszczem bez wody ( w domu
> na przykład tasakiem), a dopiero później dodaje zimnej wody i krótko
> wyrabia, czasem z przerwami w czasie których wkłada się ciasto do lodówki.
> Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten, prowadzi
> to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego się, jakby
> zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to jego święte prawo!
>
Dowcipny jesteś;)
Następne wpisy z tego wątku
- 06.03.16 20:54 Paweł Pawłowicz
- 06.03.16 21:23 Kris
- 07.03.16 02:50 Pszemol
- 07.03.16 02:52 Pszemol
- 07.03.16 07:37 Kris
- 07.03.16 10:24 BaSk
- 07.03.16 11:44 Kris
- 07.03.16 20:54 __Maciek
- 07.03.16 21:01 PeJot
- 08.03.16 01:19 Pszemol
- 09.03.16 10:10 Kris
- 09.03.16 13:03 Pszemol
- 09.03.16 13:19 J.F.
- 06.03.16 21:35 Kamil
- 09.03.16 13:32 Kris
Najnowsze wątki z tej grupy
- reverse engineering i dodawanie elementów do istniejących zamkniętych produktów- legalne?
- Problem z odczytem karty CF
- 74F vs 74HCT
- Newag ciąg dalszy
- Digikey, SN74CBT3253CD, FST3253, ktoś ma?
- Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- kabelek - kynar ?
- Podnieść masę o 0.6V
- Moduł BT BLE 5.0
- Pomiar amplitudy w zegarku mechanicznym
- ale zawziętość i cierpliwość
- Chiński elektrolizer tester wody
- Dzisiaj Bentlejem czyli przybieżeli sześciu Króli do Rysia na kasie
- ciekawy układ magnetofonu
- Mikroskop 3D
Najnowsze wątki
- 2025-01-04 reverse engineering i dodawanie elementów do istniejących zamkniętych produktów- legalne?
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-04 Warszawa => Specjalista ds. IT - II Linia Wsparcia <=
- 2025-01-04 Warszawa => Java Developer <=
- 2025-01-04 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2025-01-04 Warszawa => System Architect (Java background) <=
- 2025-01-04 Wrocław => Application Security Engineer <=
- 2025-01-04 Chrzanów => Specjalista ds. public relations <=
- 2025-01-04 Katowice => Key Account Manager (ERP) <=
- 2025-01-03 Problem z odczytem karty CF
- 2025-01-03 Jazda z Warszawy do Krakowa teslą
- 2025-01-03 Wrocław => Konsultant Wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-01-03 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2025-01-03 Mińsk Mazowiecki => Area Sales Manager OZE <=
- 2025-01-03 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=