-
Data: 2016-03-06 20:54:35
Temat: Re: Marketowe a firmowe
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc [kropka] pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 2016-03-06 o 20:46, Kris pisze:
> W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:37:26 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
>> W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
>>> W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:
>>>>
>>>>
>>>> Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
>>>> wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
>>>> warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].
>>>>
>>>
>>> Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
>>> chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
>>> damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
>>> w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
>>> Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
>>> różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
>>> rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
>>> wałkowane, i znów, i znów...
>>
>> W ziarnach są dwa białka, gliadyna i gluteina, z nich powstaje gluten
>> podczas wyrabiania ciasta. Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb),
>> trzeba użyć mąki bogatej w te białka (tzw. twardej) i długo wyrabiać
>> ciasto w temperaturze około 28 C. Jeśli chcesz, aby było go mało,
>> wyrabiasz ciasto krótko i w niskiej temperaturze. Otłuszczenie ziaren
>> mąki przed dodaniem wody skutecznie hamuje powstawanie glutenu, dlatego
>> mąkę na ciasto kruche najpierw wyrabia się z tłuszczem bez wody ( w domu
>> na przykład tasakiem), a dopiero później dodaje zimnej wody i krótko
>> wyrabia, czasem z przerwami w czasie których wkłada się ciasto do lodówki.
>> Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten, prowadzi
>> to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego się, jakby
>> zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to jego święte prawo!
>>
> Dowcipny jesteś;)
Zrób chleb tak, jak jest w przepisie, wtedy zobaczysz różnicę. Ale jeśli
nie masz maszynki do pieczenia chleba, to wyrabianie zajmie Ci ze dwie
godziny ;-)
P.P.
Następne wpisy z tego wątku
- 06.03.16 21:23 Kris
- 07.03.16 02:50 Pszemol
- 07.03.16 02:52 Pszemol
- 07.03.16 07:37 Kris
- 07.03.16 10:24 BaSk
- 07.03.16 11:44 Kris
- 07.03.16 20:54 __Maciek
- 07.03.16 21:01 PeJot
- 08.03.16 01:19 Pszemol
- 09.03.16 10:10 Kris
- 09.03.16 13:03 Pszemol
- 09.03.16 13:19 J.F.
- 06.03.16 21:35 Kamil
- 09.03.16 13:32 Kris
- 09.03.16 13:34 Kris
Najnowsze wątki z tej grupy
- e-paper
- 60 mA dużo czy spoko?
- Dziwne zachowanie magistrali adresowej w 8085
- Współczesne mierniki zniekształceń nieliniowych THD audio, produkują jakieś?
- Jaki silikon lub może klej?
- Smar do video
- Litowe baterie AA Li/FeS2 a alkaliczne
- "ogrodowa linia napowietrzna"
- jaki zasilacz laboratoryjny
- jaki zasilacz laboratoryjny
- Puszka w ziemię
- T-1000 was here
- Ściąganie hasła frezem
- Koszyk okrągły, walec 3x AA, na duże paluszki R6
- Brak bolca ochronnego ładowarki oznacza pożar
Najnowsze wątki
- 2025-02-19 Lista afer
- 2025-02-19 Lista afer
- 2025-02-19 Lista afer PIS
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-19 Gdańsk => System Architect (background deweloperski w Java) <=
- 2025-02-19 Gdańsk => Solution Architect (Java background) <=
- 2025-02-19 Białystok => Data Engineer (Tech Leader) <=
- 2025-02-19 Kraków => Ekspert IT (obszar systemów sieciowych) <=
- 2025-02-19 Warszawa => Architekt rozwiązań (doświadczenie w obszarze Java, AWS
- 2025-02-19 Rzeszów => International Freight Forwarder <=
- 2025-02-19 Poznań => Konsultant wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-02-19 Chrzanów => Spedytor Międzynarodowy (handel ładunkami/prowadzenie f
- 2025-02-19 Bieruń => Regionalny Kierownik Sprzedaży (OZE) <=
- 2025-02-19 Nigdy
- 2025-02-19 Katowice => Key Account Manager (ERP) <=