-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Reply-To: p...@w...up.wroc [kropka] pl
Subject: Re: Marketowe a firmowe
References: <3...@g...com>
<nbhfc0$m1h$1@dont-email.me>
<c...@g...com>
<56dc6767$0$683$65785112@news.neostrada.pl>
<56dc827b$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
Newsgroups: pl.misc.elektronika
From: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc [kropka] pl>
Date: Sun, 6 Mar 2016 20:37:27 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.6.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <56dc827b$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 33
Message-ID: <56dc86f4$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.27.193.77
X-Trace: 1457293045 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 660 83.27.193.77:49307
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:695461
[ ukryj nagłówki ]W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
> W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:
>>
>>
>> Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
>> wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
>> warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].
>>
>
> Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
> chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
> damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
> w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
> Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
> różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
> rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
> wałkowane, i znów, i znów...
W ziarnach są dwa białka, gliadyna i gluteina, z nich powstaje gluten
podczas wyrabiania ciasta. Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb),
trzeba użyć mąki bogatej w te białka (tzw. twardej) i długo wyrabiać
ciasto w temperaturze około 28 C. Jeśli chcesz, aby było go mało,
wyrabiasz ciasto krótko i w niskiej temperaturze. Otłuszczenie ziaren
mąki przed dodaniem wody skutecznie hamuje powstawanie glutenu, dlatego
mąkę na ciasto kruche najpierw wyrabia się z tłuszczem bez wody ( w domu
na przykład tasakiem), a dopiero później dodaje zimnej wody i krótko
wyrabia, czasem z przerwami w czasie których wkłada się ciasto do lodówki.
Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten, prowadzi
to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego się, jakby
zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to jego święte prawo!
P.P.
Następne wpisy z tego wątku
- 06.03.16 20:39 PeJot
- 06.03.16 20:45 Kris
- 06.03.16 20:46 Kris
- 06.03.16 20:54 Paweł Pawłowicz
- 06.03.16 21:23 Kris
- 07.03.16 02:50 Pszemol
- 07.03.16 02:52 Pszemol
- 07.03.16 07:37 Kris
- 07.03.16 10:24 BaSk
- 07.03.16 11:44 Kris
- 07.03.16 20:54 __Maciek
- 07.03.16 21:01 PeJot
- 08.03.16 01:19 Pszemol
- 09.03.16 10:10 Kris
- 09.03.16 13:03 Pszemol
Najnowsze wątki z tej grupy
- Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- kabelek - kynar ?
- Podnieść masę o 0.6V
- Moduł BT BLE 5.0
- Pomiar amplitudy w zegarku mechanicznym
- ale zawziętość i cierpliwość
- Chiński elektrolizer tester wody
- Dzisiaj Bentlejem czyli przybieżeli sześciu Króli do Rysia na kasie
- ciekawy układ magnetofonu
- Mikroskop 3D
- Jak być bezpiecznym z Li-Ion?
- Szukam monitora HDMI ok. 4"
- Obcinaczki z łapaczem
- termostat do lodowki
- SEP 1 kV E
Najnowsze wątki
- 2024-12-31 Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- 2024-12-31 Warszawa => Solution Architect (Java background) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Starszy Konsultant AWS <=
- 2024-12-31 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2024-12-31 Odpowiedzialność w spółce z oo
- 2024-12-31 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-12-31 Błonie => Analityk Systemów Informatycznych (TMS SPEED) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Specjalista ds. bezpieczeństwa informacji i ciągłości
- 2024-12-31 8%
- 2024-12-31 Błonie => Administrator systemów <=
- 2024-12-31 Błonie => IT System Administrator <=
- 2024-12-31 Mińsk Mazowiecki => Area Sales Manager OZE <=
- 2024-12-31 Wrocław => Specjalista ds. Sprzedaży (transport drogowy) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Helpdesk - I linia wsparcia <=
- 2024-12-31 kabelek - kynar ?