-
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Bruno <b...@i...pl>
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
Subject: Re: Ekspres do kawy
Date: Mon, 8 Oct 2012 18:41:56 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 57
Message-ID: <1wtrnrtc8sn2i.1mvo9l8d5phqo$.dlg@40tude.net>
References: <5051d23e$0$1294$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<9...@4...net>
<k2tsa2$nqm$1@mx1.internetia.pl>
<50536332$1$1223$65785112@news.neostrada.pl>
<k301d9$2o3$1@mx1.internetia.pl>
<163q9o7fzkkct$.1crv05igm35b8$.dlg@40tude.net>
<1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: staticline13636.toya.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1349714517 17655 85.89.174.81 (8 Oct 2012 16:41:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Oct 2012 16:41:57 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.84pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:31560
[ ukryj nagłówki ]Dnia Sun, 7 Oct 2012 13:05:36 +0200, J.F. napisał(a):
> Dnia Thu, 4 Oct 2012 22:33:10 +0200, Bruno napisał(a):
>> Dnia Fri, 14 Sep 2012 21:39:06 +0200, Padre napisał(a):
>>>> Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
>>>> Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
>>>>
>>> No chyba nie psuje tylko zmienia ja też najbardziej lubię z
>>> ciśnieniowego i najmniej mam po niej dolegliwości serca i żołądka, ma
>>> najwyraźniejszy smak a najmniej kofeiny. Tyle ze ja piję dwie kawy na
>>> tydzień, nałogowcy muszą zalać dwie łyżeczki wrzątkiem albo korzystają z
>>> kawiarki stawianej na gazie żeby uraczyć się w efekcie kofeiną a smakuje
>>> im pewnie tak jak palaczom papierosy, mózg daje pozytywne odczucie smaku
>>> bo czeka na porcję narkotyku.
>
> Kawiarka to w sumie to samo co ekspres cisnieniowy - styk wody z kawa jest
> krotki.
>
> Hm, a moze sie myle ? Wszak zagotowanie wody chwile trwa, cisnienie rosnie
> powoli i poczatkowo mamy pare minut ekstrakcji zimna woda.
>
>
>> Espresso na jednostkę objętości zawiera więcej kofeiny niż inne kawy (z
>> wyłączeniem wersji turecko-arabskiej, ale to już prawdziwy hardcore) .
>> Typowa filiżanka (ok 30ml) zawiera od 40 do 70 mg kofeiny, czyli 1,3÷1,8
>> mg/ml. Kubek kawy (średnio 250ml)z ekspresu przelewowego to 90÷200 mg,
>> czyli 0,4÷0,8 mg/ml. Po prostu zamiast pić lurę, delektujesz się
>> kondensatem;)
>
> Tylko ja nadal nie rozumiem.
> To w koncu ekspres cisnieniowy ekstrahuje _wiecej_ kofeiny z powodu
> _krotszego_ czasu procesu ?
> Czy jednak ekstrahuje mniej - na cala porcje napoju, a pierwsze krople z
> przelewowego tez sa bogate w kofeine ?
>
> Czy tak jak wiki podpowiada - do espresso potrzebna jest kawa bardzo drobno
> zmielona, wtedy ekstrakcja jest szybsza, ale przesaczanie trwa dlugo, wiec
> trzeba cisnienia.
>
> J.
O szczegóły to by się trzeba wypytać Włochów. Tam mją nawet odpowiedni
instytut;) http://espressoitaliano.org/eic_en.asp?lang=en
Jak zrobić perfekcyjne espresso:
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?t=2827
W ekspresach przelewowych czy kawiarkach cały proces zachodzi W
temperaturze zbliżonej do 100°C i przy ciśnieniu zbliżonym do
atmosferycznego.
Dla espresso masz warunki: 88°C, 9 barów. Co to zmienia? Ano przebieg
ekstrakcji. Składniki lotne, które pod normalnym ciśnieniem natychmiast by
wyparowały zostają uwięzione w wywarze i cremie. Zapewne stąd ten
niepowtarzalny smak i aromat;)
Kolejna strona o espresso, tym razem bardziej naukowym podejście do tematu:
http://www.home-barista.com/espresso-guide.html
--
Pozdrawiam!
Bruno
Najnowsze wątki z tej grupy
- Przenośny zbiornik ciśnieniowy
- Mały kogenerator gazowy
- Co to znaczy wer. eksportowa? Na przykładzie motoru Java 350 Perak
- Skuteczność cięcia a liczba noży robota
- napoje gazowane
- Metrologia
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Komin do wiaty
- Ryby i kawitacja
- Ekspres do kawy i glony
- popcorn polymer
- Manualny wtrysk paliwa...
- Szafka
Najnowsze wątki
- 2024-06-27 SAMOCHODY ELEKTRYCZNE: EKOLOGICZNA HIPOKRYZJA CZY EKONOMICZNA GŁUPOTA? | GOSPODARCZE ZERO #21
- 2024-06-27 Głośnik piezoelektryczny
- 2024-06-23 Mala autonomiczna kamera monitoringu
- 2024-06-26 czas na emeryturę i EB
- 2024-06-26 Wyjścia video kart graficznych (NVIDIA)
- 2024-06-27 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-06-27 Bażanowice => Expert Migration Architect (Azure) <=
- 2024-06-27 Ulm => IT Netzwerktechniker (m/w/d) <=
- 2024-06-27 Warszawa => Kierownik Działu Spedycji Międzynarodowej <=
- 2024-06-27 Warszawa => Head of International Freight Forwarding Department <=
- 2024-06-26 Kraków => International freight forwarder <=
- 2024-06-26 Częstochowa => Marketing Specialist (E-Commerce) <=
- 2024-06-26 Warszawa => Fullstack Java Developer <=
- 2024-06-26 Warszawa => React Native Developer <=
- 2024-06-26 Rzeszów => Frontend Developer (React) <=