eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaznalezc kluczeRe: znalezc klucze
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!news.albasani.net!news.roellig-ltd.de!open-news-network.o
    rg!border2.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-e
    xc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED
    !not-for-mail
    Reply-To: p...@w...up.wroc [kropka] pl
    Subject: Re: znalezc klucze
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    References: <5e258c11$0$553$65785112@news.neostrada.pl>
    <f...@t...no1>
    <5e25a170$0$559$65785112@news.neostrada.pl>
    <f...@t...no1>
    <2...@g...com>
    <7...@t...no1>
    <6...@g...com>
    <6...@t...no1>
    <5e2d7bd0$0$17361$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5e2eba42$0$17356$65785112@news.neostrada.pl>
    <5e2efe42$0$17364$65785112@news.neostrada.pl>
    <2500275521$20200127163242@squadack.com>
    <5e2f0918$0$17343$65785112@news.neostrada.pl>
    <1710149908$20200127225136@squadack.com>
    From: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc [kropka] pl>
    Organization: Uniwersytet Przyrodniczy
    Date: Tue, 28 Jan 2020 10:33:15 +0100
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.9.1
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <1710149908$20200127225136@squadack.com>
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
    Content-Language: pl
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 49
    Message-ID: <5e2fffdd$0$501$65785112@news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: 156.17.185.79
    X-Trace: 1580203997 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 501 156.17.185.79:1604
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:750176
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2020-01-27 o 22:51, RoMan Mandziejewicz pisze:
    > Hello Paweł,
    >
    > Monday, January 27, 2020, 5:00:24 PM, you wrote:
    >
    >>>>> Ja wiem że żyje się lepiej niż za komuny ale to nie powód żeby nie
    >>>>> zauważyć że mogło by się żyć jeszcze lepiej. Zresztą może przesadzam z
    >>>>> tym że żyje się lepiej, bo jak donosi NIK właśnie pobiliśmy rekord
    >>>>> umieralności, edukacja leży, w telewizji propaganda gorsza niż za starej
    >>>>> komuny, zdrowsi też nie jesteśmy, żarcie to kompletna porażka
    >>>> Co do edukacji i propagandy pełna zgoda, ale w kwestii "żarcia" to
    >>>> pojechałeś po bandzie aż iskrami posypało. Z analizą żywności mam
    >>>> zawodowo związek (łatwo sprawdzić jaki) od wielu lat, nie ulega cienia
    >>>> wątpliwości że jakość żywności poprawiła się kolosalnie (!) od czasów
    >>>> komuny.
    >>> Nie mam pojęcia, o jakiej żywności myślisz ale jeśli chodzi o mięso i wędliny,
    >>> to ilość pompowanej w nie wody i żeli jest zastraszająca. Jak widzę
    >>> etykietę z zawartością boczku w boczku 64% to nawet nie myślę o
    >>> kupnie. Gorzej, gdy już normalnego boczku wędzonego nie ma gdzie
    >>> kupić.
    >> Nikt nie każe Ci kupować szynki za 7.50, a z zakupem lepszej nie ma
    >> problemu. Przynajmniej we Wrocławiu.
    >
    > Nie piszę o szynce - paradoksalnie jest z nią trochę lepiej. Świadomie
    > podałem dwie wedliny, które są najmocniej fałszowane.
    >
    >>> Za komuny receptury wędlin były ścisłe a za fałszowanie szło się
    >>> siedzieć. Prywatne zakłady konkurowały z państwowymi JAKOŚCIĄ.
    >> Teoretycznie. Na przedmiocie "Chemiczne i instrumentalne metody analizy
    >> żywności" (nie ja wymyśliłem tą nazwę) robiliśmy wtedy oznaczenia
    >> azotynów (dziś azotanów III) w wyrobach mięsnych.
    >
    > Przez stulecia peklowało się mięso saletrą bez opamiętania i jakoś nie
    > wyginęliśmy.
    >
    > Tylko ja piszę o fałszowaniu wodą i żelami a ty o azotynach...

    To nie jest fałszowanie. Suweren życzy sobie, aby było tanio, więc jest
    tanio. Nie da się zrobić boczku według Twojego życzenia za dychę czy
    dwie. Aby był naprawdę dobry, będzie czwórka na początku ceny. I kto go
    wtedy kupi? Więc ostrzykuje się wodą z modyfikowaną skrobią, potem
    próbujesz to coś smażyć, a skrobia się pali.
    Szynkę kupuję wyłącznie we czwartki, nie każdego czwartku, nie jestem
    wielkim entuzjastą wyrobów mięsnych. We czwartki dlatego, że do sklepu w
    pobliżu uczelni przywożą wtedy porządną szynkę. Jedną! Samo centrum
    dużego miasta.
    Dobre wędliny da się kupić bez problemów. Ale nie za dychę za kilogram.

    P.P.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: