eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriazapora Stronie SlaskieRe: zapora Stronie Slaskie
  • Data: 2024-09-25 05:35:09
    Temat: Re: zapora Stronie Slaskie
    Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 2024-09-22, Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
    > Pan Marcin Debowski napisał:
    >
    >>>> Wydaje się, że w miarę skutecznym rozwiązaniem powinno być uszczelnienie
    >>>> i wału i dna na 50-100m od brzegu. Może nie były by to nawet takie
    >>>> koszty. Te całe folie geo-costam chyba aż tyle nie kosztują?
    >>>
    >>> To mogło by zadziałać, gdyby tą folię rozkładać przed samym zalaniem.
    >>> Jak woda opadnie, to folia na wierzchu długo nie przetrwa, a na pewno
    >>> nie od 97 do dziś ;). Choćby przez - azor przynieś patyk.
    >>
    >> Raczej myślałem o wyłożeniu tym dna zbiornika na etapie jego budowy.
    >
    > Teraz geo-cośtam na etapie budowy są rzeczą normalną, nawet pod całym

    To się nazywa chyba geomembrana, czy to jeszcze cos innego?

    > zbiornikiem. Znajomy w latach siedemdziesiątych pracował jako zawodowy

    Jaki jest więc mechanizm popuszczania co dalej pewnie już doprowadza do
    katastrofy?

    > płetwonurek. Poprawiał zapory uroczyście oddane do ekspoloatacji na
    > 22 Lipca. Wtedy jeszcze projektowano to i budowano przeważnie bez
    > sztucznych ułatwień. Wykonawstwo było wiadomo jakie. Płetwonurkowie
    > potem tapetowali dno jakąś folią, bo grunt przeciekał, a zbiornik nie
    > chciał się napełnić.

    No ale teraz jakby powinno być lepiej, czy to są jeszcze pozostałości
    tamtych czasów?

    --
    Marcin

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: