eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 267

  • 81. Data: 2017-09-23 23:35:11
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>

    Dnia Sat, 23 Sep 2017 14:50:15 -0500, Pszemol napisał(a):
    > "JaNus" <bez@adresu> wrote in message
    >>> Lubię tą gorzkość i cierpkość garbników w mocnej herbacie :-))
    >>>
    >> Czyżbyś nie wiedział, że coś-za-coś?
    >> Gdy przedłużasz parzenie, aby wyekstrahować garbniki, to w tym czasie
    >> (dość szybko!) ulatniają się składniki najbardziej szlachetne:
    >> aromatyczne. Ja łączę trzy smaki, bo zaparzam 3-krotnie. Sam pijam
    >> wyłącznie krótki, 1-parz, zaś 2 pozostałe mają zagorzałych zwolenników
    >> wśród reszty domowników
    >> i wszyscy są zadowoleni!
    >
    > Pamiętam że u nas w domu, w dawnych czasach, parzyło się
    > tzw. "esencję" herbaty - i stała ona w czajniczku do używania
    > w celu rozcieńczania i tworzenia z niej herbaty... :-) Profanacja, nie?

    Patrzac na JaNusa ... trzy w jednym :-)

    to jeszcze zobaczmy do herbaciarzy
    https://www.thespruce.com/how-to-make-the-perfect-cu
    p-of-tea-435132

    -woda ma byc swieza, drugi raz zagotowana nie jest dobra (hm ...)
    -woda ma byc wrzaca,
    -zaparzac 3-4 minuty w czajniczku (osobny dzbanek do zaparzania
    herbaty)

    Tylko jednego nie widze w opisie - ilosc herbaty (lisci) zalezy od
    ilosci osob, a ilosc wody nie ?
    Czy to sie rozumie samo, nie trzeba pisac :-)

    J.


  • 82. Data: 2017-09-23 23:52:02
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com>

    "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    news:1qcd7rd5x4q7g.1348xqa828fcr$.dlg@40tude.net...
    > Dnia Sat, 23 Sep 2017 14:47:10 -0500, Pszemol napisał(a):
    >> "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    >>> W dniu 23.09.2017 o 19:36, Pszemol pisze:
    >>>>> [...]
    >>>>>> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
    >>>>>> bardziej brązowym kolorze.
    >>>>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >>>>>> kolorze.
    >>>>>
    >>>>> pH i twardość to różne pojęcia.
    >>>>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    >>>>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
    >>>>
    >>>> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
    >>>
    >>> Nie wynika, ale związek jest.
    >>
    >> Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
    >> tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    >> chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
    >
    > Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.

    Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?
    Muszę tracić powoli zdolności komunikowania się w języku ojczystym :-)

    > Twarda woda to taka, ktora zawiera duzo kationow wapnia lub magnezu.
    > Wapn i magnez maja wlasnosci alkaliczne ... ale to jeszcze od anionu
    > zalezy.
    >
    > CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
    > zasadowym.

    Ale nie interesuje nas to czy CO2 się lepiej czy gorzej rozpuszcza
    a raczej to jak wpływa na pH wody. A jeśli woda jest zasadowa
    to rozpuszczenie w niej bezwodnika słabego kwasu (CO2) niewiele
    zmieni... Natomiast rozpuszczenie go w wodzie czystej, np.
    destylowanej, wyraźnie obniży jej pH.

    > CO2 sie wiaze z jonami wapnia i magnezu ... ale rozpuszczaniem bym
    > tego nie nazwal. I kwasne srodowisko moze to latwo rozwiazac.
    >
    > Woda z dodatkiem CaCl2 bedzie twarda (przynajmniej dla mydla),
    > pH ... wydaje mi sie, ze lekko kwasne. A na ile wiaze CO2 ... no,
    > jestem ciekaw.
    >
    > Woda z dodatkiem NaOH ma wysokie pH, a twarda absolutnie nie jest.

    Mówimy o wodzie z kranu, naturalnej, a taka nie ma ani dodatku
    NaOH ani chlorku wapnia którym polewa się ulice w zimie... :-)
    Twarda woda z kranu ma węglany i siarczany wapnia i magnezu.
    Podobnie jak woda morska, nota bene o pH 8.3 właśnie z tego
    powodu :-)

    > A kolor herbaty od pH zalezy - kwas rozjasnia, zasada przyciemnia.

    Czyli herbata z twardej kranówki będzie ciemna, bo twarda woda kranowa ma
    wysokie pH. Herbata z wody destylowanej będzie jasna, bo destylowana ma
    niskie pH. Czyli to co na początku napisałem Czy coś Ci się dalej nie
    zgadza? :-)

    >>>> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    >>>> wysokim poziomie 8 i więcej.
    >>>
    >>> Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.
    >>
    >> Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
    >> więc nie mów że przeciwnie :-)))
    >
    > Ale to "woda" o wysokim pH lepiej przechowuje CO2, a nie "więc".

    Nie interesuje nas przechowywanie CO2 tylko stężenie jonów wodorowych.

    > Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:

    Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
    obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
    z omawianego kontekstu? Woda destylowana słabo buforuje,
    bo nawet mały dodatek CO2 obniża jej pH. Woda twarda,
    o dużej zawartości soli mineralnych, dobrze buforuje pH
    bo nawet duże dodatki CO2 nie powodują spadku jej pH.


  • 83. Data: 2017-09-23 23:53:07
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com>

    "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    news:59c6bf54$0$5143$65785112@news.neostrada.pl...
    >>>>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >>>>>> kolorze.
    >>>>>
    >>>>> pH i twardość to różne pojęcia.
    >>>>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    >>>>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
    >>>>
    >>>> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
    >>>
    >>> Nie wynika, ale związek jest.
    >>
    >> Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
    >> tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    >> chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
    >>
    >>>> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    >>>> wysokim poziomie 8 i więcej.
    >>>
    >>> Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.
    >>
    >> Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
    >> więc nie mów że przeciwnie :-)))
    >
    > Zrozumiałem tak: Woda twarda ma własności buforujące dwutlenku
    > węgla a więc utrzymuje pH na wysokim poziomie 8 i więcej.
    > A to mi nie pasowało. Ale już wiem, że miałeś na myśli co innego :-)

    Miałem na myśli dokładnie to, tylko nie uściśliłem że chodzi
    o twardość ogólną a nie o węglanową :-)

    >>> Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez ich
    >>> przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
    >>> oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu pH
    >>> wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
    >>> technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).
    >>
    >> Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
    >> nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
    >> do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.
    >
    > Tak będzie tylko w przypadku twardości niewęglanowej z którą w kuchni
    > raczej nie mamy do czynienia. A w przypadku twardości węglanowej pH nie
    > może być wysokie.

    Ależ mamy do czynienia... i właśnie zabarwia nam ona herbate na brązowo :-)

    >> W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
    >> zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
    >> bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
    >> związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.
    >
    > Tu zgoda :-)

    :-) mam wrażenie że obaj mówimy o tym samym a dogadać się nie można :-)


  • 84. Data: 2017-09-24 00:43:49
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "HF5BS" <h...@...pl>


    Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
    news:oq62j3$628$1@dont-email.me...
    > Filtr odwróconej osmozy usuwa około 90-99% wszystkiego co
    > w tej wodzie jest - woda z odwróconej osmozy podobna jest
    > do wody destylowanej.

    Do herbaty?
    Hmm... od mniej-więcej takiej czystej wody, lekarka mi kiedyś 2 dni L-4
    dała... Zwykłe zatrucie wodą, na szczęście niezbyt cierpiące, ale pracować
    się nie dało, bo miałem niezłą Noc Świętojańską...
    Więc byłbym ostrożny wobec wszelkiego mocniejszego oczyszczania - nawet nie
    mogę zwykłej minerałki ze sklepu za wiele pić, uczulenie jakieś? Ale ja tam
    herbaty niemal nigdy "po bożemu" sobie nie robię, bo akurat taką
    nieprawomyślną bardziej lubię. A nie słodzę od 7 lat. Kawy także, również
    tej sypanej. I takie nigdy mi nie szkodzą. Na zwykłej kranówie.

    --
    Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
    w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
    i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
    (C) Zygmunt Freud.


  • 85. Data: 2017-09-24 00:45:21
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>

    Dnia Sat, 23 Sep 2017 16:52:02 -0500, Pszemol napisał(a):
    > "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    >>> Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
    >>> tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    >>> chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
    >>
    >> Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.
    >
    > Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?

    Przyczyna jest odpowiedni sklad.
    Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.

    Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.


    >> Twarda woda to taka, ktora zawiera duzo kationow wapnia lub magnezu.
    >> Wapn i magnez maja wlasnosci alkaliczne ... ale to jeszcze od anionu
    >> zalezy.
    >>
    >> CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
    >> zasadowym.
    >
    > Ale nie interesuje nas to czy CO2 się lepiej czy gorzej rozpuszcza
    > a raczej to jak wpływa na pH wody.

    Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
    Rozpuszcznie CO obniza pH.

    >> Woda z dodatkiem CaCl2 bedzie twarda (przynajmniej dla mydla),
    >> pH ... wydaje mi sie, ze lekko kwasne. A na ile wiaze CO2 ... no,
    >> jestem ciekaw.
    >> Woda z dodatkiem NaOH ma wysokie pH, a twarda absolutnie nie jest.
    >
    > Mówimy o wodzie z kranu, naturalnej, a taka nie ma ani dodatku
    > NaOH ani chlorku wapnia którym polewa się ulice w zimie... :-)

    Kranowa ? Ktora wapn zawierala u zrodla, a chlor domieszaly wodociagi?

    A czesciowo pochodzi z deszczowki ktora przeplynela przez pola pewne
    nawozow ?

    > Twarda woda z kranu ma węglany i siarczany wapnia i magnezu.

    Wapn i magnez, bo inaczej nie jest twarda.
    Siarczany i weglany to juz niekoniecznie, a tylko zazwyczaj.

    > Podobnie jak woda morska, nota bene o pH 8.3 właśnie z tego
    > powodu :-)

    weglanow i siaczanow wapnia i magnezu ?
    W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.

    No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja :-)

    >> A kolor herbaty od pH zalezy - kwas rozjasnia, zasada przyciemnia.
    >
    > Czyli herbata z twardej kranówki będzie ciemna, bo twarda woda kranowa ma
    > wysokie pH. Herbata z wody destylowanej będzie jasna, bo destylowana ma
    > niskie pH. Czyli to co na początku napisałem Czy coś Ci się dalej nie
    > zgadza? :-)

    Jak dla mnie za duzy skrot myslowy ... choc w sumie ... zazwyczaj masz
    racje.
    Te siarczany to raczej nie sa zasadowe.


    >> Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
    > Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
    > obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
    > z omawianego kontekstu?

    No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.

    > Woda destylowana słabo buforuje,
    > bo nawet mały dodatek CO2 obniża jej pH. Woda twarda,
    > o dużej zawartości soli mineralnych, dobrze buforuje pH
    > bo nawet duże dodatki CO2 nie powodują spadku jej pH.

    J.


  • 86. Data: 2017-09-24 00:48:29
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "HF5BS" <h...@...pl>


    Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
    news:oq63j6$ct0$1@dont-email.me...
    > Inni znowu będą się zapierać nogami i rękami że woda destylowana
    > wyrzre Ci dziury w żołądku bo jest pozbawiona minerałów, i że
    > pijąc taką wodę rozpuścisz sobie kości i wypłuczesz z nich "wapno" :-)

    Mnie "źródlana", w torebce foliowej (pamiętakie kiedyś mleko w folii? to
    podobnie ta woda była) 2 l. - zwyczajnie ścięła.
    Nic z kości nie wypłukała, nic nie wyżarła, ale elektrolity zmiażdzyła w
    drobny mak, 2 dni L4, nawet nie bolało, ale było bardzo wyczerpujące. Tylko
    dwa litry.
    Więc raczej miarkowałbym pośrodku.

    --
    Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
    w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
    i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
    (C) Zygmunt Freud.


  • 87. Data: 2017-09-24 00:50:45
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com>

    "HF5BS" <h...@...pl> wrote in message
    news:oq6obo$5sk$1@node2.news.atman.pl...
    > Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
    > news:oq63j6$ct0$1@dont-email.me...
    >> Inni znowu będą się zapierać nogami i rękami że woda destylowana
    >> wyrzre Ci dziury w żołądku bo jest pozbawiona minerałów, i że
    >> pijąc taką wodę rozpuścisz sobie kości i wypłuczesz z nich "wapno" :-)
    >
    > Mnie "źródlana", w torebce foliowej (pamiętakie kiedyś mleko w folii?
    > to podobnie ta woda była) 2 l. - zwyczajnie ścięła.
    > Nic z kości nie wypłukała, nic nie wyżarła, ale elektrolity zmiażdzyła w
    > drobny mak, 2 dni L4, nawet nie bolało, ale było bardzo wyczerpujące.
    > Tylko dwa litry.
    > Więc raczej miarkowałbym pośrodku.

    A ile czasu piłeś te 2 litry wody?
    Bo wypicie 2 litrów na raz, duszkiem, zetnie każdego.
    Nawet kranówki.


  • 88. Data: 2017-09-24 00:56:01
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "HF5BS" <h...@...pl>


    Użytkownik "Marek" <f...@f...com> napisał w wiadomości
    news:almarsoft.8546176616908156210@news.neostrada.pl
    ...
    > On Sat, 23 Sep 2017 15:27:19 +0200, "J.F." <j...@p...onet.pl>
    > wrote:
    >> No ale nie chcialbys chyba, ze po wylaczeniu i wlaczeniu pradu np w
    >> czasie urlopu kuchenka zaczela grzac.
    >
    > Jak niby z normalnym wyłącznikiem miałoby się to wydarzyć?

    Choćby zanik zasilania z zewnątrz. Czyli prądownia wyłącza prąd, albo dupnął
    główny w pionie, itd., po powrocie prądu urządzenia wstają, a wraz z nimi
    wstaje kuchenka i zaczyna działać, produkując moc.
    Choć mi się o uszy obiło, że powinna zbadać, czy na "palniku" ma coś
    położone, jak nie, to się wyłącza.

    --
    Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
    w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
    i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
    (C) Zygmunt Freud.


  • 89. Data: 2017-09-24 01:08:45
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com>

    "HF5BS" <h...@...pl> wrote in message
    news:oq6o30$5me$1@node2.news.atman.pl...
    > Do herbaty?
    > Hmm... od mniej-więcej takiej czystej wody, lekarka mi kiedyś 2 dni L-4
    > dała... Zwykłe zatrucie wodą, na szczęście niezbyt cierpiące, ale pracować
    > się nie dało, bo miałem niezłą Noc Świętojańską...

    Zatrułeś się ilością wody wypitej na raz a nie tym, że była destylowana.



  • 90. Data: 2017-09-24 01:08:54
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>

    Dnia Sat, 23 Sep 2017 17:50:45 -0500, Pszemol napisał(a):
    > "HF5BS" <h...@...pl> wrote in message
    >> Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
    >>> Inni znowu będą się zapierać nogami i rękami że woda destylowana
    >>> wyrzre Ci dziury w żołądku bo jest pozbawiona minerałów, i że
    >>> pijąc taką wodę rozpuścisz sobie kości i wypłuczesz z nich "wapno" :-)
    >>
    >> Mnie "źródlana", w torebce foliowej (pamiętakie kiedyś mleko w folii?
    >> to podobnie ta woda była) 2 l. - zwyczajnie ścięła.

    To z jakiego zrodla ona byla ?

    >> Nic z kości nie wypłukała, nic nie wyżarła, ale elektrolity zmiażdzyła w
    >> drobny mak, 2 dni L4, nawet nie bolało, ale było bardzo wyczerpujące.
    >> Tylko dwa litry.
    >> Więc raczej miarkowałbym pośrodku.
    >
    > A ile czasu piłeś te 2 litry wody?
    > Bo wypicie 2 litrów na raz, duszkiem, zetnie każdego.
    > Nawet kranówki.

    2 litry ? Raczej nie.

    Ale przy 6 notowano zejscia smiertelne.

    J.



strony : 1 ... 8 . [ 9 ] . 10 ... 20 ... 27


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: