-
81. Data: 2017-09-23 23:35:11
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Sat, 23 Sep 2017 14:50:15 -0500, Pszemol napisał(a):
> "JaNus" <bez@adresu> wrote in message
>>> Lubię tą gorzkość i cierpkość garbników w mocnej herbacie :-))
>>>
>> Czyżbyś nie wiedział, że coś-za-coś?
>> Gdy przedłużasz parzenie, aby wyekstrahować garbniki, to w tym czasie
>> (dość szybko!) ulatniają się składniki najbardziej szlachetne:
>> aromatyczne. Ja łączę trzy smaki, bo zaparzam 3-krotnie. Sam pijam
>> wyłącznie krótki, 1-parz, zaś 2 pozostałe mają zagorzałych zwolenników
>> wśród reszty domowników
>> i wszyscy są zadowoleni!
>
> Pamiętam że u nas w domu, w dawnych czasach, parzyło się
> tzw. "esencję" herbaty - i stała ona w czajniczku do używania
> w celu rozcieńczania i tworzenia z niej herbaty... :-) Profanacja, nie?
Patrzac na JaNusa ... trzy w jednym :-)
to jeszcze zobaczmy do herbaciarzy
https://www.thespruce.com/how-to-make-the-perfect-cu
p-of-tea-435132
-woda ma byc swieza, drugi raz zagotowana nie jest dobra (hm ...)
-woda ma byc wrzaca,
-zaparzac 3-4 minuty w czajniczku (osobny dzbanek do zaparzania
herbaty)
Tylko jednego nie widze w opisie - ilosc herbaty (lisci) zalezy od
ilosci osob, a ilosc wody nie ?
Czy to sie rozumie samo, nie trzeba pisac :-)
J.
-
82. Data: 2017-09-23 23:52:02
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:1qcd7rd5x4q7g.1348xqa828fcr$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 23 Sep 2017 14:47:10 -0500, Pszemol napisał(a):
>> "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
>>> W dniu 23.09.2017 o 19:36, Pszemol pisze:
>>>>> [...]
>>>>>> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
>>>>>> bardziej brązowym kolorze.
>>>>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
>>>>>> kolorze.
>>>>>
>>>>> pH i twardość to różne pojęcia.
>>>>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
>>>>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
>>>>
>>>> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
>>>
>>> Nie wynika, ale związek jest.
>>
>> Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
>> tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
>> chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
>
> Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.
Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?
Muszę tracić powoli zdolności komunikowania się w języku ojczystym :-)
> Twarda woda to taka, ktora zawiera duzo kationow wapnia lub magnezu.
> Wapn i magnez maja wlasnosci alkaliczne ... ale to jeszcze od anionu
> zalezy.
>
> CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
> zasadowym.
Ale nie interesuje nas to czy CO2 się lepiej czy gorzej rozpuszcza
a raczej to jak wpływa na pH wody. A jeśli woda jest zasadowa
to rozpuszczenie w niej bezwodnika słabego kwasu (CO2) niewiele
zmieni... Natomiast rozpuszczenie go w wodzie czystej, np.
destylowanej, wyraźnie obniży jej pH.
> CO2 sie wiaze z jonami wapnia i magnezu ... ale rozpuszczaniem bym
> tego nie nazwal. I kwasne srodowisko moze to latwo rozwiazac.
>
> Woda z dodatkiem CaCl2 bedzie twarda (przynajmniej dla mydla),
> pH ... wydaje mi sie, ze lekko kwasne. A na ile wiaze CO2 ... no,
> jestem ciekaw.
>
> Woda z dodatkiem NaOH ma wysokie pH, a twarda absolutnie nie jest.
Mówimy o wodzie z kranu, naturalnej, a taka nie ma ani dodatku
NaOH ani chlorku wapnia którym polewa się ulice w zimie... :-)
Twarda woda z kranu ma węglany i siarczany wapnia i magnezu.
Podobnie jak woda morska, nota bene o pH 8.3 właśnie z tego
powodu :-)
> A kolor herbaty od pH zalezy - kwas rozjasnia, zasada przyciemnia.
Czyli herbata z twardej kranówki będzie ciemna, bo twarda woda kranowa ma
wysokie pH. Herbata z wody destylowanej będzie jasna, bo destylowana ma
niskie pH. Czyli to co na początku napisałem Czy coś Ci się dalej nie
zgadza? :-)
>>>> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
>>>> wysokim poziomie 8 i więcej.
>>>
>>> Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.
>>
>> Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
>> więc nie mów że przeciwnie :-)))
>
> Ale to "woda" o wysokim pH lepiej przechowuje CO2, a nie "więc".
Nie interesuje nas przechowywanie CO2 tylko stężenie jonów wodorowych.
> Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
z omawianego kontekstu? Woda destylowana słabo buforuje,
bo nawet mały dodatek CO2 obniża jej pH. Woda twarda,
o dużej zawartości soli mineralnych, dobrze buforuje pH
bo nawet duże dodatki CO2 nie powodują spadku jej pH.
-
83. Data: 2017-09-23 23:53:07
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c6bf54$0$5143$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
>>>>>> kolorze.
>>>>>
>>>>> pH i twardość to różne pojęcia.
>>>>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
>>>>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
>>>>
>>>> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
>>>
>>> Nie wynika, ale związek jest.
>>
>> Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
>> tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
>> chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
>>
>>>> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
>>>> wysokim poziomie 8 i więcej.
>>>
>>> Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.
>>
>> Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
>> więc nie mów że przeciwnie :-)))
>
> Zrozumiałem tak: Woda twarda ma własności buforujące dwutlenku
> węgla a więc utrzymuje pH na wysokim poziomie 8 i więcej.
> A to mi nie pasowało. Ale już wiem, że miałeś na myśli co innego :-)
Miałem na myśli dokładnie to, tylko nie uściśliłem że chodzi
o twardość ogólną a nie o węglanową :-)
>>> Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez ich
>>> przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
>>> oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu pH
>>> wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
>>> technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).
>>
>> Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
>> nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
>> do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.
>
> Tak będzie tylko w przypadku twardości niewęglanowej z którą w kuchni
> raczej nie mamy do czynienia. A w przypadku twardości węglanowej pH nie
> może być wysokie.
Ależ mamy do czynienia... i właśnie zabarwia nam ona herbate na brązowo :-)
>> W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
>> zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
>> bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
>> związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.
>
> Tu zgoda :-)
:-) mam wrażenie że obaj mówimy o tym samym a dogadać się nie można :-)
-
84. Data: 2017-09-24 00:43:49
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "HF5BS" <h...@...pl>
Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
news:oq62j3$628$1@dont-email.me...
> Filtr odwróconej osmozy usuwa około 90-99% wszystkiego co
> w tej wodzie jest - woda z odwróconej osmozy podobna jest
> do wody destylowanej.
Do herbaty?
Hmm... od mniej-więcej takiej czystej wody, lekarka mi kiedyś 2 dni L-4
dała... Zwykłe zatrucie wodą, na szczęście niezbyt cierpiące, ale pracować
się nie dało, bo miałem niezłą Noc Świętojańską...
Więc byłbym ostrożny wobec wszelkiego mocniejszego oczyszczania - nawet nie
mogę zwykłej minerałki ze sklepu za wiele pić, uczulenie jakieś? Ale ja tam
herbaty niemal nigdy "po bożemu" sobie nie robię, bo akurat taką
nieprawomyślną bardziej lubię. A nie słodzę od 7 lat. Kawy także, również
tej sypanej. I takie nigdy mi nie szkodzą. Na zwykłej kranówie.
--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.
-
85. Data: 2017-09-24 00:45:21
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Sat, 23 Sep 2017 16:52:02 -0500, Pszemol napisał(a):
> "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
>>> Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
>>> tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
>>> chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
>>
>> Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.
>
> Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?
Przyczyna jest odpowiedni sklad.
Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.
Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.
>> Twarda woda to taka, ktora zawiera duzo kationow wapnia lub magnezu.
>> Wapn i magnez maja wlasnosci alkaliczne ... ale to jeszcze od anionu
>> zalezy.
>>
>> CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
>> zasadowym.
>
> Ale nie interesuje nas to czy CO2 się lepiej czy gorzej rozpuszcza
> a raczej to jak wpływa na pH wody.
Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
Rozpuszcznie CO obniza pH.
>> Woda z dodatkiem CaCl2 bedzie twarda (przynajmniej dla mydla),
>> pH ... wydaje mi sie, ze lekko kwasne. A na ile wiaze CO2 ... no,
>> jestem ciekaw.
>> Woda z dodatkiem NaOH ma wysokie pH, a twarda absolutnie nie jest.
>
> Mówimy o wodzie z kranu, naturalnej, a taka nie ma ani dodatku
> NaOH ani chlorku wapnia którym polewa się ulice w zimie... :-)
Kranowa ? Ktora wapn zawierala u zrodla, a chlor domieszaly wodociagi?
A czesciowo pochodzi z deszczowki ktora przeplynela przez pola pewne
nawozow ?
> Twarda woda z kranu ma węglany i siarczany wapnia i magnezu.
Wapn i magnez, bo inaczej nie jest twarda.
Siarczany i weglany to juz niekoniecznie, a tylko zazwyczaj.
> Podobnie jak woda morska, nota bene o pH 8.3 właśnie z tego
> powodu :-)
weglanow i siaczanow wapnia i magnezu ?
W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.
No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja :-)
>> A kolor herbaty od pH zalezy - kwas rozjasnia, zasada przyciemnia.
>
> Czyli herbata z twardej kranówki będzie ciemna, bo twarda woda kranowa ma
> wysokie pH. Herbata z wody destylowanej będzie jasna, bo destylowana ma
> niskie pH. Czyli to co na początku napisałem Czy coś Ci się dalej nie
> zgadza? :-)
Jak dla mnie za duzy skrot myslowy ... choc w sumie ... zazwyczaj masz
racje.
Te siarczany to raczej nie sa zasadowe.
>> Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
> Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
> obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
> z omawianego kontekstu?
No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.
> Woda destylowana słabo buforuje,
> bo nawet mały dodatek CO2 obniża jej pH. Woda twarda,
> o dużej zawartości soli mineralnych, dobrze buforuje pH
> bo nawet duże dodatki CO2 nie powodują spadku jej pH.
J.
-
86. Data: 2017-09-24 00:48:29
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "HF5BS" <h...@...pl>
Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
news:oq63j6$ct0$1@dont-email.me...
> Inni znowu będą się zapierać nogami i rękami że woda destylowana
> wyrzre Ci dziury w żołądku bo jest pozbawiona minerałów, i że
> pijąc taką wodę rozpuścisz sobie kości i wypłuczesz z nich "wapno" :-)
Mnie "źródlana", w torebce foliowej (pamiętakie kiedyś mleko w folii? to
podobnie ta woda była) 2 l. - zwyczajnie ścięła.
Nic z kości nie wypłukała, nic nie wyżarła, ale elektrolity zmiażdzyła w
drobny mak, 2 dni L4, nawet nie bolało, ale było bardzo wyczerpujące. Tylko
dwa litry.
Więc raczej miarkowałbym pośrodku.
--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.
-
87. Data: 2017-09-24 00:50:45
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"HF5BS" <h...@...pl> wrote in message
news:oq6obo$5sk$1@node2.news.atman.pl...
> Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
> news:oq63j6$ct0$1@dont-email.me...
>> Inni znowu będą się zapierać nogami i rękami że woda destylowana
>> wyrzre Ci dziury w żołądku bo jest pozbawiona minerałów, i że
>> pijąc taką wodę rozpuścisz sobie kości i wypłuczesz z nich "wapno" :-)
>
> Mnie "źródlana", w torebce foliowej (pamiętakie kiedyś mleko w folii?
> to podobnie ta woda była) 2 l. - zwyczajnie ścięła.
> Nic z kości nie wypłukała, nic nie wyżarła, ale elektrolity zmiażdzyła w
> drobny mak, 2 dni L4, nawet nie bolało, ale było bardzo wyczerpujące.
> Tylko dwa litry.
> Więc raczej miarkowałbym pośrodku.
A ile czasu piłeś te 2 litry wody?
Bo wypicie 2 litrów na raz, duszkiem, zetnie każdego.
Nawet kranówki.
-
88. Data: 2017-09-24 00:56:01
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "HF5BS" <h...@...pl>
Użytkownik "Marek" <f...@f...com> napisał w wiadomości
news:almarsoft.8546176616908156210@news.neostrada.pl
...
> On Sat, 23 Sep 2017 15:27:19 +0200, "J.F." <j...@p...onet.pl>
> wrote:
>> No ale nie chcialbys chyba, ze po wylaczeniu i wlaczeniu pradu np w
>> czasie urlopu kuchenka zaczela grzac.
>
> Jak niby z normalnym wyłącznikiem miałoby się to wydarzyć?
Choćby zanik zasilania z zewnątrz. Czyli prądownia wyłącza prąd, albo dupnął
główny w pionie, itd., po powrocie prądu urządzenia wstają, a wraz z nimi
wstaje kuchenka i zaczyna działać, produkując moc.
Choć mi się o uszy obiło, że powinna zbadać, czy na "palniku" ma coś
położone, jak nie, to się wyłącza.
--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.
-
89. Data: 2017-09-24 01:08:45
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"HF5BS" <h...@...pl> wrote in message
news:oq6o30$5me$1@node2.news.atman.pl...
> Do herbaty?
> Hmm... od mniej-więcej takiej czystej wody, lekarka mi kiedyś 2 dni L-4
> dała... Zwykłe zatrucie wodą, na szczęście niezbyt cierpiące, ale pracować
> się nie dało, bo miałem niezłą Noc Świętojańską...
Zatrułeś się ilością wody wypitej na raz a nie tym, że była destylowana.
-
90. Data: 2017-09-24 01:08:54
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Sat, 23 Sep 2017 17:50:45 -0500, Pszemol napisał(a):
> "HF5BS" <h...@...pl> wrote in message
>> Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
>>> Inni znowu będą się zapierać nogami i rękami że woda destylowana
>>> wyrzre Ci dziury w żołądku bo jest pozbawiona minerałów, i że
>>> pijąc taką wodę rozpuścisz sobie kości i wypłuczesz z nich "wapno" :-)
>>
>> Mnie "źródlana", w torebce foliowej (pamiętakie kiedyś mleko w folii?
>> to podobnie ta woda była) 2 l. - zwyczajnie ścięła.
To z jakiego zrodla ona byla ?
>> Nic z kości nie wypłukała, nic nie wyżarła, ale elektrolity zmiażdzyła w
>> drobny mak, 2 dni L4, nawet nie bolało, ale było bardzo wyczerpujące.
>> Tylko dwa litry.
>> Więc raczej miarkowałbym pośrodku.
>
> A ile czasu piłeś te 2 litry wody?
> Bo wypicie 2 litrów na raz, duszkiem, zetnie każdego.
> Nawet kranówki.
2 litry ? Raczej nie.
Ale przy 6 notowano zejscia smiertelne.
J.