eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 267

  • 71. Data: 2017-09-23 21:50:15
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com>

    "JaNus" <bez@adresu> wrote in message
    news:59c6abda$0$15210$65785112@news.neostrada.pl...
    > W dniu 2017-09-23 o 18:46, Pszemol pisze:
    >> Lubię tą gorzkość i cierpkość garbników w mocnej herbacie :-))
    >>
    > Czyżbyś nie wiedział, że coś-za-coś?
    > Gdy przedłużasz parzenie, aby wyekstrahować garbniki, to w tym czasie
    > (dość szybko!) ulatniają się składniki najbardziej szlachetne:
    > aromatyczne. Ja łączę trzy smaki, bo zaparzam 3-krotnie. Sam pijam
    > wyłącznie krótki, 1-parz, zaś 2 pozostałe mają zagorzałych zwolenników
    > wśród reszty domowników
    > i wszyscy są zadowoleni!

    Pamiętam że u nas w domu, w dawnych czasach, parzyło się
    tzw. "esencję" herbaty - i stała ona w czajniczku do używania
    w celu rozcieńczania i tworzenia z niej herbaty... :-) Profanacja, nie?


  • 72. Data: 2017-09-23 21:50:34
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>

    W dniu 23.09.2017 o 21:06, Jarosław Sokołowski pisze:
    > Pan JaNus napisał:
    >
    >>> Dla kawy długoletnie badania naukwe wykazały, że optymalną temperaturą
    >>> jest 82°C.
    >>
    >> Hm, ja nie kawiarz, jam herbatnik, ale kawosze przecież bardzo sobie
    >> cenią swój napój zaparzany z ekspresów ciśnieniowych, a tam wszak temp.
    >> jest zauważalnie wyższa niż te sto...
    >
    > Tuaregowie kawę gotują. Mają do tego specjalne mosiężne tygielki.
    > Nie jeden, a cały komplet, szereg zmiejszających się rozmiarów.
    > Zaczynają od największego, a gdy część wody odparuje, przelewają
    > do mniejszego. I przelewają to do kolejnego, aż gęsty napar zmieści
    > się w najmniejszym. Ta ich kawa *też* jest dobra. To co pisałem
    > wcześniej, to było o frakcji kawiarzy zimnowodnych.

    http://allegro.pl/tygielki-do-kawy-po-turecku-arian-
    250-370-500ml-ha-i6776680276.html

    :-)

    P.P.


  • 73. Data: 2017-09-23 21:53:52
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com>

    "JaNus" <bez@adresu> wrote in message
    news:59c6ae96$0$15193$65785112@news.neostrada.pl...
    > W dniu 2017-09-23 o 19:44, Pszemol pisze:
    >> "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    >> news:se2987c8wjgm$.14ahiyasnsrdz.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Sat, 23 Sep 2017 11:51:13 -0500, Pszemol napisał(a):
    >>>> "JaNus" <bez@adresu> wrote in message
    >>>>> Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej
    >>>>> gazy,
    >>>>
    >>>> Traci je już w czasie gotowania dużo wcześniej... Woda o 40C ma
    >>>> dużo mniej gazów niż woda o temperaturze 20C.
    >>>
    >>> Nie wiem o co chodzi, ale intensywne szumienie w czajniku jest pod
    >>> koniec gotowania, wiec raczej 80-90 C.
    >>
    >> Intensywne szumienie bierze się zapewne stąd, że woda ulega
    >> zagotowaniu miejscowemu, tuż przy grzejniku, który sprawia że
    >> przecież reszta objętości wody się z tego miejsca nagrzewa.
    >>
    > Nie, nie, nie! To szumienie nie ma nic wspólnego z zagotowywaniem, to
    > jest (tak jak "J.F." napisał) intensywne odgazowywanie wody,
    > "granulacja", czyli wielkość bąbelków, jest bardzo drobna, przeciwnie
    > niż przy jej zagotowaniu, gdzie bąble szybko się łączą, i małych nieomal
    > nie widać. Ewidentnie to są *różne* zjawiska.

    Nie jest to ani ewidentne ani oczywiste :-)

    Ulatnianie się gazów miałeś na wykresie którego nie skomentowałeś.

    A granulacja bierze się stąd, że wrzeniu ulega cieniutka warstewka
    wody tuż przy gorącym grzejniku.
    W przypadku gdy cała objętość wody osiągnie temperaturę wody
    to wtedy bąble łączą się w duże - niestety to jest to samo zjawisko.

    >> Ja mam czajnik z płaskim denkiem, ale jak woda osiąga dużą
    >> temperaturę to można obejrzeć właśnie spiralę grzejną pod denkiem bo
    >> się formują bąble wrzenia w formie spirali na dnie - to samo dotyczy
    >> formowania się kamienia kotłowego najbardziej w miejscach gdzie jest
    >> grzałka i kamień wydziela się z gotującej wody.
    >>
    > Ale gdy powierzchnia jest ogrzewana bardziej równomiernie, to faza
    > "białego szumu" wyraźnie da się odróżnić od gotowania. Dzieli je zresztą
    > niemal 10 stopni!

    Zmierz temperaturę na granicy wody i grzejnika :-))
    Transfer ciepła tworzy gradient temperatury - powierzchnia grzejnika
    będzie gorętsza, dużo gorętsza niż te Twoje pomiary z objętości wody.
    Tam przy grzejniku jest już wrzenie podczas gdy reszta wody jeszcze
    ma te 10 stopni do zawrzenia.


  • 74. Data: 2017-09-23 21:57:16
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com>

    "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
    news:slrnosdc6a.e9c.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
    > Pan JaNus napisał:
    >
    >>> Dla kawy długoletnie badania naukwe wykazały, że optymalną temperaturą
    >>> jest 82°C.
    >>
    >> Hm, ja nie kawiarz, jam herbatnik, ale kawosze przecież bardzo sobie
    >> cenią swój napój zaparzany z ekspresów ciśnieniowych, a tam wszak temp.
    >> jest zauważalnie wyższa niż te sto...
    >
    > Tuaregowie kawę gotują. Mają do tego specjalne mosiężne tygielki.
    > Nie jeden, a cały komplet, szereg zmiejszających się rozmiarów.
    > Zaczynają od największego, a gdy część wody odparuje, przelewają
    > do mniejszego. I przelewają to do kolejnego, aż gęsty napar zmieści
    > się w najmniejszym. Ta ich kawa *też* jest dobra. To co pisałem
    > wcześniej, to było o frakcji kawiarzy zimnowodnych.

    Taka wielokrotnie odparowana kawa to musi być siekiera dopiero :-)
    Jak to było z tą kawą Turecką? Wypijesz jedną porcję a potem pokonasz
    8 rozbójników i zaspokoisz 16 pałających żądzą niewiast? :-)))

    >>> przeważnie chodzi o wodę przegotowaną i studzoną
    >>
    >> Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej gazy, i ma
    >> inny smak, niż "niedogotowana", i o tę "inność" chodzi. Najlepsza jest z
    >> szybkopłynących, wysokogórskich strumieni, i oczywiście "niedogotowana".
    >> Ale nie uświadczysz takiej nawet w "specjalizowanych", herbacianych
    >> sklepach. Zaś tacy, co to parzą ją z użyciem wody oligoceńskiej, są w
    >> "mylnym błędzie": oligocenka jest wielokroć bardziej twarda, niż
    >> najgorsza nawet kranówa, wysysana przez wodociągi z wody rzecznej.
    >
    > Najlepszą wodę typu herbacianego mają w schronisku na Kondratowej.
    > Nie badałem składu inaczej niż organoleptycznie w zaparzonej herbacie,
    > za to wieloktotnie przez dziesięciolecia. Herbata może tam długo
    > wygrzewać się w czajniku stojącym na brzegu blachy kuchennej. A więc
    > parzenie typu tureckiego, czy maratońskiego. Mnie smakuje. Jednak
    > rozumiem, że ktoś może woleć herbatę ekspresową po sprintersku.

    Ja doświadczyłem w Egipcie parzenia herbaty całkiem na zimno...
    Wrzucało się kilka wysuszonych kwiatków hibiskusa do butelki
    z czystą kranówą i na noc do lodówki - piękna herbatka rano - cud miód!
    Znaczy się .... bez miodu :-))))


  • 75. Data: 2017-09-23 22:08:44
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>

    Pan Paweł Pawłowicz napisał:

    >>> Hm, ja nie kawiarz, jam herbatnik, ale kawosze przecież bardzo sobie
    >>> cenią swój napój zaparzany z ekspresów ciśnieniowych, a tam wszak temp.
    >>> jest zauważalnie wyższa niż te sto...
    >>
    >> Tuaregowie kawę gotują. Mają do tego specjalne mosiężne tygielki.
    >> Nie jeden, a cały komplet, szereg zmiejszających się rozmiarów.
    >> Zaczynają od największego, a gdy część wody odparuje, przelewają
    >> do mniejszego. I przelewają to do kolejnego, aż gęsty napar zmieści
    >> się w najmniejszym. Ta ich kawa *też* jest dobra. To co pisałem
    >> wcześniej, to było o frakcji kawiarzy zimnowodnych.
    >
    > http://allegro.pl/tygielki-do-kawy-po-turecku-arian-
    250-370-500ml-ha-i6776680276.html
    >
    > :-)

    To mi wygląda na tygielki do jednoprzebiegowego parzenia kawy,
    tyle że dla trzech osób. Mojemu opisowi bardziej odpowiadają te:

    https://i.pinimg.com/736x/56/91/c2/5691c21e027a4fba2
    957ad711c365030--turkish-coffee-pots.jpg

    Lepszej ilustracji nie udało mi się wyguglać.

    --
    Jarek


  • 76. Data: 2017-09-23 22:08:53
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>

    W dniu 23.09.2017 o 21:47, Pszemol pisze:
    > "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    > news:59c6b71d$0$15202$65785112@news.neostrada.pl...
    >> W dniu 23.09.2017 o 19:36, Pszemol pisze:
    >>> "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    >>> news:59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl...
    >>>> W dniu 23.09.2017 o 18:43, Pszemol pisze:
    >>>> [...]
    >>>>> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
    >>>>> bardziej brązowym kolorze.
    >>>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >>>>> kolorze.
    >>>>
    >>>> pH i twardość to różne pojęcia.
    >>>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    >>>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
    >>>
    >>> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
    >>
    >> Nie wynika, ale związek jest.
    >
    > Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
    > tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    > chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
    >
    >>> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    >>> wysokim poziomie 8 i więcej.
    >>
    >> Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.
    >
    > Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
    > więc nie mów że przeciwnie :-)))

    Zrozumiałem tak: Woda twarda ma własności buforujące dwutlenku węgla a
    więc utrzymuje pH na wysokim poziomie 8 i więcej.
    A to mi nie pasowało. Ale już wiem, że miałeś na myśli co innego :-)

    >> Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez ich
    >> przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
    >> oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu pH
    >> wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
    >> technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).
    >
    > Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
    > nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
    > do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.

    Tak będzie tylko w przypadku twardości niewęglanowej z którą w kuchni
    raczej nie mamy do czynienia. A w przypadku twardości węglanowej pH nie
    może być wysokie.

    > W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
    > zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
    > bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
    > związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.

    Tu zgoda :-)

    P.P.


  • 77. Data: 2017-09-23 22:14:46
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>

    Pan Pszemol napisał:

    >>>> Dla kawy długoletnie badania naukwe wykazały, że optymalną temperaturą
    >>>> jest 82°C.
    >>>
    >>> Hm, ja nie kawiarz, jam herbatnik, ale kawosze przecież bardzo sobie
    >>> cenią swój napój zaparzany z ekspresów ciśnieniowych, a tam wszak temp.
    >>> jest zauważalnie wyższa niż te sto...
    >>
    >> Tuaregowie kawę gotują. Mają do tego specjalne mosiężne tygielki.
    >> Nie jeden, a cały komplet, szereg zmiejszających się rozmiarów.
    >> Zaczynają od największego, a gdy część wody odparuje, przelewają
    >> do mniejszego. I przelewają to do kolejnego, aż gęsty napar zmieści
    >> się w najmniejszym. Ta ich kawa *też* jest dobra. To co pisałem
    >> wcześniej, to było o frakcji kawiarzy zimnowodnych.
    >
    > Taka wielokrotnie odparowana kawa to musi być siekiera dopiero :-)
    > Jak to było z tą kawą Turecką? Wypijesz jedną porcję a potem pokonasz
    > 8 rozbójników i zaspokoisz 16 pałających żądzą niewiast? :-)))

    A nie 16 rozbójników z zamianą na 8 niewiast przelicznikowych (no, niech
    będzie, że przynajmniej cztery)?

    >>>> przeważnie chodzi o wodę przegotowaną i studzoną
    >>>
    >>> Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej gazy, i ma
    >>> inny smak, niż "niedogotowana", i o tę "inność" chodzi. Najlepsza jest z
    >>> szybkopłynących, wysokogórskich strumieni, i oczywiście "niedogotowana".
    >>> Ale nie uświadczysz takiej nawet w "specjalizowanych", herbacianych
    >>> sklepach. Zaś tacy, co to parzą ją z użyciem wody oligoceńskiej, są w
    >>> "mylnym błędzie": oligocenka jest wielokroć bardziej twarda, niż
    >>> najgorsza nawet kranówa, wysysana przez wodociągi z wody rzecznej.
    >>
    >> Najlepszą wodę typu herbacianego mają w schronisku na Kondratowej.
    >> Nie badałem składu inaczej niż organoleptycznie w zaparzonej herbacie,
    >> za to wieloktotnie przez dziesięciolecia. Herbata może tam długo
    >> wygrzewać się w czajniku stojącym na brzegu blachy kuchennej. A więc
    >> parzenie typu tureckiego, czy maratońskiego. Mnie smakuje. Jednak
    >> rozumiem, że ktoś może woleć herbatę ekspresową po sprintersku.
    >
    > Ja doświadczyłem w Egipcie parzenia herbaty całkiem na zimno...
    > Wrzucało się kilka wysuszonych kwiatków hibiskusa do butelki
    > z czystą kranówą i na noc do lodówki - piękna herbatka rano - cud miód!
    > Znaczy się .... bez miodu :-))))

    W Japonii najczęściej spotykaną herbatą jest zielona na zimno. Wcześniej
    jednak parzona, zapewne w dość ciepłej wodzie. To co najbardziej zdumiewa,
    rynek wszechobecnych automatów do sprzedawania tego lokalnego specyfiku
    opanowały butelki z logo Coca-Cola.

    --
    Jarek


  • 78. Data: 2017-09-23 22:16:55
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>

    W dniu 23.09.2017 o 22:08, Jarosław Sokołowski pisze:
    [...]
    >>> Tuaregowie kawę gotują. Mają do tego specjalne mosiężne tygielki.
    >>> Nie jeden, a cały komplet, szereg zmiejszających się rozmiarów.
    >>> Zaczynają od największego, a gdy część wody odparuje, przelewają
    >>> do mniejszego. I przelewają to do kolejnego, aż gęsty napar zmieści
    >>> się w najmniejszym. Ta ich kawa *też* jest dobra. To co pisałem
    >>> wcześniej, to było o frakcji kawiarzy zimnowodnych.
    >>
    >> http://allegro.pl/tygielki-do-kawy-po-turecku-arian-
    250-370-500ml-ha-i6776680276.html
    >>
    >> :-)
    >
    > To mi wygląda na tygielki do jednoprzebiegowego parzenia kawy,
    > tyle że dla trzech osób. Mojemu opisowi bardziej odpowiadają te:
    >
    > https://i.pinimg.com/736x/56/91/c2/5691c21e027a4fba2
    957ad711c365030--turkish-coffee-pots.jpg
    >
    > Lepszej ilustracji nie udało mi się wyguglać.

    W obu przypadkach trzy tygielki o różnej wielkości. Przyznaję, Twoje
    ładniejsze.
    Choć na przykład te:

    http://allegro.pl/tygielki-do-kawy-po-turecku-hurrem
    -200-320-500ml-h-i6776680407.html

    "Prostota jest wyrafinowaną elegancją"

    P.P.


  • 79. Data: 2017-09-23 22:22:18
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>

    Pan Paweł Pawłowicz napisał:

    > W dniu 23.09.2017 o 22:08, Jarosław Sokołowski pisze:
    > [...]
    >>>> Tuaregowie kawę gotują. Mają do tego specjalne mosiężne tygielki.
    >>>> Nie jeden, a cały komplet, szereg zmiejszających się rozmiarów.
    >>>> Zaczynają od największego, a gdy część wody odparuje, przelewają
    >>>> do mniejszego. I przelewają to do kolejnego, aż gęsty napar zmieści
    >>>> się w najmniejszym. Ta ich kawa *też* jest dobra. To co pisałem
    >>>> wcześniej, to było o frakcji kawiarzy zimnowodnych.
    >>>
    >>> http://allegro.pl/tygielki-do-kawy-po-turecku-arian-
    250-370-500ml-ha-i6776680276.html
    >>>
    >>> :-)
    >>
    >> To mi wygląda na tygielki do jednoprzebiegowego parzenia kawy,
    >> tyle że dla trzech osób. Mojemu opisowi bardziej odpowiadają te:
    >>
    >> https://i.pinimg.com/736x/56/91/c2/5691c21e027a4fba2
    957ad711c365030--turkish-coffee-pots.jpg
    >>
    >> Lepszej ilustracji nie udało mi się wyguglać.
    >
    > W obu przypadkach trzy tygielki o różnej wielkości. Przyznaję, Twoje
    > ładniejsze.
    > Choć na przykład te:
    >
    > http://allegro.pl/tygielki-do-kawy-po-turecku-hurrem
    -200-320-500ml-h-i6776680407.html
    >
    > "Prostota jest wyrafinowaną elegancją"

    Amo faktycznie, musiało się przydarzyć jakieś złudzenie apteczne,
    któremu uległem. Wielkość mają różną. Ciekawe, że te pierwsze mają
    współczynnik amplifikacji równy 2, a te drugie 2,5.

    --
    Jarek


  • 80. Data: 2017-09-23 23:16:16
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>

    Dnia Sat, 23 Sep 2017 14:47:10 -0500, Pszemol napisał(a):
    > "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    >> W dniu 23.09.2017 o 19:36, Pszemol pisze:
    >>>> [...]
    >>>>> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
    >>>>> bardziej brązowym kolorze.
    >>>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >>>>> kolorze.
    >>>>
    >>>> pH i twardość to różne pojęcia.
    >>>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    >>>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
    >>>
    >>> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
    >>
    >> Nie wynika, ale związek jest.
    >
    > Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
    > tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    > chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.

    Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.

    Twarda woda to taka, ktora zawiera duzo kationow wapnia lub magnezu.
    Wapn i magnez maja wlasnosci alkaliczne ... ale to jeszcze od anionu
    zalezy.

    CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
    zasadowym.

    CO2 sie wiaze z jonami wapnia i magnezu ... ale rozpuszczaniem bym
    tego nie nazwal. I kwasne srodowisko moze to latwo rozwiazac.

    Woda z dodatkiem CaCl2 bedzie twarda (przynajmniej dla mydla),
    pH ... wydaje mi sie, ze lekko kwasne. A na ile wiaze CO2 ... no,
    jestem ciekaw.

    Woda z dodatkiem NaOH ma wysokie pH, a twarda absolutnie nie jest.

    A kolor herbaty od pH zalezy - kwas rozjasnia, zasada przyciemnia.

    >>> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    >>> wysokim poziomie 8 i więcej.
    >>
    >> Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.
    >
    > Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
    > więc nie mów że przeciwnie :-)))

    Ale to "woda" o wysokim pH lepiej przechowuje CO2, a nie "więc".


    Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
    >> Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez ich
    >> przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
    >> oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu pH
    >> wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
    >> technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).
    >
    > Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
    > nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
    > do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.
    > W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
    > zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
    > bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
    > związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.

    >

strony : 1 ... 7 . [ 8 ] . 9 ... 20 ... 27


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: