eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
    blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
    -spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
    Subject: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    References: <59c517e0$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
    <g496jk5kw02v$.ekfccslrtuq9$.dlg@40tude.net>
    <59c55d46$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
    <b...@g...com>
    <59c6068b$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
    <v9ulaw0g83t9$.1tveg19as1esi.dlg@40tude.net>
    <59c60e2a$0$649$65785112@news.neostrada.pl> <oq62v4$8jh$1@dont-email.me>
    <59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl> <oq662o$vji$2@dont-email.me>
    <59c6b71d$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
    <oq6dnr$mho$1@dont-email.me>
    Date: Sat, 23 Sep 2017 23:16:16 +0200
    Message-ID: <1qcd7rd5x4q7g.1348xqa828fcr$.dlg@40tude.net>
    Lines: 68
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 82.143.187.50
    X-Trace: 1506201375 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5143 82.143.187.50:54381
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:723978
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Sat, 23 Sep 2017 14:47:10 -0500, Pszemol napisał(a):
    > "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    >> W dniu 23.09.2017 o 19:36, Pszemol pisze:
    >>>> [...]
    >>>>> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
    >>>>> bardziej brązowym kolorze.
    >>>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >>>>> kolorze.
    >>>>
    >>>> pH i twardość to różne pojęcia.
    >>>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    >>>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
    >>>
    >>> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
    >>
    >> Nie wynika, ale związek jest.
    >
    > Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
    > tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    > chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.

    Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.

    Twarda woda to taka, ktora zawiera duzo kationow wapnia lub magnezu.
    Wapn i magnez maja wlasnosci alkaliczne ... ale to jeszcze od anionu
    zalezy.

    CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
    zasadowym.

    CO2 sie wiaze z jonami wapnia i magnezu ... ale rozpuszczaniem bym
    tego nie nazwal. I kwasne srodowisko moze to latwo rozwiazac.

    Woda z dodatkiem CaCl2 bedzie twarda (przynajmniej dla mydla),
    pH ... wydaje mi sie, ze lekko kwasne. A na ile wiaze CO2 ... no,
    jestem ciekaw.

    Woda z dodatkiem NaOH ma wysokie pH, a twarda absolutnie nie jest.

    A kolor herbaty od pH zalezy - kwas rozjasnia, zasada przyciemnia.

    >>> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    >>> wysokim poziomie 8 i więcej.
    >>
    >> Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.
    >
    > Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
    > więc nie mów że przeciwnie :-)))

    Ale to "woda" o wysokim pH lepiej przechowuje CO2, a nie "więc".


    Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
    >> Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez ich
    >> przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
    >> oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu pH
    >> wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
    >> technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).
    >
    > Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
    > nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
    > do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.
    > W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
    > zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
    > bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
    > związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.

    >

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: