eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikapłyta ceramiczna czy indukcyjnaRe: płyta ceramiczna czy indukcyjna
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
    l!3.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!feeder1.feed.usenet.farm!feed.usenet.far
    m!aioe.org!news.chmurka.net!.POSTED.185.152.121.246!not-for-mail
    From: Adam <a...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Subject: Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
    Date: Sun, 16 Oct 2022 14:35:23 +0200
    Organization: news.chmurka.net
    Message-ID: <1o5axtrohftuf$.fmj7eoj7tjdm$.dlg@40tude.net>
    References: <X...@1...0.0.1>
    <634bf3da$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: 185.152.121.246
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Adam";
    posting-host="185.152.121.246"; logging-data="24208";
    mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:774888
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Sun, 16 Oct 2022 14:06:50 +0200, nadir napisał(a):

    > W dniu 16.10.2022 o 10:34, PiteR pisze:
    >> nie ma w mieszkaniu 3 faz, jest tylko 1 faza 230v 40A
    >
    > Jednofazowe też są, po prostu będziesz miał mniejszą moc do dyspozycji.
    >
    >> indukcyjna wady
    >> - duża zawodność i drogie naprawy
    >
    > Kupiłem 10 lat temu jedną z najtańszych jaka była na rynku, jakiś
    > Mastrcook, do dziś żadnej awarii, więc nie mam pojęcia jak drogie są
    > naprawy.
    >
    >> - szumią wentylatory
    >
    > No szumią, w jednych bardziej, w innych mniej, ale w piekarniku pod
    > płytą, też są wentylatory i też szumią. A jeszcze bardziej szumi
    > wentylator od okapu/wywiewu.
    > Trzeba szukać płyty z jak największym wentylatorem, będzie miał mniejsze
    > obroty i będzie cichszy. No i generalnie trzeba płycie indukcyjnej
    > zapewnić cyrkulację powietrza, bo wentylatory działają jak się płyta
    > przegrzewa.
    >
    >> - ćwierkanie
    >> https://highlab.pl/kuchenka-indukcyjna-wady/
    >
    > Moja nie ćwierka, za to przy niektórych ustawieniach mocy "palników"
    > mocno telepie przekaźnikami.
    >
    >> ceramiczna wady
    >> - dłużej nagrzewa się
    >> - marnuje prąd
    >
    > Dodałbym jeszcze, że można coś przypalić gdy wykipi z garnka. W indukcji
    > płyta ma zdecydowanie mniejsze temperatury i raczej przypalenie nie grozi.

    Indukcyjną można spokojnie dotykać w trakcie pracy, nagrzewa się wyłącznie
    wtórnie od garnków.
    Natomiast zaletą promiennikowych (ceramicznych) jest to, że można położyć
    choćby i talerz z jedzeniem i podgrzać.

    Ja bym wybrał jednak indukcję.


    --
    Pozdrawiam.

    Adam

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: