eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikakty81-250Re: kty81-250
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-s
    po-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "Plumpi" <p...@p...pl>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    References: <k80pfq$799$1@node1.news.atman.pl>
    <19i1zh5mw7sqe$.12yhmpsnnjuzp.dlg@40tude.net>
    <k80q95$82s$1@node1.news.atman.pl> <k80qb3$84l$1@node1.news.atman.pl>
    <50a41ac8$0$26685$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a50e31$0$1302$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a53aa8$0$1312$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a546b8$0$1307$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a55dac$0$1297$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a563bc$0$1217$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a5676c$0$1311$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a569bb$0$1313$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a56be0$0$1221$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a56d96$0$26696$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a5700b$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a5744c$0$26699$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a576dd$0$1212$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a67273$0$1311$65785112@news.neostrada.pl>
    <50a6765a$0$1213$65785112@news.neostrada.pl>
    Subject: Re: kty81-250
    Date: Fri, 16 Nov 2012 18:56:58 +0100
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6090
    Lines: 42
    Message-ID: <50a67e6e$0$1224$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.22.215.105
    X-Trace: 1353088623 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1224 83.22.215.105:3321
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:638202
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc[kropka]pl> napisał w
    wiadomości news:50a6765a$0$1213$65785112@news.neostrada.pl...

    >> Kolego, aby uzyskać punkt potrójny muszą być spełnione dodatkowe
    >> wymagania, które nie są osiągalne bez komórki punktu potrójnego. Tymi
    >> wymaganiami są jednocześnie występujące trzy stany skupienia oraz
    >> odpowiednie ciśnienie.
    >> Te komórki pomimo, że są banalnie proste w budowie, są okropnie drogie,
    >> ponieważ ich budowa wymaga wyjątkowej czystości wody oraz odpowiedniego
    >> składu izotopowego wody. Wymaga także odpowiedniego szkła oraz
    >> wyjątkowych metod hermetycznego zamykania tej komórki.
    >> Tak jak napisałem wcześniej porządna komórka to równowartość kilku
    >> nowych samochodów.
    >> To co jest opisane w tym artykule to nic innego jak termostat punktu
    >> topnienia lodu, ponieważ w tym przypadku nie ma trzeciego stanu
    >> skupienia tj. pary. Autor tego artykułu pisze o uzsykaniu wysokiej
    >> stabilizacji bliskiej punktu potrójnego i nikt tego nie neguje, wręcz
    >> przeciwnie, sam nawet pisałem, że te metody są używane w laboratoriach.
    >> Tyle, że nie jest to "punkt potrójny wody" i nigdy nie uzyska parametrów
    >> porządnej komórki punktu potrójnego.
    >
    > Kolego, nieuważnie przeczytałeś artykuł. W tej zabawce są trzy stany
    > skupienia wody, a więc jest to wzorzec wykorzystujący punkt potrójny. A
    > ciśnienie w punkcie potrójnym, a więc przy równowadze trzech faz ustala
    > się samo. Nie ma więc sensu stawianie dodatkowego wymogu dotyczącego
    > ciśnienia.

    Faktycznie masz rację, że pomysłodawca uzyskał punkt potrójny dzięki
    odgazowaniu wody oraz zastąpieniu powietrza parą wodną w szczelnie
    zamkniętej kolbie, na skutek gotowania w niej wody. Zmylił mnie pierwszy
    rysunek z opisem mieszaniny pokruszonego lodu i wody.

    Niestety nawet i przy takiej komórce punktu potrójnego jest sporo zabawy, a
    i dostęp do ciekłego azotu, którego użycie sugeruje pomysłodawca czy nawet
    suchego lodu, także nie każdy ma. Nie wspominając już, że zdobycie
    odpowiednich naczyń i korków także wymaga trochę wysiłku.
    Natomiast zwykły termos znajdzie się chyba w kazdym domu. Lód z zakupionej w
    sklepie wody destylowanej także w domowych warunkach da się wytworzyć w
    zamrazarce. Po skruszeniu tego lodu, napełnieniu termosu i wymieszaniu z
    wodą można uzyskać punkt topnienia lodu, który dla amatora jest
    wystarczająco dokładny.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: