eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriabez wybuchuRe: bez wybuchu
  • X-Received: by 2002:a05:622a:987:b0:39c:b013:3db2 with SMTP id
    bw7-20020a05622a098700b0039cb0133db2mr11991708qtb.26.1668429038156; Mon,
    14 Nov 2022 04:30:38 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:a05:622a:987:b0:39c:b013:3db2 with SMTP id
    bw7-20020a05622a098700b0039cb0133db2mr11991708qtb.26.1668429038156; Mon,
    14 Nov 2022 04:30:38 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
    l!news-1.dfn.de!news.dfn.de!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!proxad.net!fee
    der1-2.proxad.net!209.85.160.216.MISMATCH!news-out.google.com!nntp.google.com!p
    ostnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Date: Mon, 14 Nov 2022 04:30:37 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <636cd185$0$546$65785112@news.neostrada.pl>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.13.179;
    posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
    NNTP-Posting-Host: 46.134.13.179
    References: <1lcobnrrosv11$.16irwp34188ek$.dlg@40tude.net>
    <8...@g...com>
    <1li0bsf4qhjll.12xgpruy8ekh0$.dlg@40tude.net>
    <LSQ5L.2264207$ulh3.594244@fx06.ams1>
    <8nil34tlbc9i.1k8rth074iqy2$.dlg@40tude.net>
    <2X_5L.1095129$vFVf.502087@fx02.ams1>
    <eug2npku7tsr$.169geucxti5ms$.dlg@40tude.net>
    <Oj76L.1725451$f0c6.116430@fx10.ams1>
    <1hgdpf88mczss$.1lh694qwttdie$.dlg@40tude.net>
    <zRI6L.1731496$%q2.466364@fx15.ams1>
    <ycg8t2vpwdur$.1wik4rjo0464u$.dlg@40tude.net>
    <SK_6L.1538537$Eeb3.5968@fx05.ams1>
    <1x2z538dv1ln7.agcr3et92q5m$.dlg@40tude.net>
    <8DD8L.1774341$%q2.1760889@fx15.ams1>
    <1...@4...net>
    <OBhaL.1614580$G_96.1435853@fx13.ams1>
    <1w1qwci9478us$.1clfaw8y2i9mx.dlg@40tude.net>
    <636cd185$0$546$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <b...@g...com>
    Subject: Re: bez wybuchu
    From: a a <m...@g...com>
    Injection-Date: Mon, 14 Nov 2022 12:30:38 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:48437
    [ ukryj nagłówki ]

    On Thursday, 10 November 2022 at 11:25:13 UTC+1, WM wrote:
    > W dniu 2022-11-10 o 10:44, J.F pisze:
    > > On Tue, 08 Nov 2022 00:42:22 GMT, Marcin Debowski wrote:
    > >> On 2022-11-03, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
    > >>> On Thu, 03 Nov 2022 00:07:32 GMT, Marcin Debowski wrote:
    > >>>> On 2022-10-31, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
    > >
    > >>>>> Jak wczesniej podawałes - CaO 3.3g/cm3, 56g to 17cm3.
    > >>>>> 18g wody to 18cm. Razem 74g i 35cm3.
    > >>>>> 74g Ca(OH)2 1.8g/cm3 to 41cm3 ... no faktycznie powinno spuchnąc,
    > >>>>> ciekawe ...
    > >>>>>
    > >>>>>> Trzeba by sprawdzić jaka jest lepkość przy
    > >>>>>> stechiometrycznym 1:1
    > >>>>>
    > >>>>> Chyba nie taka, zeby beton rozsadzilo.
    > >>>>
    > >>>> Tu chodzi, czy przy niedomiarze stechiometrycznym papka jest na tyle
    > >>>> płynna, aby dało się ją w dziurę wpakować.
    > >>>
    > >>> A przy nadmiarze nie bedzie za bardzo plynna i nie zwiąże, a potem
    > >>> wypchnie z otworu?
    > >>
    > >> Przy nadmiarze pewnie tak, ale w broszurce jest, aby zarabiać jak
    > >> najmniejsza ilością wody (czy podobnie).
    > >>
    > >>> Ale obliczenia i tak mnie fascynują ... w Ca(OH)2 atomy jakos dalej od
    > >>> siebie ustawione, ze papka CaO puchnie ?
    > >>
    > >> Pewnie wystarczy, że struktura krystaliczna ma inne upakowanie co może
    > >> wtórnie wynikać, że coś się tam bardziej odpycha lub nie da się tak
    > >> ładnie ułożyć przestrzennie (z dołkami i górkami energetycznymi) jak w
    > >> przypadku CaO.
    > >
    > > Pewnie jakos tak, w koncu lód tez puchnie.
    > >
    > > A tymczasem wyczytalem informacje, zeby wapno hydratyzowane, czyli
    > > juz ugaszone, rozrabiac z wodą na dzien przed robotą, bo inaczej tynki
    > > puchnną. Cos sie dzieje, czy jeszcze musi troche CO2 zlapac?
    > >
    > >>>> Innymi słowy: to, że na początku reakcja zapierd.la, nie oznacza, że
    > >>>> dalej też tak się dzieje.
    > >>>
    > >>> Sugerujesz, ze sie tworzy na powierzchni CaO, i blokuje dostęp wody?
    > >>> No coz - cos w tym jest, tylko skad ostrzezenia starych chemikow,
    > >>> ze gaszenie wapna jest reakcją gwałtowną, i pryska ...
    > >>
    > >> Sugeruje, że np. zmiana objetości prowadząca do powstania krytycznych
    > >> naprężeń może następować np. przy 95% przereagowania, gdzie wszystko
    > >> jesp już zestalone w 3.14-zdu, a rekacja jest kontrolowana dyfuzyjną
    > >> migracją wody.
    > >
    > > No, ciekawe. Ale w przypadku tak prostego skladnika, jak CaO tez?
    > >
    > >>> pisza tu np "high range water reducing admixture (HRWR)"
    > >>> "The HRWR is preferably provided in the form of a sodium salt of
    > >>> naphthalene formaldehyde sulfonic acid."
    > >>>
    > >>> ale jeszcze "welan gum", "anhydrous accelerator component is provided
    > >>> in the form of CaCl2", oraz
    > >>> "The hydration of CaO in an SCDA is controlled by the initial rapid
    > >>> reaction of alite in the SCDA"
    > >>
    > >> No nie wykluczam, że są opóźniacze, które na pierwszym etapie wyłapują
    > >> wodę na zasadzie zwykłej konkurencyjności, a potem ją oddają, bo
    > >
    > > troche watpie, bo ich chyba znikomy procent jest.
    > >
    > >> chemiczne powinowactwo CaO do wody może być większo, niż fizyczne do
    > >> takich absorbentów, a równowaga jest mocno przesunięta w kierunku
    > >> Ca(OH)2.
    > >
    > > https://en.wikipedia.org/wiki/Superplasticizer
    > >
    > > Plastycyzer? Smar do betonu? ciekawe.
    > >
    > > Ciekawe jak na to wpadli ... przypadkiem?
    > >
    > >>>> DLaczego nieprawdopodobne? Tym bardziej, że rura metalowa, to
    > >>>> temperatura się naturalnie wyrównuje.
    > >>>
    > >>> Z natury najpierw zamarznie przy sciankach, a pewnie będą i inne
    > >>> fluktuacje, i zacznie zamarzac gdzies szybciej.
    > >>
    > >> Zwykle to zamarza jakoś tak, że przez pewien czas idzie faktycznie od
    > >> ścianeg, a poźniej zarasta stopniowo i środek. Przy małych gradientach,
    > >> chyba nigdy nie zamarza tak, że do ostatniej molekuły wody zostaje w
    > >> środku kanał.
    > >
    > >
    > > No i dlatego jak zamarznie ze zlego konca, to rura peknie.
    > > Ale ... przezd ten kanal sie woda wyciska - nie spowoduje to jakiegos
    > > dluzszego utrzymywania kanalu ?
    > >
    > W powietrzu tworzą się kryształy w kształcie płatków śniegu.
    > W wodzie o temperaturze bliskiej zera też się tworzą igły.
    > Takie igły niszczą błonę komórkową u zwierząt przy ich zamrażaniu.
    >
    > WM
    dlatego zamrażając nieboszczykowych vipów wymieniaja im krew na inny płyn, nie
    marznący jak woda.

    Może glikol ?

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: