eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.rec.foto.cyfrowaanalog w dobie cyfryRe: analog w dobie cyfry
  • Data: 2009-12-14 08:25:08
    Temat: Re: analog w dobie cyfry
    Od: "Marek Wyszomirski" <w...@t...net.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    "JA" <marb67[beztego]@bb.home.pl> napisał:

    >
    >> Wszystko zależy od sytuacji. Jak Ci na blat coś cięższego spadnie
    > Moja żona nie jest tak silna aby podnieść coś tak ciężkiego. Marku blat w
    > kuchni nie ma 1 cm grubości, tylko ciut więcej.

    Spodziewam się, że 3cm - rok temu temat blatów i parapetów kamiennych
    przerabiałem:-) Skończyło się tak, że parapety mam granitowe (cieńsze -
    2cm), blaty jednak z laminatu.

    > Zapewniam Cię, że trzeba dobrze pizdnąć ciężkim młotem, żeby pękł.

    Domyślam się - np. upuszczczenie młotka z wysokości pół metra lub większej.
    Może być ewentualnie ciężki metalowy tłuczek do mięsa. Ryzyko wystąpienia
    takiego zdarzenia jest niewielkie, ale niezerowe. Większe ryzyko uszkodzeń
    jest przy transporcie lub jakichś przemeblowaniach w kuchni - np. podczas
    remontu.

    > Stawiam na nim gorące garnki, rozlewają się różne tłuszcze itd.

    Zgadza się - odporność na takie wydarzenia blatu granitowego jest znacznie
    większa.

    >> - z płyty
    >> wiórowej się co najwyżej wgniecie,
    > Jak się wgniecie, to pęknie na nim laminat. W kuchni to najkrótsza droga
    > do wrzodów na powierzchni stołu. Wióry nie cierpią wilgoci.

    Owszem, dlatego w takim przypadku trzeba natychmiast uszkodzenie
    zabezpieczyć jakimś lakierem czy silikonem. Oczywiście wygląd to psuje, ale
    w odróżnieniu od pękniętego kamiennego blat nadal nadaje się do użytku.

    >A wgniecenie może zrobić kubek z kawą.

    Ooopsss... Ile Ty kawy na raz pijesz, że masz takie ciężkie kubki???? Kubek
    zeby wgniść blat musiałby pewnie ważyć ładnych kilka kg - bo przecież
    ostrych kolców pod kubkiem chyba nie masz?

    > Nie mówiąc o nieostrożnym posługiwaniu się nożem.

    Tu masz rację - z nożem czy śrubokrętem trzeba uważać. Przy granitowym nie
    ma tego problemu.

    >> kamienny - pęknie.
    > Zapewniam Cię że nie pęknie.

    Wszystko jest kwestią siły uderzenia, trochę też szczęścia (granit czy
    marmur nie sa idealnie jednorodne, występują w nich wewnętrzne naprężenia -
    w efekcie sa miejsca bardziej i mniej wrażliwe na uderzenia). Badałem temat
    rok temu i przypadki pęknięcia blatów kamiennych są znane, aczkolwiek nie
    oznacza to, że częste.

    >> Z kolei wadą
    >> tardycyjnego litego drewna są zmiany wymiarów pod wpływem zmian
    >> wilgotności
    >> powodujące powstawanie po pewnym czasie pęknięć, powierzchnia blatu jest
    >> też
    >> mnniej odporna chemicznie od laminatu...
    > Obecnie chyba nikt nie kładzie w kuchni na blaty litego drewna.
    >

    Właśnie dlatego, ze jest lepsza alternatywa w postaci blatów laminatowych.
    Jeszcze 50 lat temu blaty i parapety drewniane były często stosowane. Sam
    taki pamiętam z czasów dzieciństwa.

    > Jakieś przewagi papieru podłogowego zwanego panelami, nad parkietem?
    >[...]

    Tu akurat żadnych z wyjątkiem ceny i łatwości montażu nie widzę:-)
    Proponuję zakończyć temat, gdyż całkiem off-topic się zrobił.

    --
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (w...@t...net.pl)


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: