eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.rec.foto.cyfrowaZygmunt DariuszRe: Zygmunt Dariusz
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
    STED!not-for-mail
    From: Marek Wyszomirski <w...@t...net.pl>
    Newsgroups: pl.rec.foto.cyfrowa
    Subject: Re: Zygmunt Dariusz
    Date: Mon, 25 Apr 2011 00:20:49 +0200
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 37
    Message-ID: <ip27o1$p8b$1@news.onet.pl>
    References: <iosin6$70m$1@inews.gazeta.pl>
    <4db2fd03$0$2442$65785112@news.neostrada.pl> <iov4do$psf$1@news.onet.pl>
    <4db33cf4$0$2499$65785112@news.neostrada.pl> <ip0use$8nv$1@news.onet.pl>
    <4db4134e$0$2437$65785112@news.neostrada.pl>
    <ip16sq$3tg$1@inews.gazeta.pl>
    <1...@4...net>
    <ip1u99$p58$1@inews.gazeta.pl> <ip1vuq$tmn$1@news.onet.pl>
    <ip2205$6i0$1@inews.gazeta.pl>
    NNTP-Posting-Host: staticline12607.toya.net.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.onet.pl 1303683649 25867 85.89.170.68 (24 Apr 2011 22:20:49 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Apr 2011 22:20:49 +0000 (UTC)
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303
    Thunderbird/3.1.9
    In-Reply-To: <ip2205$6i0$1@inews.gazeta.pl>
    X-Antivirus: avast! (VPS 110424-0, 2011-04-24), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.foto.cyfrowa:876199
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2011-04-24 22:42, JA pisze:

    >[...]
    >> Tu nie do końca się zgodzę. Smak i wygląd pokarmu ocenisz bez
    >> problemu, ale już tego, czy został przyrządzony tak, aby nie utracił
    >> swoich wartości samodzielnie ocenić nie będziesz w stanie (np. miód po
    >> nadmiernym przegrzaniu smakiem się nie różni, a wiele substancji
    >> cennych dla organizmu ulega w nim rozkładowi). Podobnie z przyprawami
    >> -wiele pzrypraw podnoszących wartości smakowe nie jest obojętnych dla
    >> zdrowia (np. glutaminian sodu) i sama ocena smaku potrawy nie daje
    >> pełnej informacji o jej jakości.
    >> Z meblami jest nieco podobnie jak z oceną jakości zdjęć - laikowi będą
    >> się podobały, a gdy się wie na co patrzeć - można wyłapać niewidoczne
    >> dla kogoś nieświadomego błędy w sztuce ich wykonania.
    >
    > Marku. Ale nikt mi nie zabroni moimi ułomnymi metodami określić że
    > jakieś zdjęcie/a to knot/y.
    > I wcale nie muszę robić zdjęć, żeby to ocenić.

    Zgadza się. pewne, drastyczne wady wychwyci nawet laik. Do bardziej
    dogłębnej oceny potrzeba już fachowca - po prostu fachowiec wie, na co
    zwracać uwagę i wypatrzy wady, których większość populacji nie zauważy i
    uzna zdjęcie za świetne. Zresztą nie tylko zdjęć to dotyczy.

    > Na zasadzie, pokaż że umiesz lepiej, w ogóle nie można by było niczego
    > oceniać, bo tak naprawdę niewiele rzeczy umiemy lepiej.
    > Jak mi ktoś wciska że Avatar to dzieło sztuki filmowej to mu nie uwierzę
    > i powiem że to chłam. I tyle. Wcale nie robię filmów.

    Sądzę, ze można to ująć tak - do oceny negatywnej (w sensie zauważenia
    wad) nie potrzeba dogłębnej znajomości tematu. Ale aby wydać werdykt
    pozytywny - (to jest swietne i warte zarekomendowania) trzeba już mieć
    odpowiednią wiedzę fachową, bo inaczej łatwo się wygłupić.

    --
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (w...@t...net.pl)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: