eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaWoda w benzynie - jak wykryć? › Re: Woda w benzynie - jak wykryć?
  • Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Date: Fri, 9 Jul 2010 15:12:37 +0200
    From: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
    X-Mailer: The Bat! (v1.62r) Personal
    X-Priority: 3 (Normal)
    Message-ID: <2...@p...pl>
    Subject: Re: Woda w benzynie - jak wykryć?
    In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
    References: <h...@p...onet.pl> <i11tr2$26k$1@news.onet.pl>
    <4c349071$0$17084$65785112@news.neostrada.pl>
    <a...@z...googlegroups.com>
    <4c359df6$0$2596$65785112@news.neostrada.pl>
    <i...@p...onet.pl> <s...@f...lasek.waw.pl>
    <4c36fd0c$0$2600$65785112@news.neostrada.pl>
    <8...@m...uni-berlin.de>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Comment-To: "Jarosław Sokołowski"
    X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
    NNTP-Posting-Host: 87.205.121.39
    X-Trace: news.home.net.pl 1278681158 87.205.121.39 (9 Jul 2010 15:12:38 +0200)
    Organization: home.pl news server
    Lines: 42
    X-Authenticated-User: roman.eskrzynka
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home
    .net.pl!not-for-mail
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:591888
    [ ukryj nagłówki ]

    Hello Jarosław,

    Friday, July 9, 2010, 2:50:38 PM, you wrote:

    >>> Dlatego indianie zawsze pija wode z czyms. obojetne, maniok, liscie
    >>> (napar) cokolwiek byle nie sama wode. U nich dochodzi duze parowanie.
    >>> Dlatego tez my pijemy wode mineralna na powietrzu
    >> Normalna destylowana jest co prawda niezdrowa, ale nie za bardzo. Może
    >> prowadzić do zgonu tylko wtedy, gdy się nic innego nie pije i nie je.
    > Woda destylowana znakomicie nadaje się do parzenia herbaty. Wspomniana
    > osmoza powoduje, że w trakcie parzenia z wióra wydobywa się wszystko,
    > co najlepsze (łacznie z solami, których w wodzie destylowanej brak).
    > Jak ktoś ma w domu twardą wodę, powinien herbacianą esencję przyrządzać
    > na destylowaniej. Może w ten sposób zaoszczędzić na herbacie i poprawić
    > przy tym jej smak.

    Nieprawda. Herbata parzona w wodzie destylowanej lub demineralizowanej
    jest wręcz niesmaczna. Podobnie jest z parzeniem herbaty w wodzie
    nadmiernie filtrowanej (świeżo założone filtry Brita itp.). Ba, woda
    gotowana w zbyt czystym czajmiku też daje niesmaczny napar i wie o tym
    każdy Anglik, pielęgnując w czajniku choć minimalną warstwę kamienia
    kotłowego.

    Owszem, herbata zaparzona bardzo czystą wodą daje idealną klarowność,
    nie tworzą się żadne osady i "smak" (czy raczej jego brak) jest
    powtarzalny. Ale naprawdę mocny napar o dobrym aromacie wymaga wody
    stosunkowo twardej - na przykład doskonale do parzenia herbaty nadaje
    się woda mineralna Staropolanka.

    Smak i kolor herbaty psuje żelazo i chlor. Czyli woda ze złóż
    oligoceńskich, zawierająca spore ilości żelaza wymaga filtrowania.
    Złoża jurajskie dają wodę zbyt twardą nawet na mój gust. Nadmiar soli
    wapnia rzeczywiście blokuje uwalnianie z liści garbników i herbata
    traci na wyrazistości.

    Krótko: potrzeba równowagi.

    --
    Best regards,
    RoMan mailto:r...@p...pl
    Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: