-
101. Data: 2010-01-13 22:01:25
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Zbych <a...@o...pl>
J.F. pisze:
> On Wed, 13 Jan 2010 21:23:54 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
>> Hello J,
>>>>> Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
>>>> Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
>>>> najbardziej rozpowszechnione bakterie.
>>> Ale ja zalewam wrzatkiem !
>> To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
>> kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
>> solą.
>
> Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
Wikipedia twierdzi, że tak:
The fermentation process is entirely dependent on the aturally-occurring
Lactobacillus bacteria that normally cover the skin of a growing
cucumber. Since these are routinely removed during commercial
harvesting/packing processes, traditionally-prepared pickles can only be
made from freshly-harvested cucumbers, unless the bacteria is
artificially replaced.
-
102. Data: 2010-01-13 22:27:08
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Zbych napisał:
>>>>>> Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
>>>>> Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
>>>>> najbardziej rozpowszechnione bakterie.
>>>> Ale ja zalewam wrzatkiem !
>>> To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
>>> kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
>>> solą.
>>
>> Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
>
> Wikipedia twierdzi, że tak:
>
> The fermentation process is entirely dependent on the aturally-occurring
> Lactobacillus bacteria that normally cover the skin of a growing
> cucumber. Since these are routinely removed during commercial
> harvesting/packing processes, traditionally-prepared pickles can only be
> made from freshly-harvested cucumbers, unless the bacteria is
> artificially replaced.
Troche głupio, że wiedzę na temat Teorii Kiszenia Ogóra trzeba czerpać
z angielskiego wydania Wikipedii. A poza tym, wszystko to szczera prawda.
--
Jarek
-
103. Data: 2010-01-13 22:43:35
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello J,
Wednesday, January 13, 2010, 10:54:44 PM, you wrote:
>>>>> Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
>>>>Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
>>>>najbardziej rozpowszechnione bakterie.
>>> Ale ja zalewam wrzatkiem !
>>To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
>>kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
>>solą.
> Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
-
104. Data: 2010-01-14 06:34:11
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Michal Smolnik <m...@f...pl>
RoMan Mandziejewicz pisze:
>> Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
>
> Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P
W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych zjadliwych
i niezjadliwych odmianach.
Pozdrawiam kiszących!
--
Kiszący
-
105. Data: 2010-01-14 07:21:01
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello Michal,
Thursday, January 14, 2010, 7:34:11 AM, you wrote:
>>> Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
>> Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P
> W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych zjadliwych
> i niezjadliwych odmianach.
Ale ja zażartowałem. Naprawdę.
> Pozdrawiam kiszących!
Wzajemnie :)
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
-
106. Data: 2010-01-14 07:34:40
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Michal Smolnik <m...@f...pl>
RoMan Mandziejewicz pisze:
>> W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych zjadliwych
>> i niezjadliwych odmianach.
>
> Ale ja zażartowałem. Naprawdę.
Rozumiem, ale naprostować trzeba bo wiedza o kiszeniu w narodzie słaba.
A w Szwecji są też kiszone śledzie!
Pozdrawiam,
Michał
-
107. Data: 2010-01-14 12:21:34
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Michal Smolnik napisał:
>>> W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych
>>> zjadliwych i niezjadliwych odmianach.
>>
>> Ale ja zażartowałem. Naprawdę.
>
> Rozumiem, ale naprostować trzeba bo wiedza o kiszeniu w narodzie słaba.
>
> A w Szwecji są też kiszone śledzie!
U nas towar ten występuje pod nazwą "ryba trzeciej świeżości".
--
Jarek
-
108. Data: 2010-01-14 13:49:05
Temat: [OT] Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: "Krzysztof Kucharski" <s...@p...onet.pl>
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnhksi5s.nll.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
[...]
> Troche głupio, że wiedzę na temat Teorii Kiszenia Ogóra trzeba czerpać
> z angielskiego wydania Wikipedii. A poza tym, wszystko to szczera prawda.
[...]
Nie głupio, a smutno. Takie czasy, tacy ludzie... ;-/
OTOMOK
Pozdrawiam - Krzysztof Kucharski
-
109. Data: 2010-01-14 15:06:48
Temat: Re: [OT] Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello Krzysztof,
Thursday, January 14, 2010, 2:49:05 PM, you wrote:
[...]
> OTOMOK
Zapomniałeś o (C) by JMK ;)
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
-
110. Data: 2010-01-14 16:46:32
Temat: Re: [OT] Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Krzysztof Kucharski napisał:
>> Troche głupio, że wiedzę na temat Teorii Kiszenia Ogóra trzeba czerpać
>> z angielskiego wydania Wikipedii. A poza tym, wszystko to szczera prawda.
> [...]
>
> Nie głupio, a smutno. Takie czasy, tacy ludzie... ;-/
> OTOMOK
OTOMOK? OTOMOG (O Górek).
Jarek
--
Z karierą, z karierą
Tak jak z prostytutką
Zaczynasz wesoło
A po wszystkim smutno