eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronika › Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 125

  • 101. Data: 2010-01-13 22:01:25
    Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    Od: Zbych <a...@o...pl>

    J.F. pisze:
    > On Wed, 13 Jan 2010 21:23:54 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
    >> Hello J,
    >>>>> Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
    >>>> Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
    >>>> najbardziej rozpowszechnione bakterie.
    >>> Ale ja zalewam wrzatkiem !
    >> To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
    >> kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
    >> solą.
    >
    > Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?

    Wikipedia twierdzi, że tak:

    The fermentation process is entirely dependent on the aturally-occurring
    Lactobacillus bacteria that normally cover the skin of a growing
    cucumber. Since these are routinely removed during commercial
    harvesting/packing processes, traditionally-prepared pickles can only be
    made from freshly-harvested cucumbers, unless the bacteria is
    artificially replaced.


  • 102. Data: 2010-01-13 22:27:08
    Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>

    Pan Zbych napisał:

    >>>>>> Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
    >>>>> Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
    >>>>> najbardziej rozpowszechnione bakterie.
    >>>> Ale ja zalewam wrzatkiem !
    >>> To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
    >>> kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
    >>> solą.
    >>
    >> Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
    >
    > Wikipedia twierdzi, że tak:
    >
    > The fermentation process is entirely dependent on the aturally-occurring
    > Lactobacillus bacteria that normally cover the skin of a growing
    > cucumber. Since these are routinely removed during commercial
    > harvesting/packing processes, traditionally-prepared pickles can only be
    > made from freshly-harvested cucumbers, unless the bacteria is
    > artificially replaced.

    Troche głupio, że wiedzę na temat Teorii Kiszenia Ogóra trzeba czerpać
    z angielskiego wydania Wikipedii. A poza tym, wszystko to szczera prawda.

    --
    Jarek


  • 103. Data: 2010-01-13 22:43:35
    Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>

    Hello J,

    Wednesday, January 13, 2010, 10:54:44 PM, you wrote:

    >>>>> Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
    >>>>Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
    >>>>najbardziej rozpowszechnione bakterie.
    >>> Ale ja zalewam wrzatkiem !
    >>To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
    >>kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
    >>solą.
    > Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?

    Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P

    --
    Best regards,
    RoMan mailto:r...@p...pl
    Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)


  • 104. Data: 2010-01-14 06:34:11
    Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    Od: Michal Smolnik <m...@f...pl>

    RoMan Mandziejewicz pisze:

    >> Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
    >
    > Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P

    W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych zjadliwych
    i niezjadliwych odmianach.

    Pozdrawiam kiszących!

    --
    Kiszący


  • 105. Data: 2010-01-14 07:21:01
    Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>

    Hello Michal,

    Thursday, January 14, 2010, 7:34:11 AM, you wrote:

    >>> Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
    >> Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P
    > W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych zjadliwych
    > i niezjadliwych odmianach.

    Ale ja zażartowałem. Naprawdę.

    > Pozdrawiam kiszących!

    Wzajemnie :)

    --
    Best regards,
    RoMan mailto:r...@p...pl
    Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)


  • 106. Data: 2010-01-14 07:34:40
    Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    Od: Michal Smolnik <m...@f...pl>

    RoMan Mandziejewicz pisze:
    >> W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych zjadliwych
    >> i niezjadliwych odmianach.
    >
    > Ale ja zażartowałem. Naprawdę.

    Rozumiem, ale naprostować trzeba bo wiedza o kiszeniu w narodzie słaba.

    A w Szwecji są też kiszone śledzie!

    Pozdrawiam,
    Michał


  • 107. Data: 2010-01-14 12:21:34
    Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>

    Pan Michal Smolnik napisał:

    >>> W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych
    >>> zjadliwych i niezjadliwych odmianach.
    >>
    >> Ale ja zażartowałem. Naprawdę.
    >
    > Rozumiem, ale naprostować trzeba bo wiedza o kiszeniu w narodzie słaba.
    >
    > A w Szwecji są też kiszone śledzie!

    U nas towar ten występuje pod nazwą "ryba trzeciej świeżości".

    --
    Jarek


  • 108. Data: 2010-01-14 13:49:05
    Temat: [OT] Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    Od: "Krzysztof Kucharski" <s...@p...onet.pl>


    Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
    news:slrnhksi5s.nll.jaros@falcon.lasek.waw.pl...

    [...]
    > Troche głupio, że wiedzę na temat Teorii Kiszenia Ogóra trzeba czerpać
    > z angielskiego wydania Wikipedii. A poza tym, wszystko to szczera prawda.
    [...]

    Nie głupio, a smutno. Takie czasy, tacy ludzie... ;-/
    OTOMOK

    Pozdrawiam - Krzysztof Kucharski



  • 109. Data: 2010-01-14 15:06:48
    Temat: Re: [OT] Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>

    Hello Krzysztof,

    Thursday, January 14, 2010, 2:49:05 PM, you wrote:

    [...]

    > OTOMOK

    Zapomniałeś o (C) by JMK ;)

    --
    Best regards,
    RoMan mailto:r...@p...pl
    Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)


  • 110. Data: 2010-01-14 16:46:32
    Temat: Re: [OT] Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>

    Pan Krzysztof Kucharski napisał:

    >> Troche głupio, że wiedzę na temat Teorii Kiszenia Ogóra trzeba czerpać
    >> z angielskiego wydania Wikipedii. A poza tym, wszystko to szczera prawda.
    > [...]
    >
    > Nie głupio, a smutno. Takie czasy, tacy ludzie... ;-/
    > OTOMOK

    OTOMOK? OTOMOG (O Górek).

    Jarek

    --
    Z karierą, z karierą
    Tak jak z prostytutką
    Zaczynasz wesoło
    A po wszystkim smutno

strony : 1 ... 10 . [ 11 ] . 12 . 13


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: